Torta Paesana, czyli ciasto kakaowe z chleba według Matteo Brunettiego

Francuski deser czekoladowy
Deser czekoladowy
Tort Paesana to włoskie danie przygotowane z czerstwego chleba. Świetnie się sprawdzi na szybką przekąskę na garden party lub wiosenny piknik. Sprawdź, jak przygotować to danie, które przygotował Matteo Brunetti w kuchni Dzień Dobry TVN. 

Torta Paesana, czyli ciasto kakaowe z chleba - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 300 g chleba z poprzedniego dnia (czerstwego),
  • 2 jajka,
  • 50 g kakao,
  • 1 l mleka 3,2%,
  • 120 g ciastka amaretti,
  • 120 g cukru,
  • 70 g rodzynek,
  • 70 g orzeszków pinii,
  • sok i skórka z pomarańczy,
  • cukier puder do dekoracji.

Sposób przygotowania Torta Paesana

  1. Kroimy chleb w kostkę. Jeżeli nie mamy starego chleba – świeży można podpiec w piekarniku przez 3 minuty.
  2. W misce mieszamy chleb ze skórką z pomarańczy i gorącym mlekiem. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut.
  3. W międzyczasie wyciskami sok z pomarańczy i moczymy w nim rodzynki.
  4. W blenderze miksujemy ciastka amaretti z kakaem. Jeszcze raz mieszamy w misce z ciastem chlebowym i dodajemy do niego mix ciastek i kakao.
  5. Dodajemy lekko rozbite jajka, cukier, orzeszki pinii i rodzynki.
  6. Całość mieszamy bardzo dobrze. Formę do pieczenia smarujemy masłem.
  7. Wlewamy masę i wkładamy do piekarnika na godzinę na 180 st. C. Serwujemy po ostygnięciu. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości