Torta Paesana, czyli ciasto kakaowe z chleba - przepis krok po kroku
Składniki:
- 300 g chleba z poprzedniego dnia (czerstwego),
- 2 jajka,
- 50 g kakao,
- 1 l mleka 3,2%,
- 120 g ciastka amaretti,
- 120 g cukru,
- 70 g rodzynek,
- 70 g orzeszków pinii,
- sok i skórka z pomarańczy,
- cukier puder do dekoracji.
Sposób przygotowania Torta Paesana
- Kroimy chleb w kostkę. Jeżeli nie mamy starego chleba – świeży można podpiec w piekarniku przez 3 minuty.
- W misce mieszamy chleb ze skórką z pomarańczy i gorącym mlekiem. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut.
- W międzyczasie wyciskami sok z pomarańczy i moczymy w nim rodzynki.
- W blenderze miksujemy ciastka amaretti z kakaem. Jeszcze raz mieszamy w misce z ciastem chlebowym i dodajemy do niego mix ciastek i kakao.
- Dodajemy lekko rozbite jajka, cukier, orzeszki pinii i rodzynki.
- Całość mieszamy bardzo dobrze. Formę do pieczenia smarujemy masłem.
- Wlewamy masę i wkładamy do piekarnika na godzinę na 180 st. C. Serwujemy po ostygnięciu.
Zobacz także:
- Dania kuchni włoskiej na lato. Poznaj sprawdzone przepisy Cristiny Catese
- Najlepszy na świecie włoski szef kuchni w Dzień Dobry TVN! Sprawdź niezwykłe przepisy Enrico Derflinghera
- Kuchnia włoska w wersji vege! Buon appetito!
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Matteo Brunetti
podziel się: