Dorsz smażony – zdrowy czy nie? Ile ma kalorii?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
Zielono na talerzu
Zielono na talerzu
Szparagowe love
Szparagowe love
Dyniowe przysmaki
Dyniowe przysmaki
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Śniadania na słodko i wytrawnie
Śniadania na słodko i wytrawnie
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Niezłe jaja w kuchni
Niezłe jaja w kuchni
Kuchnia obfita w nabiał
Kuchnia obfita w nabiał
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Szlachetna kuchnia
Szlachetna kuchnia
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Miodowa kuchnia Sebastiana Olmy
Miodowa kuchnia Sebastiana Olmy
Śródziemnomorskie specjały Sebastiana Olmy
Śródziemnomorskie specjały Sebastiana Olmy
Zapiekane obiady Sebastiana Olmy
Zapiekane obiady Sebastiana Olmy
Dania na parze od Sebastiana Olmy
Dania na parze od Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Przepis na udaną Wielkanoc
Przepis na udaną Wielkanoc
Pomidorowa kuchnia Sebastiana Olmy
Pomidorowa kuchnia Sebastiana Olmy
Dorsz smażony to jedno z popularniejszych dań rybnych w Polsce. Sama ryba jest łatwo dostępna i konkurencyjna cenowo w stosunku do łososia czy halibuta. Postrzegamy ją jako bardziej wartościową od miruny czy królującego do niedawna na polskich stołach mintaja. Czy słusznie?

Dorsz smażony na głębokim tłuszczu to wersja, która niezalecana jest dla osób dbających o dietę i starających się wyregulować dyslipidemię. Ile kalorii ma dorsz smażony i jak przyrządzić go, aby był zdrowy? Czy dorsz smażony bez panierki jest lepszy niż dorsz smażony w panierce?

Dorsz smażony - kaloryczność

Dorsz to ryba dobrze znana i ceniona wśród miłośników tego mięsa. Produkt jest na co dzień wykorzystywany w kuchni, gdyż w odróżnieniu od innych ryb, np. łososia, jest o wiele tańszy. Na jego bazie można przyrządzić wiele przepysznych potraw. Jednak wielu z nas martwi się, że dodatki i niewłaściwy sposób obróbki zmniejszą prozdrowotny wpływ ryby na organizm.

Powstaje więc pytanie: Ile kalorii ma dorsz smażony? Dorsz smażony to potrawa, która w 100 g produktu zawiera ok. 134 kcal. Nie jest to dużo, a biorąc jeszcze pod uwagę fakt, że ryba obfituje w białko, każdy, kto decyduje się na przejście na dietę redukcyjną powinien włączyć rybę do codziennego menu.

Dorsz smażony - zawartość składników prozdrowotnych

Wielu z nas zastanawia się, czym może zaskoczyć go dorsz. Jest to bowiem ryba ogólnodostępna, więc w mniemaniu wielu osób niewartościowa. To błąd. Pomimo iż mięso nie zawiera wiele tłuszczu, gdyż jest go ok. 6 g w 100 g produktu, to są to tłuszcze nienasycone, wykazujące pozytywny wpływ na zdrowie, o potencjale obniżania tzw. złego cholesterolu w organizmie (a zatem chronią układ krążenia).

Kolejno warto wspomnieć o białku, którego zawartość utrzymuje się na poziomie ok. 20 g na 100 g produktu, co jest bardzo korzystnym wynikiem. Białko jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego, wpływa na jego zdolności regeneracyjne i wspiera usuwanie toksyn na zewnątrz.

Sposoby podania ryby

Skład ryby to jedno, jednak bardzo ważny jest także sposób przyrządzenia i podania potrawy. Ryby zazwyczaj smaży się w głębokim tłuszczu, jednak która z metod sprawi, że surowiec zachowa najwięcej prozdrowotnych właściwości?

Dorsz smażony na patelni

Smażenie na patelni powoduje, że kaloryczność potrawy wzrasta przez dodanie do smażenia oleju. Bardzo ważny jest dobór odpowiedniego tłuszczu, który nie ulegnie utlenieniu, a zarazem nie będzie obfitował w nasycone kwasy tłuszczowe. Smażenie na patelni to rzadko zalecany przez dietetyków sposób na przyrządzenie ryby.

Dorsz smażony w panierce

Smażenie dorsza w panierce powoduje, że jego kaloryczność jeszcze bardziej wzrasta. Panierka zazwyczaj wykonana jest z bułki tartej, która zawiera w składzie bardzo dużo węglowodanów prostych, które potęgują kaloryczność potrawy.

Dorsz smażony na maśle

Masło wykorzystywane do smażenia musi być klarowane. Wykorzystanie zwykłego spowoduje, że potrawa nie tylko nabierze kaloryczności, ale zarazem stanie się potencjalnym źródłem związków mutagennych i substancji, które pogarszają nasz profil lipidowy. Dorsz smażony na maśle klarowanym jest smaczny i zdrowszy.

Dorsz smażony na patelni grillowej

Chyba najbardziej rozsądne podejście do przygotowania ryby. Na patelni grillowej nie wykorzystuje się tłuszczu, dzięki czemu potrawa nie dość, że smakuje, to również nie zawiera zbędnych kalorii oraz związków, które decydują o sprawności układu sercowo-naczyniowego.

Przepisy kulinarne na dorsza smażonego

Sałatka z dorszem (rodem z Maroka) Składniki:

  • 300 g filetu z dorsza,
    • do smaku sól, pieprz, kurkuma, szafran, cebula i czosnek,
      • 100 g kaszy bulgur,
        • pomidor,
          • pół cebulki.
            • kilkanaście zielonych oliwek,
              • natka pietruszki,
                • oliwa z oliwek.

                  Sposób przygotowania:

                  1. Dorsza kroimy w kostkę i marynujemy w ulubionych przyprawach. Często dodaje się do mięsa: sól, pieprz, kurkumę, szafran, czosnek i cebulę.
                    1. Następnie gotujemy kaszę bulgur.
                      1. Kolejno przygotowujemy mieszankę warzyw: pomidor, cebula, oliwki (pokrojone w misce), i skrapiamy oliwą z oliwek.
                        1. Mięso ryby nakładamy na patelnię skropioną odpowiednim tłuszczem i smażymy.
                          1. Rybę podsmażamy z obu stron po 2 minuty, dodajemy kaszę bulgur i smażymy na wolnym ogniu do jej podgrzania.
                            1. Wyjmujemy rybę z kaszą do miski z wcześniej przygotowanymi warzywami.
                              1. Mieszamy wszystko.

                                Pulpeciki z dorsza z pomidorami Składniki:

                                • 500 g filetu z dorsza,
                                  • przyprawy do smaku: curry, sól, pieprz, czosnek, oregano,
                                    • 2 łyżki bułki tartej,
                                      • jajko,
                                        • 2 łyżki posiekanego koperku,
                                          • 350 ml przecieru pomidorowego,
                                            • łyżka masła,
                                              • oliwa z oliwek

                                                Sposób przygotowania:

                                                1. Dorsza rozdrabniamy i mieszamy na gładką masę z przyprawami, jajkiem, bułką tartą i koperkiem oraz masłem.
                                                  1. Formujemy z masy małe pulpeciki.
                                                    1. Pulpeciki wkładamy na patelnię skropioną oliwą.
                                                      1. Dodajemy czosnku i cebuli według uznania.
                                                        1. Po obsmażeniu pulpecików ze wszystkich stron dodajemy do nich przecier pomidorowy i ulubione przyprawy, np. oregano, bazylię, curry, szafran.
                                                          1. Dusimy pulpety pod przykryciem przez kilka minut (nie więcej niż 10 minut).
                                                            1. Podajemy według uznania.

                                                              Zobacz także:

                                                              Autor: Adrian Adamczyk

                                                              Źródło zdjęcia głównego: NicolasMcComber/Getty Images

                                                              podziel się:

                                                              Pozostałe wiadomości

                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                              Materiał promocyjny

                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana