Ciasta jak u babci. Wyjątkowe przepisy od Bartka Boratyna

Bartek Boratyn w kuchni Dzień Dobry TVN
Idziemy na ciasto do babci
Źródło: Dzień Dobry TVN

Nic nie smakuje tak jak domowe ciasta, które piekły nasze babcie – pełne serca, aromaty i ciepła, które zapadają w pamięć na całe życie. Z okazji Dnia Babci oraz wyjątkowej 10. rocznicy swojego pierwszego wystąpienia w Dzień Dobry TVN słodkości przygotuje Bartek Boratyn. Te klasyczne babcine ciasta wypełnią dom zapachem i przywołają wspomnienia dzieciństwa.

Ciasto kakaowe Babci Heli

Składniki:

  • 250 g masła
  • 2 szklanki cukru
  • ½ szklanki wody
  • 4 pełne łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Masło, cukier, wodę i kakao umieścić w garnuszku i zagotować, a następnie odstawić do przestygnięcia.

W innym naczyniu zmiksować jajka z olejem, następnie dodać większą część masy kakaowej (ok 1/3 masy zostawić na polewę) i zmiksować. Do masy dodać wymieszane suche składniki i jeszcze raz dokładnie zmiksować. Ciasto przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 190 ºC przez ok. 30 minut (do suchego patyczka), zostawić do wystygnięcia i polać polewą.

Ciasto kakaowe - składniki i sposób przygotowania
Ciasto kakaowe - składniki i sposób przygotowania
Źródło: Michał Wójcik/East News

Karpatka z frużeliną

Składniki na ciasto: (na dużą blachę z piekarnika 35 cm x 45 cm):

  • 200 g masła
  • 1,5 szklanki wody
  • 1,5 szklanki mąki (250 g)
  • 7 niedużych jajek

Wykonanie:

Masło roztapiamy w garnku. Następnie dodajemy wodę i zagotowujemy. Gdy całość się zagotuje, dosypujemy mąkę i cały czas mieszając, podgrzewamy, do momentu, aż masa będzie gęsta i jednolita. Gotową masę odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy, do momentu, aż całość się połączy.

Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C (grzałka górna i dolna, bez termoobiegu). Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy połowę przygotowanego ciasta. Równo je rozsmarowujemy, zwilżając łyżkę zimną wodą, aby nie kleiła się do ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25-30 minut, do momentu aż wierzch nabierze złotego koloru.

Gdy pierwszy blat będzie upieczony, zdejmujemy go z blachy i całość powtarzamy z drugą częścią ciasta.

Przepis na krem do karpatki

  • 7 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru (100 g)
  • 2 pełne łyżki mąki (60 g)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (60 g)
  • cukier waniliowy
  • 3 szklanki mleka 3,2% (750 ml)
  • 350 g miękkiego masła

Mleko i cukier waniliowy zagotowujemy. Żółtka ucieramy z cukrem przez 1-2 minuty. Następnie dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Rozmieszane żółtka zalewamy gorącym mlekiem, mieszamy (najlepiej trzepaczką), aby całość się połączyła. Następnie przelewamy całość do garnka i cały czas mieszając, zagotowujemy. Ugotowany budyń przykrywamy szczelnie folią i odstawiamy do wystudzenia.

Miękkie masło ucieramy do białości i powoli, po 1 łyżce, dodajemy wystudzony budyń. Miksujemy całość, aż utworzy jednolity krem. Tak przygotowanym kremem pokrywamy jedną część ciasta i przykrywamy drugą częścią. Wstawiamy na 1-2 godziny do lodówki, aby krem zastygł.

Karpatka z frużeliną - składniki i sposób przygotowania
Karpatka z frużeliną - składniki i sposób przygotowania
Źródło: Michał Wójcik/East News

Ciasto Babci Ireny

Składniki

  • 4 duże jajka
  • 3 szklanki mąki pszennej (szklanka = 250 ml)
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g miękkiego masła
  • powidła śliwkowe lub dżem porzeczkowy

Wykonanie:

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Z mąki, masła, żółtek i proszku do pieczenia szybko zagnieść ciasto, podzielić na trzy części. Jedną z nich połączyć z kakao.

Do wysmarowanej tłuszczem formy zetrzeć na tarce jedną z jasnych części ciasta. Rozsmarować powidła lub dżem. Zetrzeć ciemną cześć ciasta. Wyłożyć pianę z białek i delikatnie wyrównać. Zetrzeć ostatnią część ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 st. C przez ok. 45-50 minut.

Ciasto z powidłami - składniki i sposób przygotowania
Ciasto z powidłami - składniki i sposób przygotowania
Źródło: Michał Wójcik/East News

Oponki serowe

Składniki:

  • 600 g dwukrotnie zmielonego twarogu,
  • 500 g mąki pszennej tortowej,
  • 4 żółtka średnich jajek,
  • 100 g drobnego cukru do wypieków,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.
  • łyżka spirytusu, lub octu
  • łyżeczka proszku do pieczenia i sody,
  • 700 ml oleju do smażenia - świetnie sprawdzi się bezwonny smalec.

Wykonanie:

Zaczynamy od przełożenia sera do dużej miski i połączenia nabiału z kwaśną śmietaną.

W mniejszym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Warto wykorzystać do tej czynności mikser, co znacznie usprawni pracę.

Masę jajeczną przekładamy do miski z twarogiem. Całość miksujemy do połączenia składników, a na koniec dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i spirytus. Składniki ponownie mieszamy, a następnie wyrabiamy dłońmi.

Stolnicę oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1-1,5 cm. Przy pomocy szklanki lub formy wycinamy okręgi - w każdej porcji ciasta ponownie robimy mniejszą dziurkę np. kieliszkiem.

Tak przygotowane oponki smażymy na dobrze rozgrzanym smalcu lub oleju z obu stron na złoty i rumiany kolor. Słodkie rarytasy odsączamy z nadmiaru tłuszczu, a następnie dekorujemy cukrem pudrem i gotowe!

Oponki serowe - składniki i sposób przygotowania
Oponki serowe - składniki i sposób przygotowania
Źródło: Michał Wójcik/East News

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości