Najpopularniejszą odmianą (i źródłem śliwek) w Polsce jest śliwa domowa. To owoce tego drzewa najczęściej można spotkać w sklepach i na targach. Co ciekawe, raczej nie występuje ono na dziko. Jednocześnie jest najpopularniejszą odmianą wśród sadowników.
Zalety zdrowotne śliwek
Śliwki są bogate w błonnik, dzięki czemu dobrze wpływają na perystaltykę jelit. Są także niskokaloryczne - na zjedzonych 100 g przyswoimy jedynie 60 kcal! Zawarte w nich pektyny regulują trawienie, pozytywnie wpływają na apetyt, a także przeciwdziałają zaparciom. Dzięki swojemu działaniu mogą nas uchronić przed nowotworem jelita grubego, gdyż jedną z przyczyn jego powstawania są właśnie zaparcia.
Owoce te to także świetne źródło witamin. Śliwki bogate są między innymi w witaminę C, A oraz E, a także witaminy z grupy B. Warto pamiętać o tych ostatnich, gdyż przy ich niedoborach łatwiej o gorszy nastrój i jesienną chandrę. Są one również bogate w składniki mineralne, takie jak potas, fosfor, wapń, magnez czy żelazo.
Domowa nalewka ze śliwek - przepis krok po kroku
Domowe przetwory zyskują na popularności. Nic w tym dziwnego, gdyż w dobie wysoko przetworzonej żywności, dzięki domowym wyrobom wiemy, co jemy. Nie inaczej jest z domowymi nalewkami. Niewielkie ilości nalewki ze śliwek pozytywnie wpłyną na odporność i ewentualne problemy żołądkowe.
Składniki:
- świeże śliwki - 1 kg,
- spirytus do nalewek 70% - 700 ml,
- cukier - 0,5 kg.
Sposób wykonania:
- Śliwki umyć i pozbyć się pestek. Można zostawić kilka owoców z pestkami, które później posłużą za ozdobę do gotowej nalewki.
- Przygotowane owoce włożyć do wybranego naczynia i zalać alkoholem.
- Odstawić w zacienione miejsce na około 4 tygodnie.
- W okresie leżakowania regularnie wstrząsać naczyniem.
- Po upływie 4 tygodni do naczynia należy wsypać cukier i ponownie odstawić na 4 tygodnie. W tym czasie regularnie wstrząsać naczyniem, aby cukier się rozpuścił.
- Po tym czasie można zlać nalewkę do ozdobnego naczynia, np. karafki i włożyć kilka całych śliwek ku ozdobie.
Smacznego!
Cenne właściwości śliwek
Zobacz także:
- Domowa nalewka z agrestu - wyborny trunek dla miłośników owoców sezonowych. Jak ją przygotować?
- Nalewka z czarnych jagód (czarnych borówek) – przepis na spirytusie i na wódce
- Nalewka z moreli – jak ją przygotować?
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Zulfiska/Getty Images