Mikołaj Rey odkrywa tajemnice rodzinnej szklarni
Kazimierz Janas to plantator pomidorów szklarniowych, który wraz z dorosłymi synami - Bartłomiejem oraz Sebastianem - prowadzi działalność na terenie liczącym aż 22 hektary.
- Od młodych lat się kochałem w pomidorach. Zaczynało się od małych tuneli foliowych, potem szklarnie. Co roku szklarnie były rozbudowywane - opowiada mężczyzna.
Podobne zdanie na temat pracy związanej z popularnymi warzywami mają dzieci pana Kazimierza. Szklarnia to dla nich naturalne i znane od najmłodszych lat środowisko. - Wyssaliśmy to z mlekiem matki, bo od urodzenia "siedzimy" w pomidorach - wyznają w reportażu Dzień Dobry TVN.
Na czym polegają wypełniane przez spokrewnionych plantatorów obowiązki? Panowie sadzą pomidory każdego roku w grudniu. Warzywo w warunkach szklarniowych rośnie przez 11 miesięcy - od połowy grudnia aż do połowy listopada. Wzrost, grubość łodygi i długość liścia są systematycznie mierzone i skrupulatnie kontrolowane.
- Te rośliny na koniec sezonu mają długość sześciu Mikołajów, czyli około 12 metrów - ocenia Bartłomiej Janas, biorąc pod uwagę, że reporter Dzień Dobry TVN mierzy 199 cm wzrostu
Pomidory szklarniowe - jak dbają o nie profesjonaliści?
Pomidory szklarniowe, w przeciwieństwie do tych polnych, mogą liczyć na lepszy wzrost, ponieważ nie muszą zdawać się wyłącznie na siły natury. Do dyspozycji mają również skuteczne i dobroczynne działania człowieka.
- Mamy obiekt zamknięty, czyli stwarzamy klimat dla pomidorów w szklarni. Najbardziej korzystny. Dbamy o to, aby była odpowiednia wilgotność, odpowiednia temperatura. Powietrze dostaje się poprzez wietrzniki, które są w szklarni i dzięki temu stwarzamy optymalne warunki do rozwoju rośliny - tłumaczy Sebastian Janas.
Plantatorzy zaprosili Mikołaja Reya do wspólnego zbierania pomidorów. Wyzwanie okazało się trudniejsze do wykonania, niż reporter Dzień Dobry TVN przypuszczał. Zerwanie warzywa z łodygi bez uszkodzenia szypułki to duża sztuka.
- Pomidor, gdy ma szypułkę, jest dłużej świeższy, więc nie należy jej się pozbywać - uświadamiają eksperci.
Jakie pyszne przysmaki wyczarował Mikołaj Rey z darów, które własnymi rękami zebrał? Tego dowiesz się z naszego materiału wideo.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz na platformie Player.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Mikołaj Rey na tropie cebuli czarownic. Jakie właściwości ma czosnek niedźwiedzi?
- Ostre papryczki tylko dla twardzieli? "Mają dużo walorów, jeśli chodzi o działanie naszej gospodarki jelitowej"
- Jak prawidłowo zbierać grzyby i co z nich wykonać? Mikołaj Rey znalazł odpowiedzi na te pytania
Reporter: Łukasz Kowalski
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN