Pierogowa podróż dookoła świata. Przepisy Grzegorza Zawieruchy na pierogi z Włoch, Chin i innych krajów

Pierogowa podróż dookoła świata. Przepisy Grzegorza Zawieruchy na pierogi z Włoch, Chin i innych krajów
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dziś rządzą pierogi
Dziś rządzą pierogi
Kluski w każdej postaci
Kluski w każdej postaci
Garnek pełen pyszności
Garnek pełen pyszności
Pistacjowy zawrót głowy
Pistacjowy zawrót głowy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Męska kuchnia na zdrowie
Męska kuchnia na zdrowie
Świąteczna zawierucha
Świąteczna zawierucha
Pierogi to najpopularniejsza potrawa kuchni polskiej. Ale czy wiesz, że podobne dania serwowane są też w wielu innych krajach? Różnią się sposobem podania oraz składnikami dodanymi do farszu, ale jedno jest pewne, wszystkie są pyszne. Sprawdź przepisy Grzegorza Zawieruchy, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowuje pierogi z Hiszpanii, Włoch i Chin. Nie zabrakło też naszych tradycyjnych ruskich.

Hiszpańskie pierogi empanadas

Składniki na ciasto:

  • 360 g mąki uniwersalnej + do posypania,
    • łyżeczka proszku do pieczenia,
      • łyżeczka soli,
        • 3/4 szklanki letniej wody,
          • 200 g masła,
            • duże jajko.

              Składniki na farsz:

              • 500 g mielonej wołowiny,
                • łyżka oliwy z oliwek,
                  • żółta cebula,
                    • 2 ząbki czosnku,
                      • łyżka koncentratu pomidorowego,
                        • łyżeczka suszonego oregano,
                          • łyżeczka mielonego kopru włoskiego,
                            • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
                              • 1/2 łyżeczki marynowanej papryczki jalapeno,
                                • 1/2 pomidora,
                                  • 1 i 1/4 cheddara,
                                    • 1 i 1/4 sera bursztyn,
                                      • duże jajko.

                                        Dodatki:

                                        • garść świeżej kolendry,
                                          • kwaśna śmietana do podania.

                                            Przygotowanie:

                                            W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy pokrojone masło na suche składniki. Rękami lub nożem do ciasta mieszamy, aż utworzą się kawałki wielkości groszku. Dodajemy jajko i 3/4 szklanki letniej wody, a potem mieszamy drewnianą łyżką, aż powstanie ciasto. Ciasto wykładamy na lekko posypaną mąką powierzchnię. Ugniatamy, aż będzie gładkie. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.

                                            Hiszpańskie pierogi empanadas
                                            Hiszpańskie pierogi empanadas
                                            Hiszpańskie pierogi empanadas
                                            Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                            Farsz:

                                            Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wykładamy dwie duże blachy papierem do pieczenia. W międzyczasie na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i smażymy, mieszając, aż zmięknie, przez około 7 minut. Następnie dodajemy czosnek i smażymy przez około minutę. Później dokładamy wołowinę, rozbijając mięso drewnianą łyżką, smażymy około 5 minut. Wylewamy nadmiar tłuszczu, jeśli zajdzie potrzeba. Ponownie wstawiamy patelnię na średni ogień i dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy oregano, koprem włoskim, papryką, solą i pieprzem. Dodajemy kolejno drobno pokrojoną papryczkę jalapeno i pomidora. Gotujemy całość przez około 3 minuty. Odstawiamy do ostygnięcia.

                                            Wykładamy ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię i dzielimy na pół. Rozwałkujemy jedną połowę na grubość 0,5 cm. Za pomocą foremki wycinamy krążki o szerokości 10 cm. Na środku każdego krążka układamy około 2 łyżeczki nadzienia. Posypujemy serami i sklejamy krawędzie za pomocą widelca. W małej misce ubijamy jajko z odrobiną wody. Sklejone empanady układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem. Pieczemy na złocisty kolor przez około 25 minut. Przed podaniem polewamy kwaśną śmietaną i posypujemy posiekaną kolendrą.

                                            Chińskie pierogi dim sum

                                            Składniki:

                                            • 0,5 kg piersi z kurczaka,
                                              • 0,5 kg obranych krewetek,
                                                • pęczek szczypiorku,
                                                  • pęczek świeżej kolendry,
                                                    • 4 ząbki czosnku,
                                                      • 3 łyżki posiekanego imbiru,
                                                        • 3 łyżki jasnego sosu sojowego,
                                                          • łyżka oleju sezamowego,
                                                            • opakowanie arkuszy Dim Sum (50 sztuk).

                                                              Składniki na sos:

                                                              • 1/4 szklanki sosu sojowego,
                                                                • 2 łyżki sosu ostrygowego,
                                                                  • 2 łyżki słodkiego sosu sojowego,
                                                                    • sok z 1/2 limonki,
                                                                      • ząbek czosnku (drobno posiekany),
                                                                        • łyżka posiekanego imbiru,
                                                                          • 2 łyżki szczypiorku.

                                                                            Przygotowanie:

                                                                            W blenderze umieszczamy kurczaka, krewetki, szczypiorek, imbir, czosnek, kolendrę, sos sojowy i olej sezamowy. Miksujemy na małych obrotach przez około 30 sekund, aż mieszanina zostanie drobno posiekana. Składniki do sosu łączymy w misce.

                                                                            Gotowy farsz układamy na środku arkuszy. Lekko zwilżamy brzegi, robimy małe torebeczki. Układamy w garnku (na papierze do pieczenia) i gotujemy przez około 15-20 minut, aż będą miękkie. Dim sumy serwujemy z sosem.

                                                                            Chińskie pierogi dim sum
                                                                            Chińskie pierogi dim sum
                                                                            Chińskie pierogi dim sum
                                                                            Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                            Ravioli z ricottą i szpinakiem

                                                                            Składniki na ciasto:

                                                                            • 200 g mąki,
                                                                              • 1/2 łyżeczki kurkumy,
                                                                                • 2 jajka.

                                                                                  Składniki na farsz:

                                                                                  • 135 g świeżego szpinaku,
                                                                                    • 70 g ricotty,
                                                                                      • 30 g Grana Padano,
                                                                                        • gałka muszkatołowa do smaku,
                                                                                          • sól i pieprz.

                                                                                            Składniki na sos:

                                                                                            • szalotka,
                                                                                              • 4-5 liści świeżej szałwii,
                                                                                                • 2 łyżki masła,
                                                                                                  • 100 ml białego wina wytrawnego,
                                                                                                    • 200 ml płynnej śmietany 36 %,
                                                                                                      • 2 łyżki Grana Padano.

                                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                                        Jajka ubijamy i powoli dodajemy do mąki z kurkumą. Mieszamy w misce. Jak składniki dobrze się połączą, przekładamy masę na stolnicę. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki. W międzyczasie na patelni obsmażamy szpinak z dodatkiem oliwy przez około 5-6 minut. Na końcu dodajemy sól. Następnie przekładamy szpinak na sito i usuwamy nadmiar wody. Drobno siekamy i dodajemy do ricotty i grana padano. Farsz doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przekładamy do rękawa cukierniczego.

                                                                                                        Ciasto dzielimy na pół. Wałkujemy, a następnie kilka razy przekładamy przez maszynę do makaronu. Ostatecznie ciasto musi mieć około 2 mm grubości i mieć kształt prostokątny. Na jeden z dwóch arkuszy układamy równe i małe porcje farszu. Brzegi ciasta smarujemy wodą i przykrywamy drugim arkuszem. Dociskamy lekko brzegi każdego pierożka. Wycinamy po kolei radełkiem na szerokość około 4 cm. Przekładamy na blachę i przykrywamy ścierką. Gotujemy partiami, około 3 minuty od wypłynięcia. Polewamy sosem i od razy serwujemy.

                                                                                                        Sos: Na patelni z dodatkiem masła obsmażamy drobno posiekaną szalotkę z liśćmi szałwii. Gdy się lekko zeszkli, dodajemy wino. Dobrze odparowujemy i dodajemy starty ser. Chwilę gotujemy.

                                                                                                        Klasyczne pierogi z serem i ziemniakami 

                                                                                                        Składniki na ciasto:

                                                                                                        • 0,5 kg pszennej mąki,
                                                                                                          • 80 g miękkiego masła,
                                                                                                            • 180 ml ciepłej wody,
                                                                                                              • 1/2 łyżeczki soli.

                                                                                                                Składniki na farsz:

                                                                                                                • 0,5 kg twarogu półtłustego,
                                                                                                                  • 0,7 kg ziemniaków,
                                                                                                                    • łyżeczka pieprzu ziołowego,
                                                                                                                      • łyżeczka pieprzu czarnego,
                                                                                                                        • 1,5 łyżeczki suszonego majeranku,
                                                                                                                          • łyżeczka soli,
                                                                                                                            • mała cebula,
                                                                                                                              • olej rzepakowy do smażenia cebuli.

                                                                                                                                Dodatki:

                                                                                                                                • 200 ml oleju lnianego,
                                                                                                                                  • 3 cebule,
                                                                                                                                    • 2 liście laurowe,
                                                                                                                                      • 3-4 ziela angielskie,
                                                                                                                                        • łyżeczka suszonego majeranku.
                                                                                                                                          Klasyczne pierogi z serem i ziemniakami 
                                                                                                                                          Klasyczne pierogi z serem i ziemniakami 
                                                                                                                                          Klasyczne pierogi z serem i ziemniakami 
                                                                                                                                          Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                                                          Przygotowanie:

                                                                                                                                          Mąkę wysypujemy na stolnicy. Formujemy dziurkę. Potem dodajemy miękkie masło i sól. Powoli dolewamy ciepłą wodę i mieszamy składniki. Ugniatamy, aż ciasto będzie jednolite. Formujemy kulkę i zawijamy na jakiś czas w folii spożywczej. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Na oleju rzepakowym obsmażamy drobno posiekaną cebulę. Przestudzone ziemniaki i twaróg przepuszczamy przez praskę. Dodajemy wcześniej obsmażoną cebulę. Doprawiamy pieprzem ziołowym, pieprzem czarnym, majerankiem i solą. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki.

                                                                                                                                          Na patelnię wlewamy olej lniany i obsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Przykrywamy i dusimy przez około 10 minut. Ciasto dobrze rozwałkowujemy. Wycinamy krążki o średniej wielkości. Nakładamy do nich farsz i zaklejamy. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju przez około 3-4 minuty od wypłynięcia. Polewamy każdą partię ugotowanych pierogów olejem lnianym z cebulą.

                                                                                                                                          Zobacz także:

                                                                                                                                          Autor: Regina Łukasiewicz

                                                                                                                                          Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                          Apokalipsa w galerii sztuki
                                                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                                                          Apokalipsa w galerii sztuki