- 1 kg śliwek,
- 1 szklanka cukru,
- sok z jednej cytryny,
- 2 szklanki śmietanki kremówki (30-36%).
Jak zrobić lody śliwkowe?
- Śliwki umyć, pokroić na pół i usunąć pestki.
- Wrzucić je do garnka, dodać cukier i sok z cytryny. Gotować na małym ogniu około 15-20 minut, aż śliwki rozpadną się na mus.
- Mus z śliwek zblendować na gładką masę i odstawić do ostygnięcia.
- Śmietankę kremówkę ubić na sztywno.
- Gdy mus śliwkowy ostygnie, delikatnie połączyć go ze śmietaną. Całość mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Przelać do pojemnika na lody i wstawić do zamrażarki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Co godzinę przez pierwsze 3-4 godziny mieszać masę, aby lody były bardziej puszyste i kremowe.
- Przed podaniem lody powinny nieco zmięknąć w temperaturze pokojowej.
- Można je polać polewą czekoladową, dodać kawałki świeżych śliwek, owoców itd.
Zobacz także:
- Bogactwo śliwek w kuchni Szymona Czerwińskiego. Poznaj ich różnorodność
- Śliwkowa kuchnia Tomka Strzelczyka. Co pysznego wyczarował ze śliwek?
- Śliwki w prosciutto crudo, jako przystawka na zimno
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto
podziel się: