Jak zrobić lody śliwkowe? Poznaj przepis na sezonowy deser

GettyImages-495958276
Źródło: Dzień Dobry TVN
Domowe lody - zrób to sam
Domowe lody - zrób to sam
Dlaczego trzeba myć owoce i warzywa?
Dlaczego trzeba myć owoce i warzywa?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Truskawkowe menu
Truskawkowe menu
W kuchni Dzień Dobry TVN bardzo lubimy dzielić się prostymi, ale i oryginalnymi przepisami na pyszne dania i przekąski. Na szczególną uwagę zasługują przede wszystkim te, do przygotowania których trzeba sięgnąć po sezonowe składniki. Tak jest w przypadku domowych lodów śliwkowych. Jak je zrobić? Sprawdź przepis.
Przepis na lody śliwkoweSkładniki:
  • 1 kg śliwek,
  • 1 szklanka cukru,
  • sok z jednej cytryny,
  • 2 szklanki śmietanki kremówki (30-36%).

Jak zrobić lody śliwkowe?

  1. Śliwki umyć, pokroić na pół i usunąć pestki.
  2. Wrzucić je do garnka, dodać cukier i sok z cytryny. Gotować na małym ogniu około 15-20 minut, aż śliwki rozpadną się na mus.
  3. Mus z śliwek zblendować na gładką masę i odstawić do ostygnięcia.
  4. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno.
  5. Gdy mus śliwkowy ostygnie, delikatnie połączyć go ze śmietaną. Całość mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
  6. Przelać do pojemnika na lody i wstawić do zamrażarki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Co godzinę przez pierwsze 3-4 godziny mieszać masę, aby lody były bardziej puszyste i kremowe.
  7. Przed podaniem lody powinny nieco zmięknąć w temperaturze pokojowej.
  8. Można je polać polewą czekoladową, dodać kawałki świeżych śliwek, owoców itd.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości