Dorsz marynowany, limonka, ogórek, seler naciowy, jabłko zielone
Składniki:
300 g filetu z dorsza
2 jabłka zielone
1 seler naciowy
2 ogórki zielone
10 limonek
5 cytryn
2 łyżki miodu
1 cebula czerwona
Sól, pieprz czarny,
5 pęczków koperku
Przygotowanie:
Dorsza kroimy w cienkie plastry. Jabłko, ogórka bez pestek ale ze skórą, seler naciowy oraz cebulę kroimy w kostkę. Z limonek i cytryny wyciskamy sok, łączymy z miodem, koprem i zalewamy pokrojone warzywa i owoce. Doprawiamy solą, pieprzem. Kiedy marynata jest gotowa, zalewamy nią pokrojonego dorsza. Odstawiamy na 30 min. do lodówki i podajemy mocno schłodzonego.
Kurczak pieczony, pomelo, avocado, burak
Składniki:
4 piersi kurczaka ze skórą
500 g masła klarowanego
tymianek świeży
rozmaryn świeży
gałka muszkatołowa
skórka z cytryny
4 avocado (dojrzałe)
oliwa
sok z 2 cytryn
sól,
4 buraki czerwone
2 pomelo
2 grapefruity różowe
kilka listków jarmużu
olej do smażenia
1 łyżka musztardy francuskiej
100ml jogurtu naturalnego
1 łyżka miodu
sok z grapefruita
Przygotowanie:
Piersi kurczaka obkładamy tymiankiem, rozmarynem, startą skórką z cytryny, konkretnie sprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i odstawiamy najlepiej na noc, żeby się zamarynował. Masło rozpuszczamy, kurczaka osuszamy na ręczniku papierowym i wstawiamy do masła. Kiedy masło zacznie się gotować, zmniejszamy palnik do minimum i gotujemy tak kurczaka do miękkości. Po ugotowaniu opiekamy na patelni na złoty kolor lub wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Avocado miksujemy, dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą. Buraka kroimy w bardzo cienkie plastry. Inna opcja, buraka możemy upiec i podać upieczonego. Pomelo i grapefruita obieramy, filetujemy. Jarmuż smażymy na gorącym tłuszczu, odsączamy na ręczniku papierowym i solimy. Kurczaka podajemy z musem z avocado, filetami owoców, plastrami buraka i chrupiącym jarmużem. Obok podajemy sos z musztardy, miodu, soku, jogurtu.
Kruszonka, limonka, pietruszka, beza
Składniki:
5 białek
240g cukru
Sos limonkowy
Składniki:
6 żółtek
50 g cukru
laska wanilii,
skórka z 4 limonek, środek wycinamy na pojedyncze fileciki
sok z 2 limonek
100 g masła
1 pęczek natki pietruszki
Kruszonka
Składniki:
1 op. krakersów razowych
100 g masła
Cynamon
Przygotowanie:
Cukier podlewamy wodą i gotujemy do uzyskania gęstego syropu. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy 2 łyżki cukru, ubijamy dalej. Nie przerywając ubijania dodajemy wrzący syrop cukrowy. Masa powinna być sztywna i szklista. Masę wyciskamy na pergamin i pieczemy w piekarniku o temp. 140 st. C, ok. 1,5 godz.
Krakersy miksujemy, dodajemy rozpuszczone masło i cynamon. Kruszonkę rozsypujemy na pergaminie i wypiekamy w piekarniku na złoty kolor. Żółtka ubijamy z cukrem na parze do uzyskania puszystej masy. Następnie powoli dodajemy sok z limonki nie przerywając ubijania. Masło rozpuszczamy, dodajemy ziarenka z laski wanilii, natkę pietruszki, skórkę z limonki. Miksujemy i przecedzamy przez sito. Zielone, limonkowe masło podgrzewamy ponownie. Gorące masło dodajemy powoli do ubitych żółtek. Powstaje nam gęsty sos o wyjątkowym smaku i kolorystyce. Bezy podajemy na zielonym sosie, dekorujemy filecikami limonki, listkami natki pietruszki. Obok wysypujemy kruszonkę.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN