Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Owoce
Powidła czy dżem do piernika bożonarodzeniowego?
Tradycyjnie do piernika bożnoarodzeniowego dodaje się powidła, ale i dżem ze śliwek nie będzie złym wyborem. Chodzi przede wszystkim o to, aby nawilżyć ciasto, które podczas pieczenia robi się wybitnie twarde. Wypieczony piernik, przełożony dżemem bądź powidłami, powoli nasiąka wilgocią z niego. Stąd też gruba warstwa owocowego nadzienia robi się znacznie cieńsza podczas leżakowania, a całość nabiera niepowtarzalnego aromatu.
Pyszne powidła warto przygotować zawczasu, aby mieć czym przełożyć piernik. Z pewnością będzie on smaczniejszy niż z kupnym dżemem, a do tego możemy się pochwalić jeszcze bardziej niezwykłym ciastem. Zatem jak przygotować pyszne powidła?
Ultra prosty przepis na powidła do piernika
Z tego przepisu korzystam w domu od lat. Chociaż, jak to powidła, będą się długo gotować, to przygotowanie całości nie wymaga od nas dużo uwagi.
Składniki:
- 5 kg śliwek (najlepiej sprawdzą się węgierki),
- 5 łyżek cukru,
- 5 łyżek octu.
Sposób przygotowania:
Śliwki dokładnie myjemy, a następnie pozbywamy się pestek. Najlepiej, jeśli przy tym przekroimy je na połówki. Owoce przekładamy do rondla z grubym dnem, najlepiej z nieprzywierającą powłoką. Zasypujemy 5 łyżkami cukru i 5 łyżkami octu. Nastawiamy najmniejszy możliwy ogień i tak zostawiamy. Pod żadnym pozorem nie mieszamy. Śliwki będą się powoli zapiekać przez 5-6, a nawet do 8 godzin. Wyciekający z nich sok sprawi, że nie przywrą.
Tak przygotowane powidła będą wyjątkowe, ponieważ część owoców zapiecze się ze skórką, a inne rozpadną. W ten sposób zachowamy nieco kształtu ze śliwek.
Nie ma konieczności dodawania przypraw, takich jak cynamon, goździki czy kardamon, chociaż oczywiście można, ale jeśli będziemy powidłami przekładać piernik - to samo ciasto ma wystarczająco dużo przypraw i smaku.
Zobacz także:
- Sezon na śliwki trwa. Co warto o nich wiedzieć? Poznajcie najważniejsze fakty o tym owocu
- Domowe kiszone śliwki i ich zdrowotne właściwości. Do czego je jeść?
- Śliwkowa kuchnia Tomka Strzelczyka. Co pysznego wyczarował ze śliwek?
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Stefan Tomic/Getty Images