Zupa chrzanowa, sałatka ziemniaczana i stir fry z kurczakiem. Sprawdź niebanalne przepisy Anety i Jana Kuroniów

Kiedy on je mięso, a ona nie – co gotować
Jasiek lubi tradycyjne dania, Aneta zaś jest miłośniczką warzyw i strączków. Wspólnie jednak znaleźli kompromis. Zobacz, jak według nich przygotować leczo wegetariańskie, sałatkę lub kotlety ziemniaczane, zupę chrzanową oraz stir fry z kurczakiem. Więcej przepisów tego zgodnego małżeństwa znajdziesz w ich najnowszej książce "Przy jednym stole".

Leczo wegańskie serwowane w kajzerce lub chlebku

Składniki na leczo wegańskie

  • 1 duża cebula pokrojona w piórka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 100 ml wrzątku + tyle ile potrzeba aby nie przywierało
  • 3 ząbki czosnku pokrojone w płatki
  • 2 średnie marchewki pokrojone w pół plastry
  • 1 duża pietruszka pokrojona w pół plastry
  • 4 łodygi selera naciowego pokrojonego w 1 cm kawałki
  • 500 ml przecieru pomidorowego lub 3 duże dojrzałe pomidory
  • 2 papryki pokrojone w romb 1,5x1,5 cm
  • 1 średnia cukinia pokrojona w 1,5 cm kostkę

Przyprawy

  • 2 łyżki suszonego majeranku lub cząbru
  • Płaska łyżka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego liścia laurowego lub 4 sztuki liścia
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • duży pęczek koperku
  • sól, czarny pieprz

Przygotowanie leczo wegańskiego

  1. Wlej do garnka olej i podgrzej. Wrzuć cebulę i mieszając podgrzewaj do delikatnego zrumienienia.
  2. Dodaj marchewki oraz pietruszkę i całość duś przez 5 minut, następnie dodaj wszystkie przyprawy oprócz koperku i soli.
  3. Wrzuć seler naciowy i duś 3 minuty. Dodaj paprykę, cukinię, a całość zalej przecierem pomidorowym. Duś przez 15 minut mieszając do zgęstnienia całości.
  4. Po tym czasie składniki powinny być miękkie. Na koniec dopraw solą i posyp posiekanym koperkiem.
  5. Serwuj w kajzerce lub chlebku. W tym celu odkrój pieczywo w 1/3 wysokości, odłóż "czapeczkę" na bok i wydrąż środek w większej części pieczywa. Uważaj, aby nie zrobić dziury lub nie wydrążyć zbyt płytko – wtedy leczo rozmoczy pieczywo i może być klops!
  6. Możesz wstawić pieczywo z leczo do piekarnika na 7-10 minut i serwować na ciepło.

Sałatka ziemniaczana z kaparami, zielonym groszkiem i dymką

Składniki na sałatkę ziemniaczaną z kaparami, groszkiem i dymką

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 30 małych kaparów (odsączonych)
  • 0,5 szklanki zielonego groszku (może być mrożony – wtedy utrzyma zielony kolor)
  • 3 dymki ze szczypiorem
  • 3 gruntowe ogórki lub 1 szklarniowy
  • 4-5 łyżek wegańskiego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej lub stołowej
  • około 0,5 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprz
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie sałatki ziemniaczanej z kaparami, groszkiem i dymką

  1. Obierz i ugotuj ziemniaki. Wystudź i pokrój w kostkę.
  2. W rondlu zagotuj litr mocno osolonej wody. Dodaj mrożony groszek i gotuj 3 minuty.
  3. Groszek po gotowaniu od razu przełóż do zimnej wody. Po minucie odcedź i odstaw do wystygnięcia.
  4. W dużej misce połącz ziemniaki z kaparami i posiekaną drobno dymką.
  5. Dodaj groszek oraz obrane, pozbawione nasion i pokrojone w 1cm kostkę ogórki.
  6. Dodaj zmieszany jogurt z musztardą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  7. Na koniec dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki. Serwuj z pieczywem.

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

Kotlety ziemniaczane (wegańskie) z farszem z pieczarek

Składniki na kotlety ziemniaczane z farszem z pieczarek

  • 5-6 ziemniaków (około 1 kg)
  • 2 cebule
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ½ pęczka koperku
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • bułka tarta do obtoczenia i olej do przesmażenia

Farsz:

  • 2 łyżki oleju
  • 250 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2/3 łyżeczki suszonego tymianku (może być świeży ale pozbawiony łodyg)
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 4 łyżki natki pietruszki

Przygotowanie kotletów ziemniaczanych z farszem z pieczarek

  1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj, aż będą miękkie. Odsącz z wody i odparuj. Rozgnieć je dokładnie na puree i odstaw do ostygnięcia.
  2. Pokrój cebulę w drobną kostkę. Rozgrzej tłuszcz na patelni i przesmaż cebulę, aż do zezłocenia (karmelizacja), jednak uważaj aby nie przesadzić! Złoty kolor to Twój cel.
  3. Dodaj cebulę do ziemniaków i dopraw przyprawami. Wszystko wymieszaj. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną oraz posiekany drobno koperek - wszystko zmieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  4. Pokrój pieczarki w cienkie plastry lub utrzyj ja grubych oczkach. Na rozgrzanym oleju przesmaż je wraz z czosnkiem i tymiankiem. Dopraw solą i pieprzem i po zdjęciu z patelni posiekaną świeżą natką pietruszki.
  5. Ziemniaki układaj w formie placków. Na środek obficie wykładaj farsz a następnie zlepiaj wszystko w kształt kotletów.
  6. Obtocz w bułce tartej i przesmażaj na rozgrzanym tłuszczu po 3 minuty z każdej strony. Serwuj np. z warzywami na parze w tymianku i oliwie.

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

Zupa chrzanowa

Składniki na zupę chrzanową

  • 2 łyżki masła lub oleju
  • 250 kiełbasy np. podwawelska pokrojonej w ćwierć plastry
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki drobno posiekanego czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 20 g suszonych np. podgrzybków
  • 1 średnia marchewka pokrojona w ćwierć plastry lub starta
  • 1 mała pietruszka starta
  • czubata łyżka mąki pszennej
  • 2 L bulionu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • czubata łyżka majeranku
  • 2 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki ostrego chrzanu lub 3 łagodnego
  • sól, pieprz

Do podania: koperek, natka lub szczypiorek i 3 jaja ugotowane na twardo

Przygotowanie zupy chrzanowej

  1. Na rozgrzanym tłuszczu zrumień kiełbasę i dodaj cebulę i zeszklij ją.
  2. Dodaj liście laurowe, czosnek oraz grzyby i smaż mieszając kolejne 2 – 3 minuty.
  3. Dodaj marchewkę i pietruszkę oraz mąkę, dobrze wymieszaj i zalej całość bulionem. Dopraw majerankiem, pieprzem ziołowym.
  4. Zagotuj i gotuj kilka minut, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, gotuj do miękkości ziemniaków (6 – 7 minut).
  5. Dodaj chrzan i dopraw do smaku solą i pieprzem. Serwuj z jajkiem (ewentualnie przesmażonym plastrem boczku) i ulubionym ziołem (koperek, natka, szczypiorek) lub śmietaną

Stir fry z kurczakiem, szpinakiem i orzechami nerkowca

Składniki na stir fry z kurczakiem

  • 1 duża cebula
  • 1 pierś z kurczaka (ok. 200 g)
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 ząbki czosnku
  • opcjonalnie ½ łyżeczki mielonego kafiru
  • 1 papryka czerwona
  • 6 pieczarek
  • 200 g szpinaku
  • 200 g ugotowanego makaronu (sojowy, ryżowy, soba)
  • sos chili
  • ½ szklanki rozdrobnionych orzechów nerkowca
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • olej

Przygotowanie stir fry z kurczakiem

  1. Na mocno rozgrzanym oleju (najlepiej ryżowym) smaż pokrojoną w piórka cebulę.
  2. Po 2 – 3 minutach dodaj pokrojoną w drobne paski pierś z kurczaka. Przesmaż przez kolejne 3 -4 minuty.
  3. Dodaj pokrojoną w paski paprykę, pół plastry cukinii oraz ćwiartki pieczarek. Dopraw sosem sojowym, przeciśniętym czosnkiem i kafirem.
  4. Kiedy warzywa zaczną robić się miękkie dodaj makaron oraz szpinak i smaż mieszając kolejne 2 - 3 minuty.
  5. Po tym czasie dodaj sos chili i orzechy. Serwuj z makaronem sojowym/ryżowym lub ryżem oraz posiekanym szczypiorem lub kolendrą.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

"Z ziemi włoskiej do Polski", czyli Jarek Wist i jego włoskie babki

Wędliny domowej roboty według Kucharskiego

W naszej kuchni rządzi Aleksandra Juszkiewicz. Poznaj przepisy zwyciężczyni 9. edycji MasterChefa!

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player .

Autor: Jola Marat

Źródło: Jasiek i Aneta Kuroń

podziel się:

Pozostałe wiadomości