Jabłka, które dostały imię na cześć Chopina
Jabłka to owoce, które niemal automatycznie kojarzą się z polskimi uprawami. Nic więc dziwnego, że naukowcy wciąż pracują nad nowymi odmianami, które będą cieszyć wszystkich amatorów lokalnych smaków.
- Tworzy się nowe, ale również się powraca przy tworzeniu nowych odmian do starych smaków, zapachów. [...] Jabłka rozróżniamy właśnie na dwie grupy: na czerwone i zielone. [...] - tłumaczył sadownik Arkadiusz Kartus
W odwiedzinach w największym sadzie Europy
Historia polskiego sadownictwa jest iście królewska. Sady jabłoniowe na Grójecczyźnie posadziła królowa Bona. Oznacza to, że żywią nas od blisko 500 lat. Jabłka grójeckie uznawane są za najlepsze na świecie. To kilkadziesiąt odmian, którym postanowiliśmy się przyjrzeć z zupełnie innej perspektywy. - Co trzecie jabłko w Europie pochodzi z Polski. Ja bym nawet zaryzykowała, że na całym świecie są polskie jabłka znane. Jesteśmy czwartym producentem w świecie. [...] Nasze jabłka mają wyjątkowe warunki do tego, żeby taki piękny rumieniec na twarzy odzyskać - podsumowała Magdalena Wrotek-Figlarska ze Stowarzyszenia Sady Grójeckie.
Dlaczego warto jeść jabłka?
Szarlotka, kompot, sałatka czy sok. Jabłka można jeść na surowo lub gotowane, w formie słodkiej i wytrawnej. Warto wiedzieć, że te polskie owoce zawierają w sobie prozdrowotne składniki, korzystnie wpływające na nasze samopoczucie.
- Wszystkie jabłka, które mają najbardziej czerwony kolor, zawierają bardzo dużo antyoksydantów. Natomiast jabłka zielone są najlepsze dla cukrzyku - podsumowała Mariola Konarska z Koła Gospodyń Wiejskich w Łęczeszycach.
Zobacz także:
- Wybrano najlepsze jabłka na świecie. Dwie odmiany z Polski są na podium
- Prozdrowotne właściwości octu jabłkowego. Jak go przygotować w domu? "To nasz polski super food"
- Domowy przepis na kiszone jabłka. Z jakich owoców przygotować kiszonkę?
Autor: Zofia Wierzcholska
Reporter: Agnieszka Wurszt-Kwiatkowska
Źródło zdjęcia głównego: ddtvn