Kuchnia włoska w wersji vege! Buon appetito!

1 października obchodzimy Światowy Dzień Wegetarianizmu, ale czy kuchnia włoska może być wege? Okazuje się, że tak! Udowodniła to dziś Cristina Catese, która przygotowała włoskie przysmaki, w których nie znajdziemy ani mięsa,aąni żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego :) Smacznego!

Sałatka z pomarańczami, koprem włoskim i czarnymi oliwkami

Składniki:

850 g kopru włoskiego

2 pomarańcze

50 g pinii

20 g rodzynek

80 g czarnych oliwek

Sól

50 g oliwy

3 g octu jabłkowego

8 g nasion dyni

Sposób przygotowania:

Wyciskamy sok z jednej pomarańczy i przez 10 moczymy w nim rodzynki. W międzyczasie obieramy drugą pomarańczę, kroimy ją w cienkie plasterki i odkładamy na bok. Bulwę kopru myjemy, usuwamy twarde liście. Za pomocą mandoliny kroimy ją w cienkie plastry i wrzucamy do wody z lodem i sokiem z cytryny. Nasiona dyni i orzeszki pinii prażymy osobno na suchej patelni.

Odsączamy rodzynki. Pozostały sok mieszamy z octem, oliwą, i solą – roztrzepujemy dokładnie za pomocą rózgi i tak powstaje nam dressing. Wszystkie warzywa, oliwki, pomarańcze układamy w misce, mieszamy z sosem. Na talerzu dekorujemy uprażonymi ziarnami.

Ciasto marchewkowo-migdałowe

Składniki:

400 g obranych marchewek

300 g mąki

100 g maki migdałowej

90 g brązowego cukru

1 torebka proszku do pieczenia

200 g mleka migdałowego

60 g oleju słonecznikowego

Szczypta wanilii

Szczypta soli

35 g pokruszonych migdałów

Sposób przygotowania:

Wymieszaj marchewkę do puree, następnie dodaj mąkę, mąkę migdałową, cukier, proszek do pieczenia, wanilię i sól. Dobrze wymieszaj, a następnie dodaj mleko i olej. Przykryj formę do pieczenia papierem do pieczenia. Dodaj mieszaninę i posyp powierzchnię okruchami migdałów. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wstaw ciasto i piecz przez 60 minut

Friselle, czyli typowa apulska przekąska z pomidorkami i bazylią

Składniki:

200 g mąki razowa

200 g mąka 00

250 ml wody

1 łyżka oleju

10g świeżych drożdży

1,5 łyżeczka soli

800 g pomidory,

Czosnek, bazylia, sól, pieprz i oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i umieszczamy mąkę, dodajemy drożdże i zaczynamy ugniatać przez 20 minut. Dodajemy następnie olej i sól i kontynuujemy ugniatanie przez kolejne 20 minut. Wyciągamy ciasto i zagniatamy rękoma. Przekładamy do miski, zakrywamy folią do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość – zajmie to ok 1,5 godziny.

Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na oprószony mąką blat i formujemy mały bochenek i kroimy na 12 równych części. Każdy z nich formujemy w sznury o średnicy 2 cm, które połączymy żeby przygotować pączki. Przekładamy je na papier do pieczenia w pewnej odległości a następnie kładziemy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na 10 minut, aż będą złociste.

Upieczone odstawiamy do wystygnięcia, przekrajamy na pół i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 30-40 minut, aż będą chrupiące i złociste.

Friselle podajemy z solą, pieprzem, pomidorkami, bazylią i czosnkiem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości