Karnawał to czas zabawy, spotkań z bliskimi i wyjątkowych smaków. Jego nieodłącznym elementem są słodkie wypieki, które kuszą aromatem i rozpływają się w ustach. Przepisy na królujące w tym okresie pyszności zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński. Zobacz, jak zrobić churrosy, faworki i szybkie domowe oponki.
Kucharz przyrządził churrosy, faworki i domowe szybkie oponki.
Churrosy
Składniki na ciasto:
- 250 ml wody,
- 40 g masła,
- szczypta soli,
- łyżka cukru,
- 200 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 2 litry oleju do smażenia.
Do obtoczenia:
- 100 g cukru,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 2 tabliczki mlecznej czekolady,
- 200 g śmietany 30%.
Przygotowanie:
W rondlu zagotuj wodę z masłem, solą i cukrem. Kiedy masło się roztopi, stopniowo dodawaj przesianą mąkę, mieszając energicznie, aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Po ostudzeniu ciasta wbijaj po jednym jajku, ciągle mieszając, aż każde będzie dokładnie połączone. Ciasto powinno być gęste i elastyczne.
Następnie rozgrzej głęboki tłuszcz w garnku. Później przełóż ciasto do worka cukierniczego z dużą, gwiazdkową końcówką. Wyciśnij paski ciasta na rozgrzany olej, tworząc churros o długości około 10-12 cm. Smaż je na złoty kolor przez 2-3 minuty, obracając, aby równomiernie się usmażyły. Po usmażeniu osusz churros na papierowym ręczniku.
W misce wymieszaj cukier z cynamonem. Jeszcze gorące churros obtocz w tej mieszance, aby pokryły się równomiernie. Churros najlepiej smakują na ciepło, podane z gorącą czekoladą lub innym dipem według uznania.
Faworki
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 4 żółtka,
- łyżka spirytusu,
- łyżka cukru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 600 g gęstej, kwaśniej śmietany 12%,
- smalec do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
Mąkę przesiej przez sito na stolnicę i uformuj kopiec. Do środka wbij żółtka, dodaj cukier, śmietanę, sól i spirytus. Zagnieć ciasto i połącz ze sobą składniki. Następnie wyrób kulę i ugniataj do chwili, aż ciasto będzie zwarte i sztywne. Rozwałkuj je, a następnie zawiń na pół i ponownie zagnieć. Czynność powtarzaj przez 15 minut. Zależy nam, abyśmy wtłoczyli do ciasta jak najwięcej powietrza.
Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj jak najcieniej. Nożem wytnij z ciasta prostokąty z nacięciem w środku. Przewlecz jeden koniec przez wycięty otwór, aby faworek miał ładny kształt. Następnie rozgrzej smalec do 180 stopni i smaż po około minucie z każdej strony. Gotowe faworki posyp cukrem pudrem.
Szybkie domowe oponki
Składniki:
- 250 g serka mascarpone,
- 3 jajka,
- 290 g mąki pszennej tortowej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- łyżeczka rumu,
- smalec do smażenia.
Składniki na lukier cytrynowy:
- szklanka cukru pudru,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- skórka starta z połowy cytryny.
Przygotowanie:
W dużej misce połącz serek mascarpone, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy oraz rum. Mieszaj składniki łyżką lub mikserem aż do uzyskania jednolitej, gęstej i klejącej masy. Oprósz blat roboczy mąką i wyłóż na niego ciasto. Potem posyp ciasto mąką z wierzchu i delikatnie rozwałkuj na grubość około 7 mm. Następnie za pomocą większej wykrawaczki wycinaj kółka, a mniejszą wycinaj otwory w środku każdego kółka, tworząc kształt oponek. W szerokim garnku rozgrzej smalec na głębokość około 3 cm do temperatury 180 stopni. Ostrożnie wkładaj oponki do gorącego oleju, smażąc je na złoty kolor z obu stron. Usmażone oponki odkładaj na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Przesiej cukier puder do miski, aby pozbyć się grudek. Stopniowo dodawaj sok z cytryny, mieszając masę łyżką lub trzepaczką, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Lukier powinien być gęsty, ale na tyle płynny, by łatwo dało się go rozprowadzać. Jeśli chcesz uzyskać bardziej aromatyczny lukier, dodaj startą skórkę z cytryny i dobrze wymieszaj. Gotowym lukrem polej wystudzone oponki.
Zobacz także:
- Dodaj ten składnik do faworków, a będą idealnie chrupiące
- Twarogowe faworki - zdrowsza wersja karnawałowego przysmaku
- Wypróbuj nieoczywiste przepisy na hiszpańskie pączki, churrosy i profiteroles
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News