Powidła śliwkowe tradycyjne, z przyprawą piernikową, z moreli i ziemniaków, karmelowe z jabłkiem i tymiankiem - przepisy Sebastiana Olmy
Lato się kończy, w powietrzu czuć jesień, a więc czas na powidła. W kuchni Dzień Dobry TVN swoimi pomysłami podzielił się Sebastian Olma. Sprawdź przepisy na powidła śliwkowe tradycyjne, z przyprawą piernikową, z moreli i ziemniaków oraz karmelowe z jabłkiem i tymiankiem.
Czym zastąpić cukier w przetworach? Lista najlepszych zamienników
Nie dość, że nadmierne spożywanie cukru nie jest dobre dla zdrowia, to w obecnej kryzysowej sytuacji na świecie, może go przez jakiś czas brakować. Czym więc zastąpić cukier w przetworach? Które zamienniki są najlepsze?
Proste przepisy na dżemy z jasnych i ciemnych winogron. Podpowiadamy też, jak zagęszczać konfitury
Dżemy można robić niemal ze wszystkich owoców. Nie inaczej jest z winogronami. Podobnie jak ze śliwek, tak z zielonych i czerwonych gron można zrobić nie tylko konfitury, ale też powidła. Sprawdź nasze proste przepisy.
Zespół Dżem osładza fanom czas pandemii. "Koronawirus wywrócił funkcjonowanie świata, także naszego"
W dobie pandemii koronawirusa przez wzgląd na brak możliwości koncertowania wielu artystów zmienia zawód, bądź szuka dodatkowe źródła zarobku. Muzycy z zespołu Dżem wpadli na wyjątkowo oryginalny pomysł i zaczęli sprzedawać... dżem.
Najlepsze powidła mają 160 g owoców na 100 g produktu
Wrzesień to czas na śliwki. Można zrobić z nich ciasto, śliwowicę lub przepyszne przetwory. W Dzień Dobry TVN autorka nowego cyklu "(Ro)zważmy to" Katarzyna Bosacka powiedziała, jakie powidła wybrać, by nie wpaść, jak przysłowiowa śliwka w kompot. Dowiedzieliśmy się również, czym charakteryzuje się dżem, konfitura, marmolada i powidła. Co - oprócz owoców - producenci wkładają do przetworów owocowych? Dlaczego do przetworów owocowych nie trzeba dodawać konserwantów?
Dzisiaj MasterChefem w naszej kuchni była Anna Starmach, jurorka tego programu. Kto odpadł wczoraj z "MasterChefa"? Jak smakują powidła z dodatkiem kakao i czekolady, a jak beza z czekoladowym kremem i malinami? Anna Starmach udowadnia, że czekolada doskonale poprawi nam samopoczucie w chłodnne, jesienne dni.