Sałatka z pomarańczami, koprem włoskim i czarnymi oliwkami
Składniki:
850 g kopru włoskiego
2 pomarańcze
50 g pinii
20 g rodzynek
80 g czarnych oliwek
Sól
50 g oliwy
3 g octu jabłkowego
8 g nasion dyni
Sposób przygotowania:
Wyciskamy sok z jednej pomarańczy i przez 10 moczymy w nim rodzynki. W międzyczasie obieramy drugą pomarańczę, kroimy ją w cienkie plasterki i odkładamy na bok. Bulwę kopru myjemy, usuwamy twarde liście. Za pomocą mandoliny kroimy ją w cienkie plastry i wrzucamy do wody z lodem i sokiem z cytryny. Nasiona dyni i orzeszki pinii prażymy osobno na suchej patelni.
Odsączamy rodzynki. Pozostały sok mieszamy z octem, oliwą, i solą – roztrzepujemy dokładnie za pomocą rózgi i tak powstaje nam dressing. Wszystkie warzywa, oliwki, pomarańcze układamy w misce, mieszamy z sosem. Na talerzu dekorujemy uprażonymi ziarnami.
Ciasto marchewkowo-migdałowe
Składniki:
400 g obranych marchewek
300 g mąki
100 g maki migdałowej
90 g brązowego cukru
1 torebka proszku do pieczenia
200 g mleka migdałowego
60 g oleju słonecznikowego
Szczypta wanilii
Szczypta soli
35 g pokruszonych migdałów
Sposób przygotowania:
Wymieszaj marchewkę do puree, następnie dodaj mąkę, mąkę migdałową, cukier, proszek do pieczenia, wanilię i sól. Dobrze wymieszaj, a następnie dodaj mleko i olej. Przykryj formę do pieczenia papierem do pieczenia. Dodaj mieszaninę i posyp powierzchnię okruchami migdałów. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wstaw ciasto i piecz przez 60 minut
Friselle, czyli typowa apulska przekąska z pomidorkami i bazylią
Składniki:
200 g mąki razowa
200 g mąka 00
250 ml wody
1 łyżka oleju
10g świeżych drożdży
1,5 łyżeczka soli
800 g pomidory,
Czosnek, bazylia, sól, pieprz i oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i umieszczamy mąkę, dodajemy drożdże i zaczynamy ugniatać przez 20 minut. Dodajemy następnie olej i sól i kontynuujemy ugniatanie przez kolejne 20 minut. Wyciągamy ciasto i zagniatamy rękoma. Przekładamy do miski, zakrywamy folią do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość – zajmie to ok 1,5 godziny.
Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na oprószony mąką blat i formujemy mały bochenek i kroimy na 12 równych części. Każdy z nich formujemy w sznury o średnicy 2 cm, które połączymy żeby przygotować pączki. Przekładamy je na papier do pieczenia w pewnej odległości a następnie kładziemy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na 10 minut, aż będą złociste.
Upieczone odstawiamy do wystygnięcia, przekrajamy na pół i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 30-40 minut, aż będą chrupiące i złociste.
Friselle podajemy z solą, pieprzem, pomidorkami, bazylią i czosnkiem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN