Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Owoce
Sezon na śliwki
Sezon na śliwki zaczyna się pod koniec lipca, a to oznacza, że w sklepach są już pyszne owoce. Na targach możey dostać przede wszystkim węgierki, które nadają się do jedzenia na surowo, ale również do wszelkich przetowrów, jak dżemy, marmolady czy powidła. Można je również kisić i marynować.
Śliwki występują w tak wielu różnych odmianach, że poszczególne drzewka owocują w różnym czasie. W efekcie sezon na te owoce trwa nawet do października. To oznacza, że długo można cieszyć się smakiem świeżych owoców i robić z nich różne dania. Ile trzeba za nie zapłacić?
Ile trzeba zapłacić za śliwki?
Śliwki są stosunkowo tanimi owocami w sezonie, więc warto z tego korzystać. Za małe, drobne i średnie musimy zapłacić od 2 do 4,50 zł za kilogram. Za śliwki wielkoowocowe trzeba zapłacić od 3,50 do 4,50 zł, a za popularne węgierki cena waha się od 2,50 do 4 zł.
Korzystaj z sezonu i sprawdź, co zrobić z śliwek
- Domowe kiszone śliwki i ich zdrowotne właściwości. Do czego je jeść?
- Śliwkowa kuchnia Tomka Strzelczyka. Co pysznego wyczarował ze śliwek?
- Bogactwo śliwek w kuchni Szymona Czerwińskiego. Poznaj ich różnorodność
- Bogactwo śliwek w kuchni Szymona Czerwińskiego. Poznaj ich różnorodność
- Śliwki z cynamonem pod owsianą kruszonką - kultowe danie na jesień
- Sezon na śliwki czas zacząć! Przepisy Jaśka Kuronia na knedle, dżem, tartę i crumble
Autor: Teofila Siewko
Źródło: kobietawsadzie.pl
Źródło zdjęcia głównego: SimpleImages/Getty Images