W kuchni Dzień Dobry TVN David Gaboriaud przygotował świąteczne desery bazujące na budyniu waniliowym. Co powiecie na budyń z karmelizowanymi pomarańczami i pistacjami oraz mini serniki z polewą czekoladową.Budyń Waniliowy z karmelizowanymi pomarańczami i pistacjami
Składniki:
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
1 pomarańcza
3 łyżki masła
3 łyżki cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki suszonego mielonego imbiru
4 łyżki prażonych, solonych posiekanych pistacji
4 listki mięty
Przygotowanie:
Przygotuj budyń waniliowy bez cukru Winiary wg instrukcji na opakowaniu. Gotowy budyń wlej do miseczek. Na patelnię wrzuć masło i cukier. Gotuj na wolnym ogniu, aż cukier zacznie się karmelizować. Dodaj przyprawy korzenne i wymieszaj. Obierz pomarańczę ze skóry, pokrój na cienkie plastry, ułóż na karmelu i gotuj przez minutę. Gotowe plastry pomarańczy przełóż do miseczek z budyniem. Posyp posiekanymi pistacjami. Udekoruj listkami mięty.
Miniserniki z polewą czekoladową i skórkami z pomarańczy
Składniki na 6 mini serników (wypiekane w formie do muffinów):
Spód:
55 g herbatników korzennych
25 g masła
Sernik:
1 łyżka (10 g) budyniu o smaku waniliowym bez cukru Winiary
2 opakowania serka śmietankowego (300 g)
80 ml śmietany 18%
1 jajko
1 żółtko
80 g cukru
szczypta soli
1/3 cytryny
masło do smarowania foremki
Polewa:
50 g gorzkiej czekolady min 70 % kakao
10 g masła
1 pomarańcza
Przygotowanie:
Spód: Pokrusz herbatniki na drobny piasek. Rozpuść masło w rondelku i wymieszaj z pokruszonymi ciasteczkami. Wysmaruj foremki masłem, przesyp masę z ciastek i masła i ugnieć tak, aby powstał kruchy spód. Włóż do zamrażalnika na 15 min.
W misce wymieszaj składniki na sernik: serki, śmietanę, jajko, żółtko, cukier, łyżkę budyniu o smaku waniliowym Winiary, sól i sok z 1/3 cytryny. Mieszaj aż połączysz wszystkie składniki, ale nie za długo, aby nie napowietrzyć masy. Gotową masą wypełnij foremki do 3/4 wysokości.
Na spód rozgrzanego do 180 st piekarnika (z funkcją grzania góra/dół) wstaw naczynie żaroodporne z wodą. Na środkowy poziom wstaw foremkę z masą sernikową i piecz przez 15 min w 180 st.
Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 110 st i piecz przez 40 do 50 min (w zależności od piekarnika). Wyłącz piekarnik i zostaw w nim foremki do całkowitego wystudzenia.
Polewa: Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Na koniec dodaj masło, wymieszaj aż się całkowicie rozpuści.
Wyjmij mini serniki z foremki, przełóż na talerze i udekoruj polewą czekoladową. Na koniec zetrzyj skórkę z pomarańczy. Gotowe! :)
Świąteczny deser z budyniem waniliowym, klementynkami i piernikami.
Składniki dla 4 osób
Krem budyniowy:
5 żółtek
5 łyżek cukru
1 opakowanie budyń waniliowy bez cukru Winiary
450 ml mleka 3,2%
20 g masła
Dodatki:
4 grubo pokrojone kromki ciasta piernikowego lub 8 małych pierników
12 klementynek
20 g masła
6 łyżek cukru trzcinowego
4 listki mięty
Orzechy w karmelu:
4 łyżki orzechów laskowych
10 łyżek cukru
Bita śmietana:
400 ml śmietanki 36%
50 g mascarpone
4 łyżki cukru
skórki z 2 klementynek
Przygotowanie:
Krem budyniowy:
Ubij żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodaj opakowanie budyniu waniliowego bez cukru Winiary i wymieszaj. Zagotuj mleko. Wlej gorące mleko do miski z ubitymi żółtkami na 3 razy cały czas mieszając. Wlej z powrotem masę do garnka i gotuj na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Na koniec dodaj masło, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
4 klementynki obierz i podziel na kawałki.
Wyciśnij sok z reszty klementynek. Wlej do rondelka, dodaj masło i cukier. Wymieszaj i gotuj ok 10 min, aż płyn się zredukuje i lekko zgęstnieje. Włóż do syropu kawałki klementynek i odstaw pod przykryciem na 10 min.
Orzechy praż na patelni lub w piekarniku na złoty kolor. Obierz ze skóry. Cukier wsyp do rondelka lub patelnię (na wolnym ogniu) i poczekaj, aż się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru. Dodaj orzechy laskowe do karmelu, delikatnie wymieszaj i od razu przełóż orzechy w karmelu do foremki. Odstaw do wystygnięcia. Po tym czasie, pokrusz orzechy na kawałki.
Kromki ciasta piernikowe lub pierniki pokrój w kostkę.
Bita śmietana: ważne aby wszystkie składniki były wyciągnięte w ostatniej chwili prosto z lodówki. Ubij śmietankę z mascarpone, ze skórkami klementynek i cukrem, aż zgęstnieje. Nie ubijaj za długo, masa musi jeszcze być kremowa. Przełóż masę do rękawa cukierniczego.
Układanie deseru:
W szklanych miskach/pucharach, ułóż na dno warstwę pokrojonych pierników. Polej pierniki łyżką syropu z klementynek. Następnie dodaj orzechy laskowe w karmelu ale zostaw kilka sztuk do dekoracji. Polej kremem budyniowym. Ułóż odsączone kawałki klementynek. Wyciśnij bitą śmietanę na klementynki. Do dekoracji użyj resztę orzechów laskowych w karmelu i listek mięty.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"