Materiał promocyjny

Starmach i czekoladowa perwersja

Dzisiaj MasterChefem w naszej kuchni była Anna Starmach, jurorka tego programu. Kto odpadł wczoraj z "MasterChefa"? Jak smakują powidła z dodatkiem kakao i czekolady, a jak beza z czekoladowym kremem i malinami? Anna Starmach udowadnia, że czekolada doskonale poprawi nam samopoczucie w chłodnne, jesienne dni.

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Beza z czekoladowym kremem i malinami

Składniki:

4 białka

200g drobnego cukru

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krem:

150ml śmietanki 36%

150ml mascarpone

50g gorzkiej czekolady

1 łyżka cukru pudru

świeże maliny

1 łyżka kakao

Przygotowanie:

Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj cukier (wsypuj go partiami), sok z cytryny i mąkę. Całość przełóż na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ją około 90 minut w temperaturze 150 stopni, po tym czasie pozostaw ją w piekarniku do całkowitego wystygnięcia (bezy i piekarnika). Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, ostudź, wymieszaj z 2 łyżkami mascarpone. Śmietanę ubij na sztywno, dodaj cukier, mascarpone i mascarpone z czekoladą, wymieszaj. Na ostudzoną bezę wyłóż krem czekoladowy, udekoruj malinami i kakao.

Kruche ciasteczka z kremem z białej czekolady

Składniki:

200g mąki pszennej

200g mielonych migdałów

1 czubata łyżka gorzkiego kakao

150g masła

1 jajko

masa:

100g białej czekolady dobrej jakości

60ml śmietanki kremówki

10g masła

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszaj, zlep w kulkę i wstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie cienko je rozwałkuj, wycinaj kółka używając do tego np. małego kieliszka, kładź je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 12 minut w temperaturze 180 stopni. Śmietankę zagotuj wrzuć do niej pokrojoną na małe kawałki czekoladę i masło, poczekaj aż czekolada się roztopi, wymieszaj, schładzaj w lodówce przez około godzinę. Wystudzone ciastka smaruj kremem i przykrywaj drugim ciastkiem.

Powidła z dodatkiem kakao i czekolady

Składniki:

1kg śliwek

250g cukru

40g czekolady mlecznej lub gorzkiej

4 łyżki kakao

2 łyżki cukru waniliowego

Przygotowanie:

Śliwki umyj i pozbądź się pestek, przełóż je do rondla, dodaj cukier i smaż na małym/średnim ogniu przez 4 godziny, gdy zmienią konsystencję i będą już rozgotowane dodaj cukier waniliowy, kakao i czekoladę, wymieszaj, gotuj przez 20 minut i gotowe! Przełóż do słoików lub zjedz od razu!

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości