Materiał promocyjny

Z tymi daniami chłodny dzień nam niestraszny. Poznaj rozgrzewające przepisy Mariety Mareckiej

Marieta Marecka w kuchni Dzień Dobry TVN
Marieta Marecka w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: East News/Wojciech Olkuśnik
Już niedługo niskie temperatury i jesienne deszcze rozgoszczą się w naszym kraju na dobre. Co może nas wtedy skutecznie rozgrzać? Oczywiście pyszne i sycące dania na ciepło. Kilka z nich zaprezentowała w kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka. Wypróbuj jej przepisy. Cała twoja rodzina z pewnością pokocha te potrawy.

Kucharka przyrządziła zupę z soczewicy, foccacię z kiełbaskami, ratatouille, a także faszerowane bułeczki z szynką. Do zrobienia tych dań wykorzystała produkty JBB Bałdyga.

Zupa z soczewicy z gochujang i kiełbaskami bez osłonki JBB Bałdyga

Składniki:

  • opakowanie Kiełbasek bez osłonki JBB Bałdyga,
  • 2 szklanki czerwonej soczewicy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka pasty gochujang,
  • po 1/2 łyżeczki ziaren kolendry i kopru włoskiego,
  • 1/2 łyżeczki garam masala,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • marchew,
  • oliwa,
  • sól, pieprz,
  • do podania: jogurt naturalny, świeża kolendra.

Przygotowanie:

Kiełbaski kroimy w ukośne plastry i przesmażamy je na rozgrzanej oliwie na rumiano. W tym czasie na osobnej patelni, bez dodatku tłuszczu, prażymy ziarna kolendry i fenkułu. Jak zaczną pachnieć, przekładamy je do moździerza i ucieramy. Rumiane kiełbaski ściągamy z tłuszczu i dodajemy do niego soczewicę, marchew pokrojoną w półplasterki, a potem dodajemy jeszcze przyprawy i czosnek pokrojony w plasterki. Przesmażamy chwilę i zalewamy wodą na wysokość ok. 1-2 cm ponad soczewicę. Gotujemy do czasu, aż soczewica i marchew będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem, serwujemy z kleksem jogurtu, kiełbaskami bez osłonki i świeżą kolendrą.

Foccacia z Kiełbaskami bez osłonki mini z filetem JBB Bałdyga 

Składniki:

  • 650 g mąki pszennej do foccaci/pizzy,
  • 550 g wody,
  • 11 g świeżych drożdży,
  • 14 g soli,
  • 7 g miodu,
  • oliwa,
  • opakowanie Kiełbasek bez osłonki mini z filetem JBB,
  • czubata łyżeczka rozmarynu,
  • łyżeczka soli w płatkach.

Przygotowanie:

W misce łączymy drożdże z ok. 100 g wody, miodem i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy pod przykryciem na ok. 20-30 minut, aż zaczyn zacznie pracować. Następnie do dzieży miksera dosypujemy pozostałą mąkę i sól, wlewamy resztę wody, zaczyn i 3-4 łyżki oliwy. Mieszamy krótko do połączenia, do czasu, aż nie będzie widoczna w cieście mąka. Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Następnie mokrymi dłońmi naciągamy i składamy ciasto do środka z każdej strony. Ponownie przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. Później znowu mokrymi dłońmi naciągamy i składamy. Na koniec ponownie przykrywamy i odstawiamy na kolejne 30 minut. Naciągamy i składamy ostatni raz i wstawiamy ciasto do lodówki na 12-36 godzin.

Następnie wyciągamy z lodówki, przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej oliwą. Odstawiamy na min. 2 godziny w temp. pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni, a kiełbaski kroimy w mniejsze kawałki. Ciasto nagniatamy mokrymi dłońmi, dociskając do spodu formy, a następnie gęsto wciskamy pokrojone kiełbaski mini z filetem JBB. Obsypujemy całość rozmarynem, solą w płatkach i skrapiamy wierzch wodą. Wstawiamy do pieca na ok. 20-25 minut, aż się ładnie zrumieni i wypiecze. Kroimy w grube plastry po przestudzeniu.

Ratatouille z Kiełbasiakiem JBB Bałdyga

Składniki:

  • 1,5 opakowania Kiełbasiaka JBB Bałdyga,
  • 2 jędrne, duże pomidory,
  • 2 średniej wielkości cukinie,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 2 wąskie bakłażany,
  • 2 ząbki czosnku,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • łyżeczka miodu,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • łyżeczka oregano,
  • 1/2 łyżeczki płatków chili,
  • łyżeczka tymianku,
  • sól, pieprz,
  • oliwa,
  • ok. 100 g startego sera Gruyere.

Przygotowanie:

Przelewamy pomidory z puszki do wysokiego naczynia, dodajemy oregano, miód, ocet balsamiczny, czosnek, część płatków chili i doprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie miksujemy blanderem. Naczynie do zapiekania smarujemy na dnie sosem. Warzywa i Kiełbasiak JBB Bałdyga kroimy w cienkie na ok. 3-4 mm plastry. Układamy naprzemiennie na zakładkę w naczyniu z sosem, zaczynając od brzegów naczynia. Posypujemy pokrojoną w cienkie paski cebulą, przyprawiamy tymiankiem, solą, pieprzem i resztą płatków chili. Na koniec skrapiamy oliwą i wstawiamy do pieca nagrzanego do 220 stopni na ok. 45 minut. Następnie obsypujemy startym serem i dopiekamy do rozpuszczenia się sera. Podajemy na ciepło lub zimno, jako osobne danie lub jako dodatek do dań. 

Faszerowane bułeczki z Szynką na maśle JBB Bałdyga (jak za dawnych lat)

Składniki:

  • 10 podłużnych bułek śniadaniowych,
  • 200 g Szynki na maśle JBB Bałdyga,
  • 700 g pieczarek,
  • 150 g startego sera np. mozzarella,
  • 2 jajka,
  • 4-6 łyżek tłustej śmietanki 30-36%,
  • cebula,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • natka pietruszki,
  • ząbek czosnku,
  • oliwa,
  • 2 łyżki masła,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Bułki przekrawamy na pół i wyciągamy miękisz, tak by pozostała ok. 6-7 mm grubości skórka. Pieczarki myjemy, kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy w kosteczkę, a czosnek w paski. Szynkę natomiast kroimy w paseczki i przesmażamy krótko na rozgrzanej patelni. Na tej samej patelni rozgrzewamy masło, dolewamy łyżkę oliwy i przesmażamy cebulkę. Gdy się zeszkli, dorzucamy pieczarki i czosnek. Smażymy, aż pieczarki puszczą wodę i zaczną się lekko rumienić.

Potem doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Przestudzone pieczarki przerzucamy do miski, dodajemy szynkę, starty ser (część zostawiamy do obsypania wierzchu bułek), wbijamy jajka, poszatkowaną część natki pietruszki i dodajemy śmietankę. Mieszamy dokładnie i farszem nadziewamy przygotowane bułeczki. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni i wypiekamy, aż ser się rozpuści a bułeczki lekko zarumienią. Serwujemy posypane resztą natki pietruszki. 

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości