Ryby zawierają cenne dla naszego zdrowia substancje i powinny być stałym elementem naszej diety. Mimo to powinniśmy do ich jedzenia podchodzić ostrożnie i wybierać tylko określone gatunki. Dlaczego? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała dr Wanda Baltaza,
Zapomnijcie o żurku i sałatce jarzynowej.
Do ślubu Skiby i jego narzeczonej pozostały zaledwie dwa miesiące. Para już w sierpniu złoży sobie uroczystą przysięgę. Obecnie trwają przygotowania do ceremonii i wesela. Jak partnerzy wymarzyli sobie wielki dzień? Będzie skromnie. Weselny stół może nieco zadziwić gości.
Owoce i warzywa - zgodnie z zaleceniami specjalistów - powinny stanowić podstawę naszej diety. Niestety obranie niektórych z nich może sprawiać kłopoty.
Monika Milewska, antropolog kultury, pisarka i autorka książki "Ślepa kuchnia", opowiedziała w programie Dzień Dobry TVN o tym skąd się wziął pomysł na tytułowe pomieszczenie.
Od wielu lat ocet jabłkowy cieszy się ogromną popularnością. Zdaniem wielu osób wspomaga odchudzanie. Niektóre badania sugerują, że także obniża poziom cukru oraz cholesterolu. Czy faktycznie tak jest? Czy octy powinny być obecne w naszej diecie? O tym w Dzień Dobry TVN mówiła dr Wanda Baltaza.
"Nie należy ich bojkotować".
"Słowo 'ruskie' jest jednoznaczne z wojną oraz okrucieństwem".
Zajrzeliśmy do kuchni piłkarzy. O menu naszej reprezentacji już od 10 lat dba Tomasz Leśniak. Jak wygląda jego praca? Czy piłkarze muszą trzymać specjalną dietę? Czy radzą się go również prywatnie? Oto nasza reprezentacja... od kuchni ;-)
Dziecko potrzebuje naszego wsparcia i nauki, by móc zacząć samemu jeść. Dzieci we wszystkim naśladują swoich rodziców. Miękkie kawałki owoców i warzyw, małe pomidorki. Jedzenie uformowane w zwierzaki. Jakie jeszcze produkty wybierać do nauki samodzielnego jedzenia? O tym w studiu Dzień Dobry TVN opowiedziała Anna Rzeszotek.
Najlepsze restauracje, najwykwintniejsze dania, najsłynniejsze wina i najwięksi mistrzowie kulinarni, a wszystko to na jedynym w Polsce festiwalu wyrafinowanej kuchni i wina Wine & Food Noble Night. Jakie dania mają w swojej ofercie nasi goście? Jakie są w trendy na rynku restauracyjnym? O tym w studiu Dzień Dobry TVN opowiedzieli: szef kuchni wyróżniony w konkursie Tomasz Trąbski oraz Ewa Voelkel-Krokowicz, właścicielka wyróżnionej restauracji.
Jedzenie w magazynach i czasopismach oraz na portalach internetowych wygląda smacznie i ładnie. Problem pojawia się wtedy, kiedy chcemy to samo powtórzyć na naszym stole. Jednak wtedy okazuje się, że gulasz to brązowa breja, a naleśniki wyglądają jak papirus upstrzony czarnymi plamami. W studiu Dzień Dobry TVN Aleksandra Trochimiuk zdradziła nam arkana fotografowania jedzenia.
W tym roku wyróżnienie gwiazdką otrzymała jedna z warszawskich restauracji. Gwiazdki przyznają anonimowi inspektorzy, którzy odwiedzają restauracje na całym świecie. Czym różnią się serwowane posiłki w zachodnich restauracjach od tych podawanych w polskich? W studiu dzień Dobry TVN gośćmi byli: Michel Moran, juror programu Masterchef i szef kuchni, oraz Artur Moroz -restaurator.
Dziennikarz Dzień Dobry TVN Marcin Sawicki udał się do najbardziej wykwintnej, znanej i zarazem najdroższej restauracji w Irlandii. Kto jada w tej restauracji i jakie serwuje się tam potrawy? Jak zasobny portfel musiałby mieć Marcin, by skorzystać z oferty irlandzkiej restauracji?
Ma 91 lat i jest w świetniej formie, nie tylko dzięki regularnemu treningowi, któremu niedawno z bliska przyjrzała się dziennikarka Dzień Dobry TVN Kinga Burzyńska. Tym razem Pan Antoni Huczyński zaprosił Kingę na śniadanie... śniadanie mistrza. Co lubi jeść Pan Antoni? Czy to prawda, że w jego menu jest m.in.: śledź, kapusta kiszona i owoce cytrusowe? Dlaczego nie pije krowiego mleka?
Nieuczciwe praktyki klientów to tylko włos w zupie? A może podkładają także muchy? Jakimi klientami restauracji są Polacy? W studiu Dzień Dobry TVN gośćmi byli: Agnieszka Kręglicka i Mateusz Gessler. Czy nasi goście mieli styczność z trudnymi klientami i jak sobie z nimi poradzili?
Nasz reporter- Żenia Klimakin- udał się do najbardziej ekskluzywnej i najdroższej restauracji w Moskwie. Jakie dania tam serwują i na jakiego typu zastawach?
4,80 dziennie - tyle wydaje na żywienie jednego więźnia. Pan Rafał został okrzyknięty więzienną Magdą Gessler. Andrzej Polan, zza krat, przyglądał się kuchni Rafała Nowaczyka, który jest szefem kuchni Zakładu Karnego we Włocławku. Jak wygląda jego menu, czy jest smaczne i zdrowe? Jak wygląda zaplecze kuchenne w więzieniu? Czy w kuchni używa się ostrych narzędzi?
W tym roku już po raz drugi konkurs Wine & Food Noble Night zorganizowany został w odświeżonej konwencji. Jury składa się z profesjonalistów i niekwestionowanych mistrzów sztuki kulinarnej. Ich zadaniem była ocena menu zaproponowanych przez 12 finalistów – restauracji z całej Polski. W studiu Dzień Dobry TVN gościem był juror Wine & Food Noble Night Adam Chrząstowski oraz zwycięzca konkursu - Witold Iwański.
Czy spędzą Święta w Ameryce, czy w Polsce? Jak idą przygotowania do wyboru kolejnej Top Model? W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Joasię i jej mamę Jolantę. Czy będzie tradycyjny, polski karp? Czy wspólnie spędzą Wigilię i czy do wspólnego stołu zasiądą razem z Martą i Romkiem? Dlaczego nie robią sobie prezentów na święta? Bo każda kobieta ma w sobie coś z anioła:)
Annę Starmach, zwyciężczynię pierwszej edycji konkursu "Gotuj o wszystko" od dawna martwił fakt, że w Polsce ludzie nie gotują w domu. Uwielbiają oglądać programy kulinarne, czytać przepisy, ale sami nie gotują. Wolą zjeść szybko i byle jak na mieście. dlatego stworzyła menudomowe.pl.