Jesienna nalewka z jabłek. Proste przepisy na zdrowie

VICUSCHKA/Getty Images
VICUSCHKA/Getty Images
Źródło: Getty Images
Jesień to idealny czas, aby przygotować nie tylko smaczną, ale również zdrową nalewkę. Doskonałą jej bazą są rzadko wykorzystywane w tym celu jabłka. Sprawdź dwa proste przepisy na nalewkę z jabłek krok kroku.

Jesienna nalewka z jabłek

Jesień to czas jabłczanej obfitości i przygotowywania różnego rodzaju przetworów. To właśnie w tym sezonie jabłka są najpyszniejsze, jest ich najwięcej i w wielu różnych odmianach. Do przygotowania nalewki można użyć: obo, priam, reneta, topaz czy szampion. Dobrze zrobiona nalewka nie tylko rozgrzewa w długie jesienne czy zimowe wieczory. Jest też źródłem wielu witamin, w tym A, E, C, a także wapnia, żelaza i magnezu.

Owoce i warzywa

Źródło: Dzień Dobry TVN
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Kaktusy - dzieci Słońca
Kaktusy - dzieci Słońca

Nalewka z jabłek - przepis

Składniki:

  • 1 kg jabłek
    • 0,75 l spirytusu
      • 0,3 kg cukru
        • szklanka wody
          • laska cynamonu
            • 5 goździków
              • 0,5 laski wanilii

                Sposób przygotowania jesiennej nalewki z jabłek:

                1. Jabłka oczyścić i przekroić na mniejsze kawałki.
                  1. Owoce wrzucić do dużego słoika, dodać cytrynę, cynamon, goździki, wanilię oraz cukier.
                    1. Całość zalać czystą wodą i spirytusem.
                      1. Słoik zamknąć szczelinie i postawić w ciepłym, zacienionym miejscu na 6 tygodni.
                        1. Po tym czasie nalewkę należy przelać do butelek i odstawić je w ciemne miejsce.
                          1. Nalewka powinna być gotowa po około miesiącu.

                            Nalewka z jabłek z miętą - przepis

                            Składniki:

                            • kilogram jabłek
                              • garść świeże mięty
                                • 450 g cukru
                                  • laska cynamonu
                                    • litr spirytusu 70%
                                      • 0,5 litra wody

                                        Sposób przygotowania:

                                        1. Jabłka pokroić na ćwiartki lub ósemki i razem z miętą i cynamonem zalać spirytusem.
                                          1. Zakręcić (np. w dużym słoju) i zostawić na 2 miesiące.
                                            1. Po tym czasie zlać wszystko przez sito, tak aby oddzielić spirytus od owoców.
                                              1. Spirytus z powrotem zlać do słoika, a owoce w osobnym słoiku zasypać cukrem i zostawić na około 7 dni w słonecznym miejscu. W tym czacie cukier powinien się rozpuścić.
                                                1. Tak powstały syrop przelać przez durszlak i połączyć z alkoholem. Owoce nie będą już potrzebne.
                                                  1. Całość przefiltrować. Następnie dolać około 0,5 litra wody, ponieważ otrzymana forma jest bardzo mocna.
                                                    1. Przelać do butelek i zostawić co najmniej na 3 miesiące.

                                                      Zobacz także:

                                                      Autor: Diana Ryściuk

                                                      Źródło zdjęcia głównego: Getty Images

                                                      podziel się:

                                                      Pozostałe wiadomości

                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                      Materiał promocyjny

                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana