Jak powstaje czekolada?
Czekolada to ulubiony przysmak nie tylko najmłodszych. Amator słodkości - reporter Mikołaj Rej odwiedził manufakturę czekolady w Korczynie, by sprawdzić, jak wytwarza się ten słodycz. W fabryce spotkał się z Mirosławem Pelczarem - dwukrotnym Mistrzem Polski Cukierników, który wyjaśnił mu, czym różnią się poszczególne rodzaje mlecznych tabliczek. - Jeśli ma w składzie tłuszcz kakaowy lub masło kakaowe. [...] To jest to biała czekolada. [...] Co jest w mlecznej czekoladzie? Miazga kakaowa, cukier trzcinowy, mleko w proszku i tłuszcz kakaowy. A gorzka? Więcej kakao, mniej cukru oraz mleka - tłumaczył ekspert. Mistrz cukiernictwa zaprezentował Mikołajowi, jak stworzyć czekoladowego Mikołaja od mielenia ziaren kakao po umieszczanie czekolady w odpowiednich formach. Po schłodzeniu figurki świąteczny przysmak był gotowy do zjedzenia.
Zdrowotne właściwości czekolady
Czekolada wbrew pozorom jest bardzo zdrowa. O jej pozytywnym wpływie na kondycję człowieka opowiedziała w Dzień Dobry TVN baristka Irmina Wałęga. Czekolada jest nie tylko źródłem magnezu, ale może działać przeciwzapalnie, łagodzi kaszel, obniża ciśnienie krwi a nawet - wspomaga prace układu odpornościowego. Jak zapewnia ekspertka zaproszona do programu, w czekoladzie znajdziemy substancje naturalnie występujące w roślinach, które charakteryzują się bogatym działaniem prozdrowotnym.
- Bardzo dużo flawonoidów, dużo minerałów, makro mikro elementów, magnez, selen, cynk. Tych substancji jest ponad 600 - wyliczała właściwości kakaowych przysmaków gościni programu. Jak zaznacza Irmina Waręga, musimy pamiętać, że najzdrowsza jest czekolada gorzka, z wysoką zawartością kakao. Najmniej korzystna dla nas jest natomiast jej biała odmiana.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- W kuchni DDTVN świętujemy Dzień Czekolady
- Smakołyki z czekolady
- Co jeść na poprawę nastroju? Skorzystajcie z przepisów!
Autor: Zofia Wierzcholska
Reporter: Dominika Łukaszewska
Źródło zdjęcia głównego: Larry Washburn/Getty Images