Piersi z kurczaka z salsą śliwkową - przepis
Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka,
- łyżeczka papryki słodkiej,
- łyżeczka papryki ostrej,
- łyżeczka ziół prowansalskich,
- łyżka cukru trzcinowego,
- oliwa z oliwek,
- masło klarowane do smażenia,
- 500 g śliwek dojrzałych ,
- 1 mała lub pół dużej cebuli czerwonej,
- mały kawałek papryki chili (jej ilość zależy od ostrości),
- 1/3 pęczka kolendry (zależy jaki pęczek),
- 1/3 pęczek mięty (zależy jaki pęczek),
- sok z połowy limonki,
- sól.
Dodatki: taco, placki tortilli, limonki.
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka oczyść z błon, następnie pokrój wzdłuż na mniejsze porcje, możesz delikatnie je rozgnieść. Dopraw przyprawami i pozostaw na zamarynowanie. Smaż je następnie na rozgrzanej patelni najlepiej grillowej.
Składniki salsy pokrój w drobną kostkę i połącz ze sobą w misce. Dopraw solą i pieprzem.
Serwuj na plackach tortilli lub taco z salsą.
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką - przepis
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 4 łyżki cukru,
- 200 ml letniego mleka,
- 50 g drożdży świeżych,
- 100 g masła,
- 2 żółtka „0”,
- odrobina soli,
- śliwki bez pestek.
Sposób przygotowania:
Do miseczki dodaj pokruszone drożdże, cukier, cztery łyżki mąki oraz mleko. Dokładnie wymieszaj składniki, aż się połączą. Odstawiamy pod przykryciem na 15 minut w ciepłe miejsce, aż zaczną pracować drożdże.
Do pracujących drożdży dodaj mąkę, masło roztopione, żółtka jaja oraz sól. Ciało dokładnie wymieszaj, za pomocą robota z funkcją haka. Ostaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Z tak przygotowanego ciasta uformuj 12 - 15 kuleczek, do każdej włóż po dwie połówki śliwek i zawiń. Układaj na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
Posmaruj je roztrzepanym żółtkiem oraz ułóż na nich kruszonkę.
Piecz w temp 180 st. C przez 30 minut.
Sprytne Naleśniki z dżemem z Mirabelek - przepis
Składniki:
- 1 kg mirabelek,
- 200 g cukru,
- laska wanilii,
- 10 g pektyny.
Składniki na naleśniki:
- szklanka mąki,
- 1/4 szklanki cukru pudru,
- łyżka cukier waniliowy,
- 2 łyżki kakao,
- 2 jaja,
- 1/3 szklanki wody gazowanej,
- szklanka mleka,
- łyżka masła,
- 500 ml śmietany kremówki,
- świeże owoce,
- sól.
Sposób przygotowania:
Mirabelki dokładnie umyj, następnie usuń pestki. Do garnka z grubym dnem przełóż śliwki razem z szklanką cukru. Zagotuj, następnie zdejmij z ognia. Z pozostałego cukru odsyp połowę szklanki i dodaj pektynę. Dokładnie razem wymieszaj.
Możesz przecisnąć przez sito lub użyć blendera. Tak przygotowane owoce przełóż do garnka. Dodaj pozostały cukier do owoców. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut. Następnie łyżka po łyżce dodaj cukier z pektyną. Gotuj kolejne 5 minut. Marmoladę przekładaj co czystych słoików i pasteryzuj.
Do dużej miski dodaj kolejno: mąkę, cukry, kako, wodę gazowaną, mleko oraz rozpuszczone masło. Dokładnie za pomocą rózgi cukierniczej lub miksera połącz składniki na jednolitą masę bez grudek. Odstaw masę na 30 minut.
Rozgrzej patelnię do naleśników. Użyj masła klarowanego lub oleju. Smaż cienkie naleśniki.
Do dzieży miksera dodaj kremówkę oraz cukier puder z ziarnami wanilii. Ubij za pomocą miksera na bitą śmietanę.
Naleśniki posmaruj ubitą śmietaną, świeżymi owocami. Złóż w kopertę i od razu serwuj swojej rodzinie!
Konfitura z czerwonej cebuli i śliwek wędzonych - przepis
Składniki:
- 4 czerwone cebule,
- 100 ml czerwonego wina,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 2 łyżki octu z czerwonego wina,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki cukru brązowego,
- 4 śliwki wędzone,
- świeżo mielony pieprz i sól.
Sposób przygotowania:
Cebulę należy pokroić w piórka. Następnie na rozgrzanej patelni karmelizuj cukier trzcinowy. Do skartelizowanego cukru, dodaj cebulę i smaż na małym ogniu. Dodaj pokrojone śliwki, oraz wino czerwone wytrawne. Zaczekaj, aż wino odparuje. Dodaj ocet winny, balsamiczny oraz miód. Dopraw solą i pieprzem.
Konfitura powinna dusić się na małym ogniu około 30-45 minut, aż cebula będzie delikatna i miękka.
Przełóż do słoików i ciesz się pyszną konfiturą przez kolejne tygodnie.
Schab faszerowany śliwkami - przepis
Składniki:
- 1,5 kg schabu,
- 200 g świeżych dojrzałych śliwek,
- łyżka cukru trzcinowego,
- łyżka octu balsamicznego,
- 200 ml wina czerwonego wytrawnego,
- 100 g masła,
- 50 ml oleju,
- 2 ząbki czosnku,
- opakowanie majeranku,
- 100 g soli,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Schab dokładnie umyj pod bieżącą wodą i oczyść z wszelki błon. Następnie osusz ręcznikiem papierowym. Do miski przełóż sól, pieprz majeranek, przeciśnięty przez prasę czosnek i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną marynatą natrzyj mięso i schowaj do lodówki na 3 godziny.
Śliwki umyj i obierz ze skórki. Jeżeli będzie z tym problem to sparz je wrzątkiem. Usuń pestki. Pokrojone owoce podsmaż na patelni z cukrem i octem balsamicznym.
Mięso zamarynowane natnij wzdłuż dość głęboko, aż powstanie kieszeń w którą należy włożyć przygotowane owoce.
Na patelni rozgrzej masło z olejem następnie obsmaż z każdej strony mięso. Przełóż je do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 170 st. C przez 45 minut. Pamiętaj, aby podczas pieczenia polewać mięso powstałymi sokami.
Zapiekane śliwki pod kruszonką - przepis
Składniki:
- 1 kg śliwek węgierek,
- pomarańcza,
- łyżeczka cynamonu,
- łyżeczka kardamonu,
- 5 łyżek cukru trzcinowego,
- szklanka płatków owsianych górskich,
- 150 ml soku naturalnego jabłkowego,
- 150 g mąki,
- 100 g masła,
- 100 g cukru pudru.
Dodatki: gęsty jogurt grecki - 250 g, listki mięty.
Sposób przygotowania:
Śliwki dokładnie umyj, osusz i usuń pestki. Następnie dodaj sok z pomarańczy, cynamon, kardamon, cukier sok pomarańczowy wymieszkaj i odstaw.
Przygotuj kruszonkę. Do dużej miski dodaj zimne pokrojone w kostkę miało, cukier puder, mąkę oraz szczyptę soli. Dokładnie rozcieraj rękami, aż do połączenia składników. Zawiń w folię spożywcza u przełóż do lodówki.
Do naczynia żarodopornego na dno wysyp płatki owsiane i dodaj sok z jabłek. Następnie wyłóż śliwki z sokiem pomarańczowym. Na wierzch ułóż kruszonkę i piecz przez 40 minut w temperaturze 180 st. C.
Zobacz także:
- Śliwka - kalorie, wartości odżywcze i odmiany. Czy śliwka tuczy?
- Domowe kiszone śliwki i ich zdrowotne właściwości. Do czego je jeść?
- Jesienne i późne odmiany śliwek - kiedy zbieramy węgierki? Przepis na domowe powidła
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN