Zakwas na barszcz, krokiety z kaszą gryczaną, kapustą i grzybami, bigos i placek miodowo-orzechowy – te świąteczne dania można przygotować już kilka dni przed Bożym Narodzeniem. To, jak je ugotować pokazał widzom Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski. Zakwas na barszcz
Składniki na zakwas na barszcz:
- 500 g buraków
- 1 l wody
- płaska łyżka soli
- 8 ząbków czosnku
- 2 ostre papryczki chili
- 8 ziela angielskie
- 6 liści laurowych
- kilka ziaren pieprzu
Jak przygotować zakwas na barszcz
- Buraki obieramy, kroimy w plastry lub dużą kostkę. W wodzie rozpuszczamy sól.
- Do dwóch dużych, wyparzonych i osuszonych słoików wkładamy buraki i pomiędzy warstwy dodajemy rozgnieciony czosnek z łupiną, papryczkę chili, zielę angielskie, liście laurowe i pieprz.
- Zalewamy wodą i zakręcamy szczelnie.
- Zakwas odstawiamy najlepiej w ciemne miejsce, na ściereczce, ponieważ ze słoików na początku będzie się pienić.
- Zakwas jest gotowy, gdy przestanie robić się piana.
- Gotowy zakwas przelewamy w szklane, wyparzone i osuszone naczynia i przechowujemy najlepiej w lodówce.
- Buraczki, czosnek i papryczkę można wykorzystać.
Piotr Kucharski/Dzień Dobry TVN
Krokiety z kaszą gryczaną, kapustą i grzybami
Składniki na krokiety z kaszą gryczaną, kapustą i grzybami:
Ciasto naleśnikowe:
- 400 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- łyżka oleju
- szczypta soli
- masło do smażenia
Farsz:
- 30 g grzybów, suszonych (np.: borowiki, podgrzybki)
- 200 g kapusty kiszonej, bez zalewy
- 100 g kaszy gryczanej
- 50 g masła
- cebula, obrana i drobno posiekana
- mała marchewka, starta na tarce
- 50 g pietruszki, startej na tarce
Jak przygotować krokiety z kaszą gryczaną, kapustą i grzybami
- Grzyby moczymy w ciepłej wodzie i odstawiamy na 2-3 godziny. W tym czasie gotujemy kapustę kiszoną oraz kaszę gryczaną. Na suchej patelni podprażamy orzechy włoskie, aż będą lekko brązowe, przesypujemy do miseczki.
- Na tej samej patelni na maśle szklimy cebulę, następnie dodajemy marchewkę i pietruszkę. Podduszamy całość, dodajemy grzyby, kapustę, ugotowaną kaszę gryczaną i orzechy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy całość przez kilkanaście minut, mieszając raz na jakiś czas. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą intensywnie mieszając. Smażymy cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni.
- Naleśniki układamy jeden obok drugiego, aby na siebie nachodziły, przez całą długość nakładamy farsz i zawijamy. Kroimy na 6-7-centymetrowe kawałki. Zawijamy w folię i mrozimy.
- Po rozmrożeniu krokiety można panierować w jajku i bułce tartej oraz usmażyć na klarowanym maśle lub ułożyć w naczyniu do zapiekania. Smarujemy z wierzchu masłem i zapiekamy w piekarniku.
Bigos w wekach
Składniki na bigos:
- 40 g suszonych grzybów
- 300 g antrykotu wołowego
- 2 udka z kaczki
- 100 g wędzonego boczku
- 100 g kiełbasy jałowcowej
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- łyżka oleju
- 1 kg kiszonej kapusty
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 ziarna jałowca
- 3 listki laurowe
- mały kieliszek czerwonego wina
- 2-3 wędzone śliwki
- 50 g koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz
- majeranek
Jak przygotować bigos
- Grzyby moczymy przez 2-3 godziny, odcedzamy, wypłukujemy, a następnie gotujemy do miękkości.
- W dużym garnku, na odrobinie oleju podsmażamy pokrojony w kostkę antrykot wołowy, gdy się obsmaży, dodajemy kacze udka, obsmażamy, podlewamy i dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. W tym czasie gotujemy kapustę z dodatkiem przypraw. Udka z kaczki wyjmujemy, odstawiamy do ostygnięcia, a następnie obracamy mięso.
- Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, po chwili dodajemy pokrojoną kiełbasę jałowcową, a na końcu cebulę pokrojoną w kostkę, chwilę podsmażamy i dodajemy do garnka z mięsem. Dodajemy kiszoną kapustę z przyprawami. Dusimy na wolnym ogniu. W trakcie dodajemy ugotowane grzyby i obrane mięso z kaczki. Dodajemy kieliszek wina i pokrojone na mniejsze kawałki wędzone śliwki. Gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
- Bigos przekładamy do słoików, zakręcamy i gotujemy w garnku z wodą przez 25 minut.
Piotr Kucharski/Dzień Dobry TVN
Placek miodowo-orzechowy
Składniki na placek miodowo-orzechowy:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 120 g mielonych orzechów włoskich
- 150 g masła
- 2 jajka
- żółtko
- 5 łyżek miodu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
Krem:
- 500 ml mleka
- 100 g kaszki manny
- 2 opakowania cukru z naturalną wanilią
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 200 g masła
Jak przygotować placek miodowo-orzechowy:
- Mąkę mieszamy z mielonymi orzechami, sodą i proszkiem do pieczenia. Na stolnicy mieszamy z masłem siekając wszystko nożem. Gdy masa zacznie przypominać kruszonkę, dodajemy jajka, żółtko i miód. Wszystko mieszamy i zagniatamy razem. Ciasto dzielimy na cztery równe części. Wałkujemy i pieczemy ok. 15 min w 180 st. C w tortownicy cztery równe blaty.
- Kaszkę gotujemy na mleku z dodatkiem cukru z wanilią, studzimy. Masło ucieramy aż będzie puszyste i ciągle ubijając, dodajemy porcjami kaszkę i cukier.
- Kremem przekładamy blaty umieszczone w tortownicy. Całość owijamy folią spożywczą, żeby nie nabrało zapachów lodówki i chowamy na 5-7 dni do lodówki.
Piotr Kucharski/Dzień Dobry TVN
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Zupa chrzanowa, sałatka ziemniaczana i stir fry z kurczakiem. Sprawdź niebanalne przepisy Anety i Jana Kuroniów
Pierniczków czas! Zobacz, jak piecze je Ania Starmach
Słodki poranek ze świątecznymi pierniczkami. Przepisy zwycięzcy MasterChefa
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Piotr Kucharski
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"