Dorsz z młodymi marchewkami z nutą zielonej herbaty i pietruszkowym pesto
Składniki:
Kawałek morskiej ryby – polędwica z dorsza
Młode marchewki
Miód
100 ml naparu z zielonej herbaty Herbapol
Liście laurowe
Ziele angielskie
Sól
Pieprz
Kminek
Cytryna
Pęczek natki pietruszki
Garść listków bazylii
2 łyżki prażonych nasion słonecznika
2 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek
Masło klarowane
Przygotowanie:
Nać pietruszki, listki bazylii, nasiona słonecznika, czosnek wraz z oliwą z oliwek blendujemy w malakserze na pesto, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na suchej patelni prażymy nasiona kminku które później należy rozetrzeć w moździerzu. Obrane młode marchewki kroimy wzdłuż na pół, na rozgrzane masło klarowane wrzucamy 2 listki laurowe, 3 lub 4 ziarna ziela angielskiego, wrzucamy marchewki, całość smażymy, podlewamy intensywnym naparem z zielonej herbaty Herbapol, po odparowaniu płynu dodajemy do marchewki dwa plastry cytryny, miód i doprawiamy wszystko kminkiem, solą i pieprzem. Rybę morską doprawiamy tradycyjnie: sól i pieprz. Smażymy na złoto na rozgrzanym maśle klarowanym. Rybę podajemy w towarzystwie marchewek i zielonego pietruszkowego pesto.
Malinowo-pomidorowe gazpacho
Składniki:
1 kg pomidorów malinowych
200 g malin
2 łyżki syropu malinowego Owocowa Spiżarnia
1 czerwona papryka pozbawiona gniazd nasiennych
1 czerwona cebula
Garść listków bazylii czerwonej opcjonalnie tradycyjnej
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny|
Oliwa z oliwek
Sól
Pieprz
Sos tabasco
Łyżka miodu
Przygotowanie:
Pomidory należy sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki, pozbawić szypułki. W wysokim naczyniu za pomocą blendera lub w blenderze kielichowym miksujemy pomidory, paprykę pozbawioną gniazd nasiennych pokrojoną w kostkę, obraną cebulę podzieloną na ćwiartki, maliny, 2 łyżki syropu malinowego Owocowa Spiżarnia Herbapol, kilka listków bazylii, 2 ząbki czosnku, dodajemy 3-4 kropelki tabasco, łyżkę miodu i oliwy, sok z cytryny, doprawiamy solą i czarnym pieprzem do smaku. Szybkie malinowe gazpacho dekorujemy młodymi listkami bazylii i kropelkami oliwy.
Pełnoziarniste czekoladowe babeczki z orzechami i czereśniami
Składniki:
250g mąki pszennej
85 g mąki chlebowej
115 g brązowego cukru
Łyżka miodu
Szczypta soli
Proszek do pieczenia opcjonalnie soda oczyszczona
Cynamon, łyżeczka
4 łyżki kakao
3 łyżki otrębów pszennych
Otarta skórka z 1 cytryny
240 ml mleka
2 jajka
55 g roztopionego masła
Dżem czereśniowy Z Dawnego Sadu
100 g rodzynek
50 g orzechów wg wyboru laskowych/migdały/orzechy nerkowca
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 200°C. Masłem lekko natłuszczamy głęboką foremkę do babeczek. Każdy otwór powinien mieć ok. 6 cm średnicy i 2,5 cm głębokości. Przesiewamy mąkę do miski. Dodajemy proszek do pieczenia, sól, cukier i cynamon. Mieszamy i dodajemy otręby pszenne, kakao, skórkę z cytryny i znów mieszamy. Do dzbanka wlewamy mleko, dodajemy jajka, roztopione masło i miód, dokładnie mieszamy, najlepiej blenderem. Płyn dodajemy do suchych produktów, po chwili wrzucamy rodzynki lub morele i orzechy. Mieszamy aż większość suchych składników będzie wilgotna, powinno jednak zostać trochę suchej mącznej mieszanki. Ciasto przekładamy do przygotowanych foremek, napełniamy otwory do 2/3 wysokości. Do każdej babeczki dodajemy do środka małą łyżeczkę dżemu czereśniowego Z Dawnego Sadu. Babeczki pieczemy ok. 20-25 minut lub aż wyrosną i lekko się przyrumienią, a wykałaczka włożona w środek po wyjęciu będzie sucha. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy na 2-3 minuty w foremkach, później wyjmujemy babeczki na metalowa kratkę aby ostygły. Muffinki są najsmaczniejsze jeszcze ciepłe lub kilka godzin po upieczeniu.
Tropikalny napój energetyczny
Składniki:
100 ml naparu z zielonej herbaty Herbapol
Puszka napoju energetycznego Green-Up Tropical
1 połówka cytryny obranej ze skórki
2 łyżki miodu
Kilka listków świeżej mięty
2 plastry świeżego ananasa
Kostki lodu
Przygotowanie:
Przestudzony napar z zielonej herbaty wlewamy do blendera kielichowego, dodajemy kilka listków mięty, 2 plastry świeżego ananasa, obraną ze skórki i pozbawioną pestek połówkę cytryny, miód, całość dopełniamy napojem energetycznym Greek-Up Tropical, miksujemy. Napój podajemy z kostkami lodu i listkami mięty.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN