Hiszpańskie pierogi empanadas
Składniki na ciasto:
- 360 g mąki uniwersalnej + do posypania,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka soli,
- 3/4 szklanki letniej wody,
- 200 g masła,
- duże jajko.
Składniki na farsz:
- 500 g mielonej wołowiny,
- łyżka oliwy z oliwek,
- żółta cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- łyżeczka suszonego oregano,
- łyżeczka mielonego kopru włoskiego,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki marynowanej papryczki jalapeno,
- 1/2 pomidora,
- 1 i 1/4 cheddara,
- 1 i 1/4 sera bursztyn,
- duże jajko.
Dodatki:
- garść świeżej kolendry,
- kwaśna śmietana do podania.
Przygotowanie:
W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy pokrojone masło na suche składniki. Rękami lub nożem do ciasta mieszamy, aż utworzą się kawałki wielkości groszku. Dodajemy jajko i 3/4 szklanki letniej wody, a potem mieszamy drewnianą łyżką, aż powstanie ciasto. Ciasto wykładamy na lekko posypaną mąką powierzchnię. Ugniatamy, aż będzie gładkie. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.
Farsz:
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wykładamy dwie duże blachy papierem do pieczenia. W międzyczasie na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i smażymy, mieszając, aż zmięknie, przez około 7 minut. Następnie dodajemy czosnek i smażymy przez około minutę. Później dokładamy wołowinę, rozbijając mięso drewnianą łyżką, smażymy około 5 minut. Wylewamy nadmiar tłuszczu, jeśli zajdzie potrzeba. Ponownie wstawiamy patelnię na średni ogień i dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy oregano, koprem włoskim, papryką, solą i pieprzem. Dodajemy kolejno drobno pokrojoną papryczkę jalapeno i pomidora. Gotujemy całość przez około 3 minuty. Odstawiamy do ostygnięcia.
Wykładamy ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię i dzielimy na pół. Rozwałkujemy jedną połowę na grubość 0,5 cm. Za pomocą foremki wycinamy krążki o szerokości 10 cm. Na środku każdego krążka układamy około 2 łyżeczki nadzienia. Posypujemy serami i sklejamy krawędzie za pomocą widelca. W małej misce ubijamy jajko z odrobiną wody. Sklejone empanady układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem. Pieczemy na złocisty kolor przez około 25 minut. Przed podaniem polewamy kwaśną śmietaną i posypujemy posiekaną kolendrą.
Chińskie pierogi dim sum
Składniki:
- 0,5 kg piersi z kurczaka,
- 0,5 kg obranych krewetek,
- pęczek szczypiorku,
- pęczek świeżej kolendry,
- 4 ząbki czosnku,
- 3 łyżki posiekanego imbiru,
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego,
- łyżka oleju sezamowego,
- opakowanie arkuszy Dim Sum (50 sztuk).
Składniki na sos:
- 1/4 szklanki sosu sojowego,
- 2 łyżki sosu ostrygowego,
- 2 łyżki słodkiego sosu sojowego,
- sok z 1/2 limonki,
- ząbek czosnku (drobno posiekany),
- łyżka posiekanego imbiru,
- 2 łyżki szczypiorku.
Przygotowanie:
W blenderze umieszczamy kurczaka, krewetki, szczypiorek, imbir, czosnek, kolendrę, sos sojowy i olej sezamowy. Miksujemy na małych obrotach przez około 30 sekund, aż mieszanina zostanie drobno posiekana. Składniki do sosu łączymy w misce.
Gotowy farsz układamy na środku arkuszy. Lekko zwilżamy brzegi, robimy małe torebeczki. Układamy w garnku (na papierze do pieczenia) i gotujemy przez około 15-20 minut, aż będą miękkie. Dim sumy serwujemy z sosem.
Ravioli z ricottą i szpinakiem
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- 2 jajka.
Składniki na farsz:
- 135 g świeżego szpinaku,
- 70 g ricotty,
- 30 g Grana Padano,
- gałka muszkatołowa do smaku,
- sól i pieprz.
Składniki na sos:
- szalotka,
- 4-5 liści świeżej szałwii,
- 2 łyżki masła,
- 100 ml białego wina wytrawnego,
- 200 ml płynnej śmietany 36 %,
- 2 łyżki Grana Padano.
Przygotowanie:
Jajka ubijamy i powoli dodajemy do mąki z kurkumą. Mieszamy w misce. Jak składniki dobrze się połączą, przekładamy masę na stolnicę. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki. W międzyczasie na patelni obsmażamy szpinak z dodatkiem oliwy przez około 5-6 minut. Na końcu dodajemy sól. Następnie przekładamy szpinak na sito i usuwamy nadmiar wody. Drobno siekamy i dodajemy do ricotty i grana padano. Farsz doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przekładamy do rękawa cukierniczego.
Ciasto dzielimy na pół. Wałkujemy, a następnie kilka razy przekładamy przez maszynę do makaronu. Ostatecznie ciasto musi mieć około 2 mm grubości i mieć kształt prostokątny. Na jeden z dwóch arkuszy układamy równe i małe porcje farszu. Brzegi ciasta smarujemy wodą i przykrywamy drugim arkuszem. Dociskamy lekko brzegi każdego pierożka. Wycinamy po kolei radełkiem na szerokość około 4 cm. Przekładamy na blachę i przykrywamy ścierką. Gotujemy partiami, około 3 minuty od wypłynięcia. Polewamy sosem i od razy serwujemy.
Sos: Na patelni z dodatkiem masła obsmażamy drobno posiekaną szalotkę z liśćmi szałwii. Gdy się lekko zeszkli, dodajemy wino. Dobrze odparowujemy i dodajemy starty ser. Chwilę gotujemy.
Klasyczne pierogi z serem i ziemniakami
Składniki na ciasto:
- 0,5 kg pszennej mąki,
- 80 g miękkiego masła,
- 180 ml ciepłej wody,
- 1/2 łyżeczki soli.
Składniki na farsz:
- 0,5 kg twarogu półtłustego,
- 0,7 kg ziemniaków,
- łyżeczka pieprzu ziołowego,
- łyżeczka pieprzu czarnego,
- 1,5 łyżeczki suszonego majeranku,
- łyżeczka soli,
- mała cebula,
- olej rzepakowy do smażenia cebuli.
Dodatki:
- 200 ml oleju lnianego,
- 3 cebule,
- 2 liście laurowe,
- 3-4 ziela angielskie,
- łyżeczka suszonego majeranku.
Przygotowanie:
Mąkę wysypujemy na stolnicy. Formujemy dziurkę. Potem dodajemy miękkie masło i sól. Powoli dolewamy ciepłą wodę i mieszamy składniki. Ugniatamy, aż ciasto będzie jednolite. Formujemy kulkę i zawijamy na jakiś czas w folii spożywczej. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Na oleju rzepakowym obsmażamy drobno posiekaną cebulę. Przestudzone ziemniaki i twaróg przepuszczamy przez praskę. Dodajemy wcześniej obsmażoną cebulę. Doprawiamy pieprzem ziołowym, pieprzem czarnym, majerankiem i solą. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki.
Na patelnię wlewamy olej lniany i obsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Przykrywamy i dusimy przez około 10 minut. Ciasto dobrze rozwałkowujemy. Wycinamy krążki o średniej wielkości. Nakładamy do nich farsz i zaklejamy. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju przez około 3-4 minuty od wypłynięcia. Polewamy każdą partię ugotowanych pierogów olejem lnianym z cebulą.
Zobacz także:
- Pierogi w wykonaniu Beaty Śniechowskiej, zwyciężczyni 2. edycji MasterChefa
- Pierogi Zuzy Zak prosto z Londynu. Jak przygotować je na słodko i słono?
- Pierogi ziemniaczane - przepis Haliny Czekanowskiej
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News