W odwiedzinach w największym sadzie Europy. "Polskie jabłka są znane na całym świecie"

Jabłka, które dostały imię na cześć Chopina
Największy sad Europy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Chopin to jedna z polskich odmian jabłek, która na polskim rynku istnieje od stosunkowo niedawna. Została wyhodowana w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego przez profesora Juliana Pitera i coraz częściej staje się symbolem rodzimego sadownictwa. Co warto wiedzieć o tej "patriotycznej" odmianie? Na to pytanie spróbowała znaleźć odpowiedź reporterka Dzień Dobry TVN.

Jabłka, które dostały imię na cześć Chopina

Jabłka to owoce, które niemal automatycznie kojarzą się z polskimi uprawami. Nic więc dziwnego, że naukowcy wciąż pracują nad nowymi odmianami, które będą cieszyć wszystkich amatorów lokalnych smaków.

- Tworzy się nowe, ale również się powraca przy tworzeniu nowych odmian do starych smaków, zapachów. [...] Jabłka rozróżniamy właśnie na dwie grupy: na czerwone i zielone. [...] - tłumaczył sadownik Arkadiusz Kartus

W odwiedzinach w największym sadzie Europy

Historia polskiego sadownictwa jest iście królewska. Sady jabłoniowe na Grójecczyźnie posadziła królowa Bona. Oznacza to, że żywią nas od blisko 500 lat. Jabłka grójeckie uznawane są za najlepsze na świecie. To kilkadziesiąt odmian, którym postanowiliśmy się przyjrzeć z zupełnie innej perspektywy. - Co trzecie jabłko w Europie pochodzi z Polski. Ja bym nawet zaryzykowała, że na całym świecie są polskie jabłka znane. Jesteśmy czwartym producentem w świecie. [...] Nasze jabłka mają wyjątkowe warunki do tego, żeby taki piękny rumieniec na twarzy odzyskać - podsumowała Magdalena Wrotek-Figlarska ze Stowarzyszenia Sady Grójeckie.

Dlaczego warto jeść jabłka?

Szarlotka, kompot, sałatka czy sok. Jabłka można jeść na surowo lub gotowane, w formie słodkiej i wytrawnej. Warto wiedzieć, że te polskie owoce zawierają w sobie prozdrowotne składniki, korzystnie wpływające na nasze samopoczucie.

- Wszystkie jabłka, które mają najbardziej czerwony kolor, zawierają bardzo dużo antyoksydantów. Natomiast jabłka zielone są najlepsze dla cukrzyku - podsumowała Mariola Konarska z Koła Gospodyń Wiejskich w Łęczeszycach.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości