Deszczowy sezon przynosi nie tylko szarość za oknem, ale także wzrost zachorowań, w których pacjenci skarżą się na ból gardła i kłopoty z zatkaniem zatok. Dlatego w Dzień Dobry TVN Marcin Korczyk, farmaceuta znany jako "Pan Tabletka" przedstawił nam domowe sposoby na zimowe dolegliwości. - To działa, jak taki kopniak dla układu odpornościowego - podkreślił.
Gdy dopada nas przeziębienie - zamiast do apteki - warto pójść do kuchni i przygotować napar, który pomoże uporać się z chorobą. Co będzie nam potrzebne?
Z nadejściem jesieni wiele osób z nieskrywaną przyjemnością zaczyna sięgać po rozgrzewające herbaty i napary. W trakcie przygotowywania aromatycznych napojów warto wykorzystywać zdrowe, a zarazem wyjątkowo smaczne dodatki. W tej roli doskonale sprawdzą się owoce pigwy i pigwowca.
Sprawdź, dlaczego warto ją spożywać.
Właściwości czarnej herbaty znajdują zastosowanie w zwalczaniu dolegliwości trawiennych oraz przy wyczerpaniu fizycznym i psychicznym. Czarna herbata ze względu na zawartość przeciwutleniaczy opóźnia procesy starzenia się skóry oraz zmniejsza ryzyko miażdżycy i zawałów serca.
Dziewanna wielokwiatowa jest rośliną od wieków cenioną za swoje właściwości lecznicze. Stosuje się ją przy przeziębieniu, grypie, anginie, stanach zapalnych gardła, a także chorobach wątroby, żołądka i jelit. Syrop z dziewanny nadaje się dla dzieci i dorosłych. Jak zrobić syrop z dziewanny i jak go stosować?
Sosna to iglaste drzewo popularne na terenach Polski. Mało kto wie, że z jego igieł można wykonywać nie tylko maceraty i olejki, ale również wzmacniającą herbatkę lub napar. Co więcej, również z jej szyszek można wykonać taki napój. Sprawdź, jak go zrobić i jakie ma właściwości.
Z kopru włoskiego powstaje herbata, która leczy wzdęcia czy kaszel. Koper włoski ma właściwości rozkurczowe i przeciwzapalne, lecz trzeba stosować go umiejętnie. Właściwości lecznicze kopru włoskiego są znane od wieków. Napar z rośliny podawały już nasze babcie. Warto kontynuować tę tradycję. Przekonaj się o zaletach naparu z tego warzywa.
Stosowanie okładów z herbaty na oczy (położenie na powieki torebek czy nasączonych wacików) to niezwykle prosta metoda pielęgnacyjna, wpływająca między innymi na kondycję skóry. To także doskonały sposób na zmniejszenie objawów zmęczenia.
Kombucza (kombucha) to kolonia bakterii i specjalnej kultury drożdży, na bazie której przygotowuje się leczniczy napój. Substratami do jego produkcji są również: herbata, cukier, ocet winny. Odpowiednia dawka kombuchy poprawia samopoczucie i funkcjonowanie całego organizmu.
Liście czarnej porzeczki są naturalnym źródłem cennych składników odżywczych, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Przygotowany z nich napar może skutecznie wspomagać leczenie wielu chorób i dokuczliwych dolegliwości, a jego regularne spożywanie wpływa na poprawę odporności. Bez wątpienia warto włączyć go do codziennej diety i skorzystać tym samym z jego z dobroczynnych właściwości.
Monikę Dygas od dziecka fascynowały stare chaty. Niedawno postanowiła połączyć przyjemne z pożytecznym i w okolicach Starachowic otworzyła prywatny skansen. Co znajdziemy w Chacie Szeptuchy?
Jesienią nasza odporność jest słabsza. Jak możemy ją poprawić? Prowadząca cykl Naturalnie! Agnieszka Cegielska przygotowała w Dzień Dobry TVN napary, które nam w tym pomogą.