Bogactwo śliwek w kuchni Szymona Czerwińskiego. Poznaj ich różnorodność

Źródło: Dzień Dobry TVN
Wpadła śliwka... czyli owocowe ABC
Wpadła śliwka... czyli owocowe ABC
Długa młodość? Mam na to przepis
Długa młodość? Mam na to przepis
Placuszkowy zawrót głowy
Placuszkowy zawrót głowy
Comfort food, czyli jak zjeść wspomnienia
Comfort food, czyli jak zjeść wspomnienia
Zapieczmy to razem!
Zapieczmy to razem!
Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Lekkie, wiosenne propozycje Szymona Czerwińskiego
Lekkie, wiosenne propozycje Szymona Czerwińskiego
W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński przedstawił różne rodzaje śliwek oraz co można z nich przygotować. Poznaj jego przepisy na pierś z kurczaka z salsą śliwkową, drożdżówki ze śliwkami i kruszonką, naleśniki z dżemem z mirabelek, konfiturę z czerwonej cebuli i wędzonych śliwek oraz na zapiekane śliwki pod kruszonką.
Piersi z kurczaka z salsą śliwkową
Piersi z kurczaka z salsą śliwkową
Piersi z kurczaka z salsą śliwkową
Źródło: Ola Skowron

Piersi z kurczaka z salsą śliwkową - przepis

Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka,
    • łyżeczka papryki słodkiej,
      • łyżeczka papryki ostrej,
        • łyżeczka ziół prowansalskich,
          • łyżka cukru trzcinowego,
            • oliwa z oliwek,
              • masło klarowane do smażenia,
                • 500 g śliwek dojrzałych ,
                  • 1 mała lub pół dużej cebuli czerwonej,
                    • mały kawałek papryki chili (jej ilość zależy od ostrości),
                      • 1/3 pęczka kolendry (zależy jaki pęczek),
                        • 1/3 pęczek mięty (zależy jaki pęczek),
                          • sok z połowy limonki,
                            • sól.

                              Dodatki: taco, placki tortilli, limonki.

                              Sposób przygotowania:

                              Piersi z kurczaka oczyść z błon, następnie pokrój wzdłuż na mniejsze porcje, możesz delikatnie je rozgnieść. Dopraw przyprawami i pozostaw na zamarynowanie. Smaż je następnie na rozgrzanej patelni najlepiej grillowej.

                              Składniki salsy pokrój w drobną kostkę i połącz ze sobą w misce. Dopraw solą i pieprzem.

                              Serwuj na plackach tortilli lub taco z salsą.

                              Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką
                              Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką
                              Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką
                              Źródło: Ola Skowron

                              Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką - przepis

                              Składniki:

                              • 500 g mąki pszennej,
                                • 4 łyżki cukru,
                                  • 200 ml letniego mleka,
                                    • 50 g drożdży świeżych,
                                      • 100 g masła,
                                        • 2 żółtka „0”,
                                          • odrobina soli,
                                            • śliwki bez pestek.

                                              Sposób przygotowania:

                                              Do miseczki dodaj pokruszone drożdże, cukier, cztery łyżki mąki oraz mleko. Dokładnie wymieszaj składniki, aż się połączą. Odstawiamy pod przykryciem na 15 minut w ciepłe miejsce, aż zaczną pracować drożdże.

                                              Do pracujących drożdży dodaj mąkę, masło roztopione, żółtka jaja oraz sól. Ciało dokładnie wymieszaj, za pomocą robota z funkcją haka. Ostaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

                                              Z tak przygotowanego ciasta uformuj 12 - 15 kuleczek, do każdej włóż po dwie połówki śliwek i zawiń. Układaj na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.

                                              Posmaruj je roztrzepanym żółtkiem oraz ułóż na nich kruszonkę.

                                              Piecz w temp 180 st. C przez 30 minut.

                                              Sprytne Naleśniki z dżemem z Mirabelek
                                              Sprytne Naleśniki z dżemem z Mirabelek
                                              Sprytne Naleśniki z dżemem z Mirabelek
                                              Źródło: Ola Skowron

                                              Sprytne Naleśniki z dżemem z Mirabelek - przepis

                                              Składniki:

                                              • 1 kg mirabelek,
                                                • 200 g cukru,
                                                  • laska wanilii,
                                                    • 10 g pektyny.

                                                      Składniki na naleśniki:

                                                      • szklanka mąki,
                                                        • 1/4 szklanki cukru pudru,
                                                          • łyżka cukier waniliowy,
                                                            • 2 łyżki kakao,
                                                              • 2 jaja,
                                                                • 1/3 szklanki wody gazowanej,
                                                                  • szklanka mleka,
                                                                    • łyżka masła,
                                                                      • 500 ml śmietany kremówki,
                                                                        • świeże owoce,
                                                                          • sól.

                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                            Mirabelki dokładnie umyj, następnie usuń pestki. Do garnka z grubym dnem przełóż śliwki razem z szklanką cukru. Zagotuj, następnie zdejmij z ognia. Z pozostałego cukru odsyp połowę szklanki i dodaj pektynę. Dokładnie razem wymieszaj.

                                                                            Możesz przecisnąć przez sito lub użyć blendera. Tak przygotowane owoce przełóż do garnka. Dodaj pozostały cukier do owoców. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut. Następnie łyżka po łyżce dodaj cukier z pektyną. Gotuj kolejne 5 minut. Marmoladę przekładaj co czystych słoików i pasteryzuj.

                                                                            Do dużej miski dodaj kolejno: mąkę, cukry, kako, wodę gazowaną, mleko oraz rozpuszczone masło. Dokładnie za pomocą rózgi cukierniczej lub miksera połącz składniki na jednolitą masę bez grudek. Odstaw masę na 30 minut.

                                                                            Rozgrzej patelnię do naleśników. Użyj masła klarowanego lub oleju. Smaż cienkie naleśniki.

                                                                            Do dzieży miksera dodaj kremówkę oraz cukier puder z ziarnami wanilii. Ubij za pomocą miksera na bitą śmietanę.

                                                                            Naleśniki posmaruj ubitą śmietaną, świeżymi owocami. Złóż w kopertę i od razu serwuj swojej rodzinie!

                                                                            Konfitura z czerwonej cebuli i śliwek wędzonych - przepis

                                                                            Składniki:

                                                                            • 4 czerwone cebule,
                                                                              • 100 ml czerwonego wina,
                                                                                • 2 łyżki octu balsamicznego,
                                                                                  • 2 łyżki octu z czerwonego wina,
                                                                                    • 2 łyżki miodu,
                                                                                      • 2 łyżki cukru brązowego,
                                                                                        • 4 śliwki wędzone,
                                                                                          • świeżo mielony pieprz i sól.

                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                            Cebulę należy pokroić w piórka. Następnie na rozgrzanej patelni karmelizuj cukier trzcinowy. Do skartelizowanego cukru, dodaj cebulę i smaż na małym ogniu. Dodaj pokrojone śliwki, oraz wino czerwone wytrawne. Zaczekaj, aż wino odparuje. Dodaj ocet winny, balsamiczny oraz miód. Dopraw solą i pieprzem.

                                                                                            Konfitura powinna dusić się na małym ogniu około 30-45 minut, aż cebula będzie delikatna i miękka.

                                                                                            Przełóż do słoików i ciesz się pyszną konfiturą przez kolejne tygodnie.

                                                                                            Schab faszerowany śliwkami
                                                                                            Schab faszerowany śliwkami
                                                                                            Schab faszerowany śliwkami
                                                                                            Źródło: Ola Skowron

                                                                                            Schab faszerowany śliwkami - przepis

                                                                                            Składniki:

                                                                                            • 1,5 kg schabu,
                                                                                              • 200 g świeżych dojrzałych śliwek,
                                                                                                • łyżka cukru trzcinowego,
                                                                                                  • łyżka octu balsamicznego,
                                                                                                    • 200 ml wina czerwonego wytrawnego,
                                                                                                      • 100 g masła,
                                                                                                        • 50 ml oleju,
                                                                                                          • 2 ząbki czosnku,
                                                                                                            • opakowanie majeranku,
                                                                                                              • 100 g soli,
                                                                                                                • pieprz.

                                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                                  Schab dokładnie umyj pod bieżącą wodą i oczyść z wszelki błon. Następnie osusz ręcznikiem papierowym. Do miski przełóż sól, pieprz majeranek, przeciśnięty przez prasę czosnek i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną marynatą natrzyj mięso i schowaj do lodówki na 3 godziny.

                                                                                                                  Śliwki umyj i obierz ze skórki. Jeżeli będzie z tym problem to sparz je wrzątkiem. Usuń pestki. Pokrojone owoce podsmaż na patelni z cukrem i octem balsamicznym.

                                                                                                                  Mięso zamarynowane natnij wzdłuż dość głęboko, aż powstanie kieszeń w którą należy włożyć przygotowane owoce.

                                                                                                                  Na patelni rozgrzej masło z olejem następnie obsmaż z każdej strony mięso. Przełóż je do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 170 st. C przez 45 minut. Pamiętaj, aby podczas pieczenia polewać mięso powstałymi sokami.

                                                                                                                  Zapiekane śliwki pod kruszonką - przepis

                                                                                                                  Składniki:

                                                                                                                  • 1 kg śliwek węgierek,
                                                                                                                    • pomarańcza,
                                                                                                                      • łyżeczka cynamonu,
                                                                                                                        • łyżeczka kardamonu,
                                                                                                                          • 5 łyżek cukru trzcinowego,
                                                                                                                            • szklanka płatków owsianych górskich,
                                                                                                                              • 150 ml soku naturalnego jabłkowego,
                                                                                                                                • 150 g mąki,
                                                                                                                                  • 100 g masła,
                                                                                                                                    • 100 g cukru pudru.

                                                                                                                                      Dodatki: gęsty jogurt grecki - 250 g, listki mięty.

                                                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                                                      Śliwki dokładnie umyj, osusz i usuń pestki. Następnie dodaj sok z pomarańczy, cynamon, kardamon, cukier sok pomarańczowy wymieszkaj i odstaw.

                                                                                                                                      Przygotuj kruszonkę. Do dużej miski dodaj zimne pokrojone w kostkę miało, cukier puder, mąkę oraz szczyptę soli. Dokładnie rozcieraj rękami, aż do połączenia składników. Zawiń w folię spożywcza u przełóż do lodówki.

                                                                                                                                      Do naczynia żarodopornego na dno wysyp płatki owsiane i dodaj sok z jabłek. Następnie wyłóż śliwki z sokiem pomarańczowym. Na wierzch ułóż kruszonkę i piecz przez 40 minut w temperaturze 180 st. C.

                                                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                                                      Autor: Teofila Siewko

                                                                                                                                      Źródło: Szymon Czerwiński

                                                                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                      Materiał promocyjny

                                                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana