Churros
Składniki na churros (dla 4 osób):
- 200 g mąki pszennej
- 100 masła
- 200 ml wody
- 4 jajka
- 50 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- duża szczypta cynamonu
- olej do smażenia
Sos czekoladowy
- 200 ml śmietanki kremówki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
Jak przygotować churros:
W garnku zagotuj wodę z masłem i cukrem. Poczekaj, aż składniki się rozpuszczą, wtedy dosyp mąkę, cynamon, cukier waniliowy i wszystko dokładnie wymieszaj.
Gdy ciasto nieco przestygnie, wbijaj do niego pojedynczo jajka, całość wymieszaj na gładką masę. Przełóż ją do rękawa cukierniczego z końcówką „gwiazdka”.
W garnku rozgrzej olej, ze szprycy wyciskaj „paski” ciasta (mogą też być okręgi). Smaż na złoty kolor ok. 3–4 minut. Odsącz nadmiar tłuszczu, kładąc churros na papierowym ręczniku.
Śmietankę zagotuj, dodaj do niej drobno posiekane kawałki czekolady, poczekaj, aż składniki się połączą. Churros podawaj posypane cukrem pudrem, z mocno czekoladowym sosem.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Hiszpańskie pączki
Przygotuj ciasto jak na chuuros. Papier do pieczenia posmaruj olejem, wytnij kwadraty, na każdym kwadracie umieść okręg z ciasta (wyciśnięty ze szprycy).
W rondlu rozgrzej olej, wkładaj do niego pączki , papierem do góry, po chwili go ściągnij. Smaż około 4 minut.
Profiteroles
Składniki na profiteroles:
Ciasto ptysiowe
- 250 ml wody
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 4 jajka
- 1 łyżka cukru
Dodatkowo:
- 500 g lodów waniliowych lub ubitej śmietany
- 200 ml śmietanki kremówki
- 200 g gorzkiej czekolady
Jak przygotować profiteroles:
Zagotuj wodę z masłem. Dodaj mąkę, odrobinę soli łyżkę cukru. Cały czas mieszaj, podgrzewając na małym ogniu. Ściągnij garnek z ognia, gdy ciasto trochę wyschnie (czyli nie będzie przyklejało się do łyżki). Przełóż je do miski, pojedynczo dodawaj jajka mieszaj mocno, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego. Formuj na blasze (wyłożonej papierem do pieczenia) małe ptysie. Piecz około 30 minut (od czasu do czasu uchylaj drzwiczki piekarnika, by pozbyć się wilgoci – dzięki temu ptysie będą bardziej chrupiące). Upieczone ptysie przekrój na połówki.
Śmietankę podgrzej, wrzuć do niej połamaną na małe kawałki czekoladę, wymieszaj. Za pomocą gałkownicy formuj kulki lodów i umieszczaj je między połówkami ptysiów. Tuż przed podaniem polej deser gorącą czekoladą.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Zobacz też:
Tłusty czwartek. Przepis na pączki, łatwy i przyjemny!
Faworki i różyczki - proste przepisy na karnawałowe przysmaki
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Ania Starmach