Leczo wegańskie serwowane w kajzerce lub chlebku
Składniki na leczo wegańskie
- 1 duża cebula pokrojona w piórka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 100 ml wrzątku + tyle ile potrzeba aby nie przywierało
- 3 ząbki czosnku pokrojone w płatki
- 2 średnie marchewki pokrojone w pół plastry
- 1 duża pietruszka pokrojona w pół plastry
- 4 łodygi selera naciowego pokrojonego w 1 cm kawałki
- 500 ml przecieru pomidorowego lub 3 duże dojrzałe pomidory
- 2 papryki pokrojone w romb 1,5x1,5 cm
- 1 średnia cukinia pokrojona w 1,5 cm kostkę
Przyprawy
- 2 łyżki suszonego majeranku lub cząbru
- Płaska łyżka pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki mielonego liścia laurowego lub 4 sztuki liścia
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- duży pęczek koperku
- sól, czarny pieprz
Przygotowanie leczo wegańskiego
- Wlej do garnka olej i podgrzej. Wrzuć cebulę i mieszając podgrzewaj do delikatnego zrumienienia.
- Dodaj marchewki oraz pietruszkę i całość duś przez 5 minut, następnie dodaj wszystkie przyprawy oprócz koperku i soli.
- Wrzuć seler naciowy i duś 3 minuty. Dodaj paprykę, cukinię, a całość zalej przecierem pomidorowym. Duś przez 15 minut mieszając do zgęstnienia całości.
- Po tym czasie składniki powinny być miękkie. Na koniec dopraw solą i posyp posiekanym koperkiem.
- Serwuj w kajzerce lub chlebku. W tym celu odkrój pieczywo w 1/3 wysokości, odłóż "czapeczkę" na bok i wydrąż środek w większej części pieczywa. Uważaj, aby nie zrobić dziury lub nie wydrążyć zbyt płytko – wtedy leczo rozmoczy pieczywo i może być klops!
- Możesz wstawić pieczywo z leczo do piekarnika na 7-10 minut i serwować na ciepło.
Sałatka ziemniaczana z kaparami, zielonym groszkiem i dymką
Składniki na sałatkę ziemniaczaną z kaparami, groszkiem i dymką
- 0,5 kg ziemniaków
- 30 małych kaparów (odsączonych)
- 0,5 szklanki zielonego groszku (może być mrożony – wtedy utrzyma zielony kolor)
- 3 dymki ze szczypiorem
- 3 gruntowe ogórki lub 1 szklarniowy
- 4-5 łyżek wegańskiego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka musztardy sarepskiej lub stołowej
- około 0,5 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprz
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie sałatki ziemniaczanej z kaparami, groszkiem i dymką
- Obierz i ugotuj ziemniaki. Wystudź i pokrój w kostkę.
- W rondlu zagotuj litr mocno osolonej wody. Dodaj mrożony groszek i gotuj 3 minuty.
- Groszek po gotowaniu od razu przełóż do zimnej wody. Po minucie odcedź i odstaw do wystygnięcia.
- W dużej misce połącz ziemniaki z kaparami i posiekaną drobno dymką.
- Dodaj groszek oraz obrane, pozbawione nasion i pokrojone w 1cm kostkę ogórki.
- Dodaj zmieszany jogurt z musztardą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Na koniec dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki. Serwuj z pieczywem.
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Kotlety ziemniaczane (wegańskie) z farszem z pieczarek
Składniki na kotlety ziemniaczane z farszem z pieczarek
- 5-6 ziemniaków (około 1 kg)
- 2 cebule
- 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 płaska łyżeczka soli
- ½ pęczka koperku
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- bułka tarta do obtoczenia i olej do przesmażenia
Farsz:
- 2 łyżki oleju
- 250 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 2/3 łyżeczki suszonego tymianku (może być świeży ale pozbawiony łodyg)
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
- 4 łyżki natki pietruszki
Przygotowanie kotletów ziemniaczanych z farszem z pieczarek
- Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj, aż będą miękkie. Odsącz z wody i odparuj. Rozgnieć je dokładnie na puree i odstaw do ostygnięcia.
- Pokrój cebulę w drobną kostkę. Rozgrzej tłuszcz na patelni i przesmaż cebulę, aż do zezłocenia (karmelizacja), jednak uważaj aby nie przesadzić! Złoty kolor to Twój cel.
- Dodaj cebulę do ziemniaków i dopraw przyprawami. Wszystko wymieszaj. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną oraz posiekany drobno koperek - wszystko zmieszaj do uzyskania jednolitej masy.
- Pokrój pieczarki w cienkie plastry lub utrzyj ja grubych oczkach. Na rozgrzanym oleju przesmaż je wraz z czosnkiem i tymiankiem. Dopraw solą i pieprzem i po zdjęciu z patelni posiekaną świeżą natką pietruszki.
- Ziemniaki układaj w formie placków. Na środek obficie wykładaj farsz a następnie zlepiaj wszystko w kształt kotletów.
- Obtocz w bułce tartej i przesmażaj na rozgrzanym tłuszczu po 3 minuty z każdej strony. Serwuj np. z warzywami na parze w tymianku i oliwie.
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Zupa chrzanowa
Składniki na zupę chrzanową
- 2 łyżki masła lub oleju
- 250 kiełbasy np. podwawelska pokrojonej w ćwierć plastry
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 3 ząbki drobno posiekanego czosnku
- 4 liście laurowe
- 20 g suszonych np. podgrzybków
- 1 średnia marchewka pokrojona w ćwierć plastry lub starta
- 1 mała pietruszka starta
- czubata łyżka mąki pszennej
- 2 L bulionu
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- czubata łyżka majeranku
- 2 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
- 2 łyżki ostrego chrzanu lub 3 łagodnego
- sól, pieprz
Do podania: koperek, natka lub szczypiorek i 3 jaja ugotowane na twardo
Przygotowanie zupy chrzanowej
- Na rozgrzanym tłuszczu zrumień kiełbasę i dodaj cebulę i zeszklij ją.
- Dodaj liście laurowe, czosnek oraz grzyby i smaż mieszając kolejne 2 – 3 minuty.
- Dodaj marchewkę i pietruszkę oraz mąkę, dobrze wymieszaj i zalej całość bulionem. Dopraw majerankiem, pieprzem ziołowym.
- Zagotuj i gotuj kilka minut, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, gotuj do miękkości ziemniaków (6 – 7 minut).
- Dodaj chrzan i dopraw do smaku solą i pieprzem. Serwuj z jajkiem (ewentualnie przesmażonym plastrem boczku) i ulubionym ziołem (koperek, natka, szczypiorek) lub śmietaną
Stir fry z kurczakiem, szpinakiem i orzechami nerkowca
Składniki na stir fry z kurczakiem
- 1 duża cebula
- 1 pierś z kurczaka (ok. 200 g)
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 ząbki czosnku
- opcjonalnie ½ łyżeczki mielonego kafiru
- 1 papryka czerwona
- 6 pieczarek
- 200 g szpinaku
- 200 g ugotowanego makaronu (sojowy, ryżowy, soba)
- sos chili
- ½ szklanki rozdrobnionych orzechów nerkowca
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- olej
Przygotowanie stir fry z kurczakiem
- Na mocno rozgrzanym oleju (najlepiej ryżowym) smaż pokrojoną w piórka cebulę.
- Po 2 – 3 minutach dodaj pokrojoną w drobne paski pierś z kurczaka. Przesmaż przez kolejne 3 -4 minuty.
- Dodaj pokrojoną w paski paprykę, pół plastry cukinii oraz ćwiartki pieczarek. Dopraw sosem sojowym, przeciśniętym czosnkiem i kafirem.
- Kiedy warzywa zaczną robić się miękkie dodaj makaron oraz szpinak i smaż mieszając kolejne 2 - 3 minuty.
- Po tym czasie dodaj sos chili i orzechy. Serwuj z makaronem sojowym/ryżowym lub ryżem oraz posiekanym szczypiorem lub kolendrą.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
"Z ziemi włoskiej do Polski", czyli Jarek Wist i jego włoskie babki
Wędliny domowej roboty według Kucharskiego
W naszej kuchni rządzi Aleksandra Juszkiewicz. Poznaj przepisy zwyciężczyni 9. edycji MasterChefa!
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player .
Autor: Jola Marat
Źródło: Jasiek i Aneta Kuroń
podziel się: