Jak kupić dobrego śledzia?
Śledzie to bez wątpienia jedno z najpopularniejszych świątecznych dań. Na wigilijnym stole są symbolem odradzającego się życia, a także chrześcijaństwa i chrztu. Dla wielu gospodyń owe ryby są ratunkiem w momencie, kiedy nie mogą doliczyć się na stole wigilijnym dwunastu dań. Wszystko dlatego, że można je przyrządzić na wiele różnych sposobów. Jak jednak wybrać najlepszego śledzia?
- Przede wszystkim musi być świeży. (...) Dobrego śledzia - jeżeli jest w całości - to można rozpoznać po głowie. Przede wszystkim skrzela muszą być czerwone, takie krwiste, nie mogą być sine. Poza tym, kiedy dotkniemy rybę i wbijemy w nią palec, rybka musi odbić, czyli wrócić na to samo miejsce. Musi być też bielutka i czyściutka - mówiła pani Halinka Rogińska, specjalistka od kuchni kaszubskiej.
Śledź po kaszubsku z żurawiną
Składniki:
- ½ kg śledzia matjas
- 100 g suszonej żurawiny
- 1 cebula
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- pieprz do smaku
- ¼ szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Śledzia moczymy od 2 do 4 godzin w zimnej wodzie. Wodę wymieniamy co najmniej 2-3 razy. Żurawinę zalewany wrzącą wodą, moczmy około 30 minut (aby spęczniała). Cebule kroimy w piórka. Śledzia wyjmujemy, przemywamy wodą i kroimy wzdłuż na pół, po czym kroimy w plastry 3 do 5 cm. Żurawinę odsączamy. Do głębokiego naczynia (lub do większego słoika) wkładamy warstwami pieprz, ziele angielskie i liść laurowy, cebulę, śledzia, żurawinę, zalewamy olejem wymieszanym z cukrem. Słoik zamykamy i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce. Gotowe do spożycia już po 24 godzinach.
- Żurawina jest produktem takim naszym regionalnym i musimy to wykorzystywać do różnych potraw - mówiła w naszym programie pani Halina.
Kaszubska sałatka śledziowa
Składniki:
- 5 średnich płatów śledzia matjas
- 1 słoik ogórków konserwowych
- 4 jabłka słodko-winne (reneta)
- 3 cebule
- pieprz i sól do smaku
- 1 łyżeczka cukru
- 200 g jogurtu naturalnego
- 200 g śmietanki 30%
- 2 łyżki majonezu
- owoce suszonej żurawiny do dekoracji
- natka koperku
Przygotowanie:
Śledzia moczymy od 2 do 4 godzin w zimnej wodzie. Wodę wymienić co najmniej 2-3 razy. Cebulę, jabłka i ogórki kroimy w cienką kostkę. Śledzia najpierw kroimy w 3 paski wzdłuż, następnie w cienkie kostki (2cm). Wszystko wsypujemy do miseczki. W osobnym naczyniu mieszamy śmietankę, jogurt i majonez, cukier, pieprz i sól. Zalewamy wszystkie składniki, mieszamy wszystko, a na koniec dekorujemy owocami z żurawiny.
- Mieszania w tej sałatce nie potrzeba dużo, dlatego, że też trzeba pamiętać, żeby ona nie była taka wodnista, taka przerobiona, tylko delikatnie zmieszamy - dodała ekspertka.
Świeży śledź w zalewie octowej
Składniki:
- 5 śledzi w całości
- 2 cebule
- listek laurowy
- ziele angielskie
- 5 szklanek wody
- ¾ szklanki octu
- olej roślinny do mszenia
- mąka do obtaczania
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki stołowe cukru (lub 2 łyżki miodu)
Przygotowanie:
Śledzia smażymy na złocisty kolor na średnim ogniu, wyjmujemy i wkładamy do głębszego naczynia, cebulkę kroimy w piórka. Na tłuszczu, w którym był smażony śledź, wsypujemy cebulę i smażymy na złocisty kolor, dolewamy wodę, dodajemy listek laurowy, ziele, sól, pieprz, wlewamy ocet i cukier. Wszystko mieszamy i zostawiamy na małym ogniu przez 5-10 minut, po czym zalewamy ryby. Odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce, aby ryba nasiąknęła zalewą. Śledź gotowy jest do spożycia po 24 godzinach.
Zobacz także:
- Co można przygotować wcześniej na Boże Narodzenie? Propozycje Piotra Kucharskiego
- Kuchnia pachnąca orzechami. Poznaj przepisy Andrzeja Polana
- Pierniczków czas! Zobacz, jak piecze je Ania Starmach
Autor: Paweł Jaskulski