Przepisy kulinarne

Świąteczna kuchnia budyniowa

W kuchni Dzień Dobry TVN David Gaboriaud przygotował świąteczne desery bazujące na budyniu waniliowym. Co powiecie na budyń z karmelizowanymi pomarańczami i pistacjami oraz mini serniki z polewą czekoladową.

Budyń Waniliowy z karmelizowanymi pomarańczami i pistacjami

Składniki:

1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru

1 pomarańcza

3 łyżki masła

3 łyżki cukru trzcinowego

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

1/2 łyżeczki suszonego mielonego imbiru

4 łyżki prażonych, solonych posiekanych pistacji

4 listki mięty

Przygotowanie:

Przygotuj budyń waniliowy bez cukru Winiary wg instrukcji na opakowaniu. Gotowy budyń wlej do miseczek. Na patelnię wrzuć masło i cukier. Gotuj na wolnym ogniu, aż cukier zacznie się karmelizować. Dodaj przyprawy korzenne i wymieszaj. Obierz pomarańczę ze skóry, pokrój na cienkie plastry, ułóż na karmelu i gotuj przez minutę. Gotowe plastry pomarańczy przełóż do miseczek z budyniem. Posyp posiekanymi pistacjami. Udekoruj listkami mięty.

Miniserniki z polewą czekoladową i skórkami z pomarańczy

Składniki na 6 mini serników (wypiekane w formie do muffinów):

Spód:

55 g herbatników korzennych

25 g masła

Sernik:

1 łyżka (10 g) budyniu o smaku waniliowym bez cukru Winiary

2 opakowania serka śmietankowego (300 g)

80 ml śmietany 18%

1 jajko

1 żółtko

80 g cukru

szczypta soli

1/3 cytryny

masło do smarowania foremki

Polewa:

50 g gorzkiej czekolady min 70 % kakao

10 g masła

1 pomarańcza

Przygotowanie:

Spód: Pokrusz herbatniki na drobny piasek. Rozpuść masło w rondelku i wymieszaj z pokruszonymi ciasteczkami. Wysmaruj foremki masłem, przesyp masę z ciastek i masła i ugnieć tak, aby powstał kruchy spód. Włóż do zamrażalnika na 15 min.

W misce wymieszaj składniki na sernik: serki, śmietanę, jajko, żółtko, cukier, łyżkę budyniu o smaku waniliowym Winiary, sól i sok z 1/3 cytryny. Mieszaj aż połączysz wszystkie składniki, ale nie za długo, aby nie napowietrzyć masy. Gotową masą wypełnij foremki do 3/4 wysokości.

Na spód rozgrzanego do 180 st piekarnika (z funkcją grzania góra/dół) wstaw naczynie żaroodporne z wodą. Na środkowy poziom wstaw foremkę z masą sernikową i piecz przez 15 min w 180 st.

Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 110 st i piecz przez 40 do 50 min (w zależności od piekarnika). Wyłącz piekarnik i zostaw w nim foremki do całkowitego wystudzenia.

Polewa: Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Na koniec dodaj masło, wymieszaj aż się całkowicie rozpuści.

Wyjmij mini serniki z foremki, przełóż na talerze i udekoruj polewą czekoladową. Na koniec zetrzyj skórkę z pomarańczy. Gotowe! :)

Świąteczny deser z budyniem waniliowym, klementynkami i piernikami.

Składniki dla 4 osób

Krem budyniowy:

5 żółtek

5 łyżek cukru

1 opakowanie budyń waniliowy bez cukru Winiary

450 ml mleka 3,2%

20 g masła

Dodatki:

4 grubo pokrojone kromki ciasta piernikowego lub 8 małych pierników

12 klementynek

20 g masła

6 łyżek cukru trzcinowego

4 listki mięty

Orzechy w karmelu:

4 łyżki orzechów laskowych

10 łyżek cukru

Bita śmietana:

400 ml śmietanki 36%

50 g mascarpone

4 łyżki cukru

skórki z 2 klementynek

Przygotowanie:

Krem budyniowy:

Ubij żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodaj opakowanie budyniu waniliowego bez cukru Winiary i wymieszaj. Zagotuj mleko. Wlej gorące mleko do miski z ubitymi żółtkami na 3 razy cały czas mieszając. Wlej z powrotem masę do garnka i gotuj na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Na koniec dodaj masło, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.

4 klementynki obierz i podziel na kawałki.

Wyciśnij sok z reszty klementynek. Wlej do rondelka, dodaj masło i cukier. Wymieszaj i gotuj ok 10 min, aż płyn się zredukuje i lekko zgęstnieje. Włóż do syropu kawałki klementynek i odstaw pod przykryciem na 10 min.

Orzechy praż na patelni lub w piekarniku na złoty kolor. Obierz ze skóry. Cukier wsyp do rondelka lub patelnię (na wolnym ogniu) i poczekaj, aż się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru. Dodaj orzechy laskowe do karmelu, delikatnie wymieszaj i od razu przełóż orzechy w karmelu do foremki. Odstaw do wystygnięcia. Po tym czasie, pokrusz orzechy na kawałki.

Kromki ciasta piernikowe lub pierniki pokrój w kostkę.

Bita śmietana: ważne aby wszystkie składniki były wyciągnięte w ostatniej chwili prosto z lodówki. Ubij śmietankę z mascarpone, ze skórkami klementynek i cukrem, aż zgęstnieje. Nie ubijaj za długo, masa musi jeszcze być kremowa. Przełóż masę do rękawa cukierniczego.

Układanie deseru:

W szklanych miskach/pucharach, ułóż na dno warstwę pokrojonych pierników. Polej pierniki łyżką syropu z klementynek. Następnie dodaj orzechy laskowe w karmelu ale zostaw kilka sztuk do dekoracji. Polej kremem budyniowym. Ułóż odsączone kawałki klementynek. Wyciśnij bitą śmietanę na klementynki. Do dekoracji użyj resztę orzechów laskowych w karmelu i listek mięty.

autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Co sądzisz o tym artykule?
7
0
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0