Te wypieki królują w karnawale. Przepisy Szymona Czerwińskiego na faworki, oponki i churrosy

Te wypieki królują w karnawale. Przepisy Szymona Czerwińskiego na faworki, oponki i churrosy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Karnawał na słodko
Karnawał na słodko
Smaki lata w nietypowej odsłonie
Smaki lata w nietypowej odsłonie
Długa młodość? Mam na to przepis
Długa młodość? Mam na to przepis
Placuszkowy zawrót głowy
Placuszkowy zawrót głowy
Comfort food, czyli jak zjeść wspomnienia
Comfort food, czyli jak zjeść wspomnienia
Zapieczmy to razem!
Zapieczmy to razem!
Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Lekkie, wiosenne propozycje Szymona Czerwińskiego
Lekkie, wiosenne propozycje Szymona Czerwińskiego

Karnawał to czas zabawy, spotkań z bliskimi i wyjątkowych smaków. Jego nieodłącznym elementem są słodkie wypieki, które kuszą aromatem i rozpływają się w ustach. Przepisy na królujące w tym okresie pyszności zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński. Zobacz, jak zrobić churrosy, faworki i szybkie domowe oponki.

Kucharz przyrządził churrosy, faworki i domowe szybkie oponki.

Churrosy

Składniki na ciasto:

  • 250 ml wody,
  • 40 g masła,
  • szczypta soli,
  • łyżka cukru,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 litry oleju do smażenia.

Do obtoczenia:

  • 100 g cukru,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady,
  • 200 g śmietany 30%.

Przygotowanie:

W rondlu zagotuj wodę z masłem, solą i cukrem. Kiedy masło się roztopi, stopniowo dodawaj przesianą mąkę, mieszając energicznie, aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Po ostudzeniu ciasta wbijaj po jednym jajku, ciągle mieszając, aż każde będzie dokładnie połączone. Ciasto powinno być gęste i elastyczne.

Następnie rozgrzej głęboki tłuszcz w garnku. Później przełóż ciasto do worka cukierniczego z dużą, gwiazdkową końcówką. Wyciśnij paski ciasta na rozgrzany olej, tworząc churros o długości około 10-12 cm. Smaż je na złoty kolor przez 2-3 minuty, obracając, aby równomiernie się usmażyły. Po usmażeniu osusz churros na papierowym ręczniku.

W misce wymieszaj cukier z cynamonem. Jeszcze gorące churros obtocz w tej mieszance, aby pokryły się równomiernie. Churros najlepiej smakują na ciepło, podane z gorącą czekoladą lub innym dipem według uznania.

Faworki

Faworki
Faworki
Faworki
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 4 żółtka,
  • łyżka spirytusu,
  • łyżka cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 600 g gęstej, kwaśniej śmietany 12%,
  • smalec do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

Mąkę przesiej przez sito na stolnicę i uformuj kopiec. Do środka wbij żółtka, dodaj cukier, śmietanę, sól i spirytus. Zagnieć ciasto i połącz ze sobą składniki. Następnie wyrób kulę i ugniataj do chwili, aż ciasto będzie zwarte i sztywne. Rozwałkuj je, a następnie zawiń na pół i ponownie zagnieć. Czynność powtarzaj przez 15 minut. Zależy nam, abyśmy wtłoczyli do ciasta jak najwięcej powietrza.

Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj jak najcieniej. Nożem wytnij z ciasta prostokąty z nacięciem w środku. Przewlecz jeden koniec przez wycięty otwór, aby faworek miał ładny kształt. Następnie rozgrzej smalec do 180 stopni i smaż po około minucie z każdej strony. Gotowe faworki posyp cukrem pudrem.

Domowe faworki
Domowe faworki
Domowe faworki
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Szybkie domowe oponki

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 3 jajka,
  • 290 g mąki pszennej tortowej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • łyżeczka rumu,
  • smalec do smażenia.

Składniki na lukier cytrynowy:

  • szklanka cukru pudru,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • skórka starta z połowy cytryny.
Szybkie domowe oponki
Szybkie domowe oponki
Szybkie domowe oponki
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Przygotowanie:

W dużej misce połącz serek mascarpone, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy oraz rum. Mieszaj składniki łyżką lub mikserem aż do uzyskania jednolitej, gęstej i klejącej masy. Oprósz blat roboczy mąką i wyłóż na niego ciasto. Potem posyp ciasto mąką z wierzchu i delikatnie rozwałkuj na grubość około 7 mm. Następnie za pomocą większej wykrawaczki wycinaj kółka, a mniejszą wycinaj otwory w środku każdego kółka, tworząc kształt oponek. W szerokim garnku rozgrzej smalec na głębokość około 3 cm do temperatury 180 stopni. Ostrożnie wkładaj oponki do gorącego oleju, smażąc je na złoty kolor z obu stron. Usmażone oponki odkładaj na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Przesiej cukier puder do miski, aby pozbyć się grudek. Stopniowo dodawaj sok z cytryny, mieszając masę łyżką lub trzepaczką, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Lukier powinien być gęsty, ale na tyle płynny, by łatwo dało się go rozprowadzać. Jeśli chcesz uzyskać bardziej aromatyczny lukier, dodaj startą skórkę z cytryny i dobrze wymieszaj. Gotowym lukrem polej wystudzone oponki.

Wypieki karnawałowe: churrosy, faworki i oponki
Wypieki karnawałowe: churrosy, faworki i oponki
Wypieki karnawałowe: churrosy, faworki i oponki
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości