Jak wykorzystać czerstwe pieczywo? Sprawdź pyszne przepisy Szymona Czerwińskiego

Szymon Czerwiński w kuchni Dzień Dobry TVN
Domowe pieczywo szybkie i tanie
Źródło: Dzień Dobry TVN
Tym razem w kuchni Dzień Dobry TVN motywem przewodnim jest pieczywo i różne sposoby na jego wykorzystanie w potrawach. Szymon Czerwiński udowadnia, że nie warto wyrzucać czerstwego pieczywa. Jak zrobić z nich grzanki, a także spaghetti ze skórką cytryny i tartą bułką, zupę cebulową z grzankami i zapiekany czerstwy chleb z pesto bazyliowo - pietruszkowym? Sprawdź przepisy.

Grzanki z czerstwego pieczywa - przepis

Składniki:

  • 10 kromek chleba
    • 50 ml oliwy
      • mix suszonych ziół
        • 2 ząbki czosnku

          Chleb pokrój na kostkę, następnie przełóż do miski, dodaj oliwę, mix ziół suszonych oraz przyciśnięty przez prasę czosnek. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż tak przygotowany chleb. Piecz przez około 15 minut do chwili, aż będzie rumiany i chrupiący. Tak przygotowany chleb możesz wykorzystać do zupy lub sałatki.

          Spaghetti ze skórką cytryny i tartą bułką - przepis

          Składniki:

          • 1 op. makaronu spaghetti
            • 50 ml oliwy
              • 1 cytryna - skórka i sok
                • 1/2 szklanki bułki tartej
                  • szczypta płatków chili
                    • 2 ząbki czosnku
                      • 1 pęczek bazylii
                        • 200 g parmezanu
                          • sól i pieprz

                            W wysokim garnku zagotuj wodę i solą. Dodaj makaron i gotuj przez około 10 minut.

                            Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj otartą skórkę z cytryny oraz bułkę tatrą. Mieszaj i smaż do chwili, aż będzie pięknie rumiana. Następnie przełóż do miski. Ugotowany makaron przełóż na patelnię, dodaj oliwę, sok z cytryny i całość wymieszaj. Następnie dodaj płatki chili, czosnek przeciśnięty przez prasę dodając odrobinę wody z makaronu. Dopraw solą i pieprzem.

                            Posiekaj drobno bazylię i wymieszaj z przypieczoną bułką tartą. Następnie połącz ją z makaronem i dobrze wymieszaj.

                            Tak przygotowany makaron serwuj z tartym parmezanem.

                            Zupa cebulowa z grzankami - przepis

                            Składniki:

                            • 1 kg obranej białej cebuli
                              • 3 łyżki masła
                                • 1 łyżka oliwy
                                  • 300 ml białego wina
                                    • 1 l dobrego bulionu wołowego
                                      • pieprz i sól
                                        • bagietka
                                          • 2 ząbki czosnku
                                            • 200 g sera gruyere
                                              • majeranek

                                                W garnku rozpuść cebulę razem z masłem. Następnie cebule poszatkuj w piórka. Dodaj do rozgrzanego masła z oliwą i smaż przez około 30 minut na średnim ogniu do chwili, aż cebula będzie karmelizowana.

                                                Następnie do tak przygotowanej cebuli dodaj wino białe i dokładnie wymieszaj odklejając wszystko co przylegało do dna garnka. Dodaj gorący wołowy bulion i gotuj przez pół godziny. Dopraw zupę przyprawami.

                                                Bagietka może być czerstwa, pokrój na kromki, następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz do chwili, aż będą chrupiące. Tak przygotowane grzanki natrzyj ząbkiem czosnku.

                                                Do miseczek (które można wkładać do piekarnika) przełóż porcję zupy, ułóż grzanki, a następnie posyp obfite serem tarty. Wstaw do piekarnika i piecz do chwili, aż ser będzie roztopiony i przypieczony.

                                                Zapiekany czerstwy chleb z pesto bazyliowo - pietruszkowym - przepis

                                                Składniki:

                                                • 1 bochenek chleba
                                                  • 400 g sera gouda
                                                    • duży pęczek bazylii
                                                      • duży pęczek pietruszki
                                                        • 2 łyżki pestki dyni
                                                          • 70 ml oliwy z oliwek
                                                            • 1 ząbek czosnku
                                                              • 50g twardego sera żółtego np. parmezan
                                                                • sok z 1 cytryny
                                                                  • sól morska i pieprz

                                                                    Pestki z dyni zrumień na suchej patelni. Uważaj, ponieważ bardzo łatwo jest je przypalić.

                                                                    Składniki: pęczek wybranego zioła, orzeszki pinii, oliwę z oliwek, czosnek, ser żółty, sok z cytryny przełóż do wysokiego naczynia. Następnie przy pomocy blendera lub malaksera zmiksuj wszystko na jednolitą masę. Jeżeli masz moździerz możesz również jego użyć. Na koniec dopraw do smaku pieprzem i solą. Pamiętaj, że ser może być słony.

                                                                    Chleb natnij w szachownicę, pamiętaj, aby nie robić tego do końca. Nacinamy na 3/4 głębokości chleba. Następnie ser gouda pokrój w plastry. W każde nacięcie włóż plaster sera. Tak przygotowany chleb posmaruj za pomocą pędzla przygotowanym pesto. Postaraj, się, aby pesto znalazło się również w przestrzeniach naciętych. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 15 minut. Następnie posyp startym serem i zapiecz. Tak przygotowany chleb udekoruj siekanymi świeżymi ziołami.

                                                                    Zobacz także:

                                                                    Autor: Diana Ryściuk

                                                                    Źródło: Szymon Czerwiński

                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                                                                    podziel się:

                                                                    Pozostałe wiadomości