Ryba po chojnicku - przepis na dorsza z warzywami

Danie z ryby z warzywami
Angelika Heine/Getty Images
Źródło: iStockphoto
Ryba na polskich stołach najczęściej gości jako danie obiadowe. Można jednak z niej przygotować również przystawki i przekąski. Przykładem zimnej przystawki jest ryba po chojnicku, którą przygotowuje się, mieszając usmażone filety z ryby z duszonymi, aromatycznymi warzywami. Przepis na rybę po chojnicku można samodzielnie modyfikować, dodając ulubione warzywa i przyprawy.

Kuchnia regionalna zdobywa w ostatnich latach popularność - ludzie chętnie sięgają zarówno po przepisy z różnych stron świata, jak i po te lokalne. Przykładem kuchni, w której chętnie wykorzystuje się ryby, jest kuchnia kaszubska. To z niej pochodzi przepis na rybę po chojnicku. Żeby przygotować taką potrawę, warto zapytać starsze pokolenia o rodzinne przepisy.

Ryba po chojnicku to potrawa składająca się z podsmażonej ryby, dobrze sprawdzą się filety z dorsza lub mintaja z dodatkiem duszonej papryki, cebuli i pomidorów. Danie to można podawać zarówno na gorąco, jak i na zimno, jako przystawkę. Potrawa może być przechowywana w lodówce kilka dni, a wraz z upływem czasu jej walory smakowe rosną. Podstawowy przepis można modyfikować, dodając ulubione warzywa, np. por czy seler i doprawiając ostrą papryką lub kminkiem.

Ryba po chojnicku - przepis krok po kroku

Tradycyjny przepis na rybę po chojnicku zawiera produkty łatwo dostępne w każdym sklepie. Do tego dania dobrze sprawdzi się dorsz lub mintaj - ryba może być mrożona, należy jednak rozmrozić ją wcześniej i odsączyć z nadmiaru wody. Do ryby można dodać zarówno gotową passatę z pomidorów, jak i pomidory z puszki (krojone lub całe) czy obrane ze skóry świeże pomidory.

Składniki:

  • 800 g fileta z dorsza,
  • 2 czerwone papryki,
  • 1 zielona papryka,
  • 200 g pieczarek,
  • 2 duże cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 200 ml passaty pomidorowej,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziela angielskie,
  • mąka do obtoczenia ryby,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Opłukać i osuszyć filety z dorsza. Jeśli ryba była mrożona, należy ją rozmrozić przed przygotowaniem.
  2. Rybę pokroić ją na mniejsze kawałki, doprawić solą, pieprzem i obtoczyć w mące.
  3. Usmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek.
  4. Następnie należy pokroić cebulę w piórka, posiekać drobno czosnek, a następnie razem zeszklić na patelni.
  5. Paprykę oraz umyte pieczarki należy pokroić na drobne kawałki i dołożyć je do smażącej się cebuli z czosnkiem i dusić do miękkości.
  6. Następnie warzywa należy zalać passatą, dodać ziele angielskie, liść laurowy, paprykę mieloną, kurkumę, sól, pieprz.
  7. Całość dusić na małym ogniu.
  8. W głębokim naczyniu należy ułożyć warstwę sosu z warzywami, następnie rybę, kolejną warstwę sosu i ryby, itd. (aż wyczerpią się składniki).
  9. Danie należy lekko przestudzić i włożyć do lodówki lub podawać na ciepło.

Dorsz po chojnicku na ostro - przepis krok po kroku

Tradycyjne przepisy na regionalne danie warte są zachowania, jednak po pewnym czasie mogą się znudzić. Warto wtedy nieco je odmienić, dodając dodatkowe warzywa czy przyprawy. Również podstawowy przepis na rybę po chojnicku można urozmaicić, dodając pikantne przyprawy.

Składniki:

  • 4 filety z dorsza,
  • 1 puszka pomidorów bez skórki,
  • 1 cebula,
  • 1 papryka czerwona,
  • pół selera naciowego,
  • sok z jednej limonki,
  • oliwa z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • cukier,
  • sól i pieprz,
  • pół łyżeczki chili,
  • szczypta kminku.

Przygotowanie:

  1. Należy zacząć od umycia i osuszenia ryby.
  2. Następnie należy pokroić cebulę w drobną kostkę, seler pociąć na plastry.
  3. Warzywa wrzucić na patelnie z rozgrzaną oliwą z oliwek i podsmażyć, aż nieco zmiękną.
  4. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę.
  5. Kiedy papryka nieco zmięknie, dodać pomidory z puszki, doprawić cukrem, solą, pieprzem, mieloną słodką papryką, papryką chili, kminkiem i dusić około 20 minut na małym ogniu.
  6. Filety z ryby należy pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z limonki, doprawić solą, pieprzem i obsmażyć na patelni.
  7. Następnie rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem warzywnym i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 10 minut.
  8. Potrawę można podawać na gorąco lub jako zimną przystawkę.

Smacznego!

Zobacz wideo: Rybne tapasy Sebastiana Olmy

Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości