Tego nie wiesz o właściwościach czekolady. "Tych substancji jest ponad 600"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Czekoladowy Mikołaj
Czekoladowy Mikołaj
Czekolada i jej zbawienny wpływ na zdrowie
Czekolada i jej zbawienny wpływ na zdrowie
Słodkie rzeźby z czekolady
Słodkie rzeźby z czekolady
Rozgrzewająca moc czekolady
Rozgrzewająca moc czekolady
Gorąca czekolada – endorfiny w kubku
Gorąca czekolada – endorfiny w kubku
Sernik z czekoladą i malinami
Sernik z czekoladą i malinami
Czekolada szczególnie kojarzy nam się z Mikołajkami i słodkim szaleństwem w czasie Świąt. Z tego powodu reporter Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey odwiedził pijalnię, muzeum i manufakturę czekolady w Korczynie, by sprawdzić, jak powstaje ten przysmak. Z kolei w studiu baristka Irmina Wałęga opowiedziała o zdrowotnych właściwościach tego smakołyku.

Jak powstaje czekolada?

Czekolada to ulubiony przysmak nie tylko najmłodszych. Amator słodkości - reporter Mikołaj Rej odwiedził manufakturę czekolady w Korczynie, by sprawdzić, jak wytwarza się ten słodycz. W fabryce spotkał się z Mirosławem Pelczarem - dwukrotnym Mistrzem Polski Cukierników, który wyjaśnił mu, czym różnią się poszczególne rodzaje mlecznych tabliczek. - Jeśli ma w składzie tłuszcz kakaowy lub masło kakaowe. [...] To jest to biała czekolada. [...] Co jest w mlecznej czekoladzie? Miazga kakaowa, cukier trzcinowy, mleko w proszku i tłuszcz kakaowy. A gorzka? Więcej kakao, mniej cukru oraz mleka - tłumaczył ekspert. Mistrz cukiernictwa zaprezentował Mikołajowi, jak stworzyć czekoladowego Mikołaja od mielenia ziaren kakao po umieszczanie czekolady w odpowiednich formach. Po schłodzeniu figurki świąteczny przysmak był gotowy do zjedzenia.

Zdrowotne właściwości czekolady

Czekolada wbrew pozorom jest bardzo zdrowa. O jej pozytywnym wpływie na kondycję człowieka opowiedziała w Dzień Dobry TVN baristka Irmina Wałęga. Czekolada jest nie tylko źródłem magnezu, ale może działać przeciwzapalnie, łagodzi kaszel, obniża ciśnienie krwi a nawet - wspomaga prace układu odpornościowego. Jak zapewnia ekspertka zaproszona do programu, w czekoladzie znajdziemy substancje naturalnie występujące w roślinach, które charakteryzują się bogatym działaniem prozdrowotnym.

- Bardzo dużo flawonoidów, dużo minerałów, makro mikro elementów, magnez, selen, cynk. Tych substancji jest ponad 600 - wyliczała właściwości kakaowych przysmaków gościni programu. Jak zaznacza Irmina Waręga, musimy pamiętać, że najzdrowsza jest czekolada gorzka, z wysoką zawartością kakao. Najmniej korzystna dla nas jest natomiast jej biała odmiana.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Zofia Wierzcholska

Reporter: Dominika Łukaszewska

Źródło zdjęcia głównego: Larry Washburn/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana