Jaka jest najzdrowsza ryba? Ekspertka obaliła popularny mit

Które ryby są najzdrowsze?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jakie ryby jeść, a których unikać?
Jakie ryby jeść, a których unikać?
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?
Ryby zawierają cenne dla naszego zdrowia substancje i powinny być stałym elementem naszej diety. Mimo to powinniśmy do ich jedzenia podchodzić ostrożnie i wybierać tylko określone gatunki. Dlaczego? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała dr Wanda Baltaza, dietetyk kliniczny.

Czy ryby są zdrowe?

W rybach mogą się znajdować tzw. wieczne chemikalia (PFAS). - Różnego rodzaju substancje chemiczne, które są dodawane do wielu przede wszystkim opakowań i nie tylko, ale faktycznie są to jedne z takich chemikaliów, takich związków, które bardzo ciężko się rozkładają, a jak wiemy problemem są obecnie wszelkiego rodzaju wody, morza, oceany i tam faktycznie dużo tego jest - powiedziała w Dzień Dobry TVN dr Wanda Baltaza, dietetyk kliniczny.

Tym samym, duże ryby oraz te, które długo żyją, długo pływają, będą miały tych niebezpiecznych substancji w swoim organizmie znacznie więcej. - Pamiętajmy, że wszystkie substancje, które są chemiczne, mogą wpływać na nasz organizm. W zależności od tego, na jaki organizm trafią, mogą być albo kancerogenne, [....], albo wpływać na zdrowie reprodukcyjne. Najbardziej narażone są przede wszystkim kobiety w ciąży, małe dzieci, osoby starsze, czyli osoby, które mają upośledzoną odporność - wyjaśniła nasza rozmówczyni.

Które ryby są najzdrowsze?

Zgodnie z zaleceniami dietetyków ryby powinniśmy jeść dwa-trzy razy w tygodniu. Musimy jednak pamiętać, że ryba rybie nierówna. - Jeżeli chcemy zadbać o swoją dietę, wybierajmy te rybki, które są małe i te które są z wód raczej słodkich, niż te, które są oceaniczne - dodała specjalistka. Tym samym sporadycznie powinniśmy sięgać po tuńczyka, miecznika, szczupaka, węgorza, czy flądrę.

Trzeba pamiętać, że ostrożność i umiar trzeba zachować również w przypadku ryb w puszcze. - Nigdy nie wiemy, co się dzieje z naszym organizmem i powinniśmy na to patrzeć dużo, dużo szerzej. Czyli najpierw robimy wszystko, co się da, żeby nasz organizm dobrze działał, [...], ale staramy się zachować umiarkowanie, [...], jeżeli jemy takie rybki 2-3 razy w tygodniu, nawet jeżeli zdarza nam się taka ryba z puszki, to jest ok, ale pamiętajmy, że nasza dieta ma być urozmaicona, że mamy pić wodę, że mamy się ruszać, mamy jeść dużo warzyw, mamy jeść dużo owoców, które będą wspierały naturalne czyszczenie naszego organizmu, oczyszczanie - wyjaśniła.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl

Skocz do sklepu TVN!
Skocz do sklepu TVN!

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości