Wyjątkowe właściwości owoców pigwy i pigwowca. "Mają nawet więcej witaminy C niż niektóre jabłka"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Pigwa i pigwowiec - prawdziwe skarby natury
Pigwa i pigwowiec - prawdziwe skarby natury
Dania imbirem pachnące
Dania imbirem pachnące
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Z nadejściem jesieni wiele osób z nieskrywaną przyjemnością zaczyna sięgać po rozgrzewające herbaty i napary. W trakcie przygotowywania aromatycznych napojów warto wykorzystywać zdrowe, a zarazem wyjątkowo smaczne dodatki. W tej roli doskonale sprawdzą się owoce pigwy i pigwowca. W Dzień Dobry TVN przekonywała o tym dziennikarka i propagatorka naturalnego stylu życia, Agnieszka Cegielska.

Pigwa i pigwowiec - dlaczego warto po nie sięgać?

Owoce pigwy i pigwowca mają szerokie zastosowanie w kuchni. Z powodzeniem można wykorzystywać je do przygotowania konfitur, kompotów czy nalewek, ale także dodawać do rozgrzewającej herbaty zamiast cytryny. Zdaniem Agnieszki Cegielskiej, to idealne rozwiązanie dla osób, które w sezonie jesiennym pragną wzmocnić odporność organizmu.

- Pigwa i pigwowiec mają nawet więcej witaminy C niż niektóre jabłka (...). Tam jest naprawdę bardzo bogaty skład - zapewniła znana propagatorka naturalnego stylu życia.

Pigwa i pigwowiec - jesienne dary natury

Owoce pigwy i pigwowca dojrzewają na przełomie września i października. Różnią się między sobą wielkością i smakiem. Ich wyjątkowy potencjał powinni docenić wszyscy miłośnicy zdrowej diety, ale także osoby poszukujące urozmaicenia w kuchni.

- To jest idealna herbatka na przykład dla niejadków, bo pobudza apetyt. Ma bardzo dużo błonnika (...). Dodajcie na przykład plasterek pigwy do melisy - genialne połączenie - podsumowała Agnieszka Cegielska.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Magdalena Brzezińska

Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana