Wiadomość

Mintaj to jedna z najpopularniejszych w Polsce ryb. Jest tania i łatwo dostępna. Najczęściej sprzedawana w formie mrożonych filetów. Nie ma zbyt wielu wartości odżywczych. Jest wiele łatwych do przyrządzenia przepisów. Sprawdź jak przygotować obiad z mintaja.

Mintaj to jedna z najpopularniejszych ryb, która gości w Polskich domach na obiad. Nie ma wyszukanego smaku, jest rybą chudą, kruchą, prostą do przyrządzenia, a jej mrożone filety są stosunkowo tanie. Mięso mintaja poddaje się szybkiej obróbce termicznej. Najczęściej podawany jest w klasycznej smażonej wersji. Co można przyrządzić z filetów i polędwicy mintaja? Czy mintaj jest niezbędny dla naszego zdrowia?

Mintaj zapiekany pod pomidorami

· 10 kawałków polędwicy z mintaja,

· słoik pomidorów suszonych,

· 1 czerwona cebula pokrojona w pióra,

· 2 ząbki czosnku drobno posiekanego,

· sok z połówki cytryny,

· sól, pieprz ziołowy.

Mięso ryby natrzyj solą, pieprzem i czosnkiem. Na patelni zeszklij cebulę. W naczyniu żaroodpornym połóż rybę, cebulę i przykryj pomidorami. Zapiekaj około 30 minut w 200 stopniach. Podawaj od razu.

Kotlety rybne domowe

· 4 filety mintaja,

· 2 jajka,

· 4 łyżki bułki tartej,

· sól, pieprz,

· przyprawa do ryb, opcjonalnie.

Filety posiekaj na bardzo małe cząstki. Odlej część wody wyciśniętej przy siekaniu. Wbij jajka, dodaj 3 łyżki bułki tartej i przyprawy. Formuj kotlety, następnie obtaczaj je w pozostałej bułce tartej, smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podawaj gorące z surówkami. Do smaku możesz posypać natką pietruszki. Kotlety są pyszne jako zimna przystawka z sosem czosnkowym.

Mintaj w sosie cytrynowym

· 5 filetów mintaja,

· 1 por posiekany w talarki,

· 1 śmietana (18%),

· sok z 2 dużych cytryn,

· 2 łyżki masła,

· sól, pieprz,

· 1 łyżka posiekanego koperku.

Na łyżce masła smaż koper do miękkości, następnie dodaj śmietanę i sok z cytryn. Składniki mieszaj na gładki krem, przypraw solą, pieprzem i koprem.

Na pozostałym maśle usmaż filety mintaja. Gotową rybę polej kremowym sosem. Podawaj z chlebem lub ryżem.


Zobacz film: Filetowanie śledzia... bez noża. Źródło: Dzień Dobry TVN


Pulpety z mintaja ze wstążkami

· 5 filetów mintaja,

· 4 łyżki bułki tartej,

· pół cebuli,

· 2 duże jajka,

· sól, pieprz,

· przyprawa do ryby opcjonalnie,

· 3 łyżki masła klarowanego,

· 1 łyżka posiekanego koperku,

· 4 gniazda wstążek.

Mintaja posiekaj na drobne kawałki lub porwij widelcem na miał. Dodaj jajka, dodaj 3 łyżki bułki tartej, przyprawy. Formuj kotleciki, lekko spłaszcz i smaż na maśle na złoty kolor. W tym samym czasie na gotującą się, lekko osoloną wodę wrzuć gniazda wstążek. Makaron ugotuj al’dente. Usmażone kotleciki ułóż na ugotowanym makaronie i przed podaniem, posyp koperkiem.

Indyjski mintaj

· 3 filety mintaja,

· 1 łyżeczka kurkumy,

· 1 łyżeczka curry,

· pieprz, sól,

· 2 łyżki masła klarowanego.

Filety odciśnij z wody i obtocz w przyprawach. Smaż na rozgrzanym maśle. Podawaj z ryżem. Przygotowane danie pasuje do frytek z marchewki lub batatów.

Mintaj w sosie chrzanowo - musztardowym

· 5 filetów z mintaja,

· 1 batat pokrojony w plastry,

· 2 marchewki pokrojone w talarki,

· kawałek startego żółtego sera,

· 2 pomidory,

· 3 łyżki masła,

· 1 szklanka bulionu warzywnego,

· 3 łyżki musztardy,

· 3 łyżki chrzanu,

· sól, pieprz.

W naczyniu żaroodpornym ułóż kolejno bataty, filety mintaja, pomidory, marchew, posyp przyprawami i startym serem. W osobnym naczyniu połącz bulion, musztardę i chrzan. Rybę z warzywami zapiekaj 20 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Następnie polej sosem z bulionu, musztardy i chrzanu i zapiekaj kolejne 5 min.

Wartości odżywcze - czy warto jeść mintaja?

Mintaj to ryba chuda i krucha, ma bardzo niską zawartość tłuszczu, jak również ma znikomą, wręcz śladową ilość bardzo zdrowych kwasów nienasyconych (omega 3 i 6). Cechuje się również niską zawartością witamin. Z całej ich listy, zawiera witaminę A i D, które nazywane są witaminami życia - wspomagają pracę narządu wzroku, opóźniają procesy starzenia się, wzmacniają układ nerwowy, opóźniają procesy starzenia się organizmu. Spośród wartościowych minerałów, mintaj jest źródłem fosforu. Mintaj absorbuje rtęć w bardzo śladowych ilościach, dlatego jest rybą bezpieczną dla kobiet w ciąży i małych dzieci.

Jak kupić dobrego mintaja?

Mintaj sprzedawany jest głównie w postaci mrożonych filetów i formie paluszków rybnych. Należy jednak wybierać formę jak najmniej przetworzoną. Gotowe porcje rybne, są praktycznie pozbawione w całości wartości odżywczych i nie wnoszą do organizmu nic pozytywnego. Kupując mrożoną rybę, należy zwrócić uwagę na ilość lodu, który ją pokrywa. Sprzedawane mrożone kostki mintaja to nic innego, jak pozbawione ości filety.

Co sądzisz o tym artykule?
66
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0