Chilli sin corne z czekoladą
Składniki:
2 papryki czerwone pokrojone w kostkę
1 papryka żółta pokrojona w kostkę
2 cebule czerwone pokrojone w piórka
3 ząbki czosnku drobno posiekane
1 puszka fasoli czerwonej odsączonej na sitku
5 dużych pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka kuminu
70 g kukurydzy
Olej do smażenia
4 łyżki sosu sojowego
Odrobina wody do dodania
2 łyżki kaparów do dekoracji
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki do dekoracji
4 kostki czekolady gorzkiej
1 łyżeczka kawy rozpuszczona w 3 łyżkach wody
Przygotowanie:
Rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę oraz czosnek. Teraz dodaj papryki i wymieszaj. Dodaj przyprawy oraz pomidory. Następnie dodaj sos sojowy i podlej wodą. Gotuj około 15 minut aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodaj fasolę oraz kukurydzę, czekoladę oraz kawę i doprowadź do wrzenia. Dopraw syropem z agawy i przed podaniem udekoruj pietruszką oraz kaparami.
Hummus czekoladowy
Składniki:
1 i 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub jedna puszka ciecierzycy dokładnie odcedzona na sitku
4 łyżki syropu klonowego
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
szczypta soli
1 łyżeczka masła orzechowego
3 łyżki rozpuszczonej, ciemnej czekolady
woda do uzupełnienia płynów
1 łyżka oleju kokosowego (roztopionego)
do dekoracji: potłuczone w moździerzu orzechy włoskie i laskowe
Do podania: chałka lub kilka kromek gryczanego chleba
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieść w blenderze (oprócz wody) i zmiksuj na gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt gęsta – dodaj wodę i miksuj do uzyskania pożądanej konsystencji. Umieść hummus w miseczce i posyp orzechami.
Kurczak z ananasem w sosie czekoladowym z dodatkiem chilli
Składniki:
700 g piersi z kurczaka
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
zielony pieprz z zalewy – 1 łyżka
2 papryczki chili
2 łyżki liści świeżej mięty
1/2 ananasa pokrojonego w kostkę
1 cytryna
200 ml wina czerwonego półwytrawnego
3 ziela angielskie
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1/2 łyżeczki kuminu
1 łyżka oleju kokosowego
Sól, pieprz
50 g czekolady gorzkiej
5 plasterków gorgonzoli
Przygotowanie:
Kurczaka pokrój w kostkę o obsmaż na oleju kokosowym z dodatkiem soli i pieprzu. Dodaj sok z cytryny oraz liście świeżej mięty i dokładnie wymieszaj. Przełóż na półmisek i na tej samej patelni podsmaż czosnek oraz cebulę z dodatkiem przypraw i papryczki chili. Dodaj ananasa i wino oraz ziele angielskie. Zredukuj sos i dodaj czekoladę. Następnie polej sosem kurczaka i udekoruj miętą, gorgonzolą i papryczką chili.
Sałatka z mango i kozim serem
Składniki:
Garść rukoli
Garść szpinaku
Awokado pokrojone w łódeczki
1 rolada z koziego sera
1 mango pokrojone w łódeczki
Mieszanka orzechów: włoskie, laskowe, pistacje bez łupiny utłuczone w moździerzu
10 truskawek
SOS: 1 biała czekolada, 2 łyżki brandy, sok z 2 limonek
Wszystkie składniki sałatki pokrój i przełóż na półmisek. Przygotuj sos. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj brandy i sok z limonki. Polej sosem przygotowaną sałatę.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN