Przygotowanie ryby w piekarniku nie jest ani trudne, ani czasochłonne. To szybki sposób na pyszny i lekki obiad. Świetnie się też sprawdzi jako danie na Wigilię i Boże Narodzenie. Podpowiadamy, jak można przyrządzić filet z dorsza pieczony, który zasmakuje każdemu i będzie zdrową alternatywą dla ryby z patelni.
Sposobów na przyrządzenie ryb jest wiele, jednak gotowanie ich na parze lub pieczenie w piekarniku pozwala wyeliminować z diety większą ilość tłuszczu. Dorsz pieczony ma mniej kalorii i tłuszczu niż dorsz smażony. Idealnie sprawdzi się na świąteczny obiad i nie tylko. Sprawdź niezawodny przepis.
Ryba na polskich stołach najczęściej gości jako danie obiadowe. Można jednak z niej przygotować również przystawki i przekąski. Przykładem zimnej przystawki jest ryba po chojnicku, którą przygotowuje się, mieszając usmażone filety z ryby z duszonymi, aromatycznymi warzywami. Przepis na rybę po chojnicku można samodzielnie modyfikować, dodając ulubione warzywa i przyprawy.
W kuchni Dzień Dobry TVN Adam Kozanecki przygotował potrawy, które dodadzą nam dużo energii. Co powiecie na dorsza z młodymi marchewkami, pomidorowe gazpacho, pełnoziarniste, czekoladowe babeczki? Smacznego!
Gulasz z dzika, dorsz pieczony na zielonym groszku, risotto z kaszy pęczak na białym winie z grzybami leśnymi oraz czekoladowe trufle z orzechami - te przysmaki przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN bloger kulinarny Bartek Boratyn. Czym ujął Dorotę Wellman?
Piotr Kucharski pokazał w kuchni Dzień Dobry TVN, że można przygotować tanie dania, które wyglądają bardzo ekskluzywnie. Oto one: pizza Margaritta, domowy makaron z sosem kurkowym, dorsz na makaronie z pora z kremem krewetkowym, filet z kaczki, brukselka, jeżyny, piklowana szalotka oraz owoce pod zabajone. Smacznego!
Rozpoczęła się wiosna, dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN zawitały zielone dania. Andrzej Polan przygotował: dorsza marynowanego z limonką, ogórkiem, selerem naciowym i zielonym jabłkiem, kurczaka pieczonego z pamelo, avocado i burakiem oraz kruszonka z limonką, pietruszką i bezą. Palce lizać!