Przepis na ciasto z budyniem - dobry na łatwy deser z owocami, galaretką lub z kokosem

Ciasto z budyniem
Fot. Iryna Melnyk/ Getty Images
Ciasto z budyniem to jeden z najłatwiejszych deserów. Można je przygotować bez pieczenia. Ciasto z budyniem można urozmaicić owocami, np. jabłkami, truskawkami, malinami lub podać z galaretką.

Ciasto z budyniem jest łatwe, ponieważ można je przygotować z gotowych produktów. Gotowe ciasto biszkoptowe, budynie, owoce, herbatniki, galaretki – wszystko to można kupić w niemal w każdym sklepie. Co więcej, wszystkie te składniki nie należą do drogich, co sprawia, że ciasto z budyniem, oprócz tego, że jest łatwe, jest również tanie.

  • Szybkie ciasto z budyniem – jeden deser i wiele możliwości
  • Ciasto z budyniem - przepis
  • Przepis na kruche ciasto z budyniem

Szybkie ciasto z budyniem – jeden deser i wiele możliwości

Ciasto z budyniem to bardzo lekki deser. Użyty do jego wykonania budyń jest ciekawą alternatywą dla ciężkich, maślanych kremów. Co więcej, ciasto z budyniem jest łatwe, jego wykonanie nie wymaga lat praktyki, godzin spędzony w kuchni, do jego przygotowania potrzeba jedynie kilku składników. Można je przyrządzić, bazując na cieście drożdżowym lub piaskowym na oleju. Wiele przepisów na ciasto z budyniem uwzględnia też biszkopt, który bez problemu można upiec samemu lub kupić w sklepie. Decydując się na drugą z wymienionych opcji, możliwe staje się przygotowanie ciasta z budyniem bez pieczenia. Taki deser robi się bardzo szybko i za nieduże pieniądze. Minimum wysiłku wymaga również wykonanie ciasta z budyniem na herbatnikach. Ponadto istnieje możliwość upieczenia kruchego ciasta z budyniem.

Dodatkiem do tego rodzaju wypieków mogą być owoce, które równoważą smak mlecznego budyniu. Ciasto z budyniem i owocami można zaserwować na tysiące sposobów, najlepiej korzystać z owoców sezonowych. Jesienią dobrym pomysłem będzie przygotowanie ciasta z budyniem i jabłkami lub gruszkami, latem doskonale będzie smakowało ciasto z budyniem i truskawkami bądź malinami. W przypadku owoców sezonowych dostępnych od maja do września, warto skorzystać z brzoskwiń lub upiec kruche ciasto z budyniem i rabarbarem lub śliwkami. Zimą wymienione owoce można zastąpić na przykład dżemem. Gdy za oknem zimno i wietrznie, dobrze będzie smakowało ciasto z budyniem i galaretką, ciasto z budyniem i kokosem, ciasto z budyniem i bezą lub z orzechami.

To, w jaki sposób deser zostanie urozmaicony, zależy od wyobraźni osoby wykonującej ciasto z budyniem. Poza użyciem różnych dodatków, wzbogacających smak wypieku, istnieje możliwość przygotowania ciasta z różnego rodzaju budyniami. Jeśli ma to być naprawdę szybkie ciasto, można użyć do niego gotowego budyniu. Ciasto z budyniem w proszku to najtańsza i najmniej czasochłonna odsłona tego rodzaju deseru. Osoby, które mają większe umiejętności i więcej wolnego czasu, mogą przygotować budyń własnoręcznie. Co więcej, mając w domu wanilię i dodając kilka jej ziaren do kremu, można przygotować ciasto z budyniem waniliowym, zaś użycie kakao pozwoli na delektowanie się ciastem z budyniem czekoladowym.

Zobacz też: 

Jak zrobić pyszny sernik cytrynowy

Ciasto z budyniem - przepis

Do przygotowania klasycznego ciasta z budyniem potrzebne są 3 całe jajka, które po rozbiciu, należy rozdzielić na białko i żółtko. Białko trzeba ubić na sztywną pianę, do której dodaje się cukier (1 szklankę), żółtka, mąkę pszenną (1 szklanka) i proszek do pieczenia (2 łyżeczki). W trakcie dodawania poszczególnych składników nie wyłącza się miksera. Po uzyskaniu jednolitej masy, bez grudek, ciasto wylewa się na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą blachę. W piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza pozostaje ono przez 30 minut.

Na ostygnięte ciasto wylewa się budyń z dwóch torebek (do jego przygotowania dodać należy trochę mniej mleka, niż jest zapisane na opakowaniu, lepiej by wyszedł gęstszy). Na budyń można położyć truskawki, maliny lub herbatniki, które następnie polewa się polewą z 1/3 kostki margaryny, 4 czubatych łyżek cukru pudru, łyżki kakao i łyżki wody.

Zobacz też: 

Świąteczna kuchnia budyniowa

Przepis na kruche ciasto z budyniem

Do przygotowania kruchego ciasta potrzebne są:

· 3 szklanki mąki pszennej,

· 1 szklanka cukru pudru,

· 2 opakowania cukru waniliowego,

· 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

· 250 g masła,

· 2 jajka.

Mąkę i proszek do pieczenia należy przesiać przez sito. Do powstałej sypkiej mieszanki dodaje się pokrojone masło, cukier puder i cukry waniliowe. Na sam koniec wbija się jajka i zagniata ciasto, które, gdy jest już gotowe, trzeba zawinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Po 30 minutach w chłodnym miejscu ciasto kroi się na 4 równe części, z 3 robi się placek, który powinien szczelnie i równomiernie pokryć dno blaszki o wymiarach 22×32 cm. Na ciasto wylać należy ciepły budyń z dwóch opakowań (budyń przygotować zgodnie z instrukcją od producenta, można go zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej). Na budyniu układa się owoce (np. brzoskwinie), na które należy pokruszyć resztę kruchej masy z lodówki. Ciasto piecze się w temperaturze 160 stopni przez 45 minut.

Zobacz też: 

Najlepsze przepisy na ciasto z truskawkami bez pieczenia

Zobacz film: Pyszne ciasto z budyniem i truskawkami. Źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości