Sposób na mintaja z piekarnika – propozycje podania

Sposób na mintaja z piekarnika – propozycje podania
Uwaga! TVN: Jakie ryby kupimy nad polskim morzem?
Uwaga! TVN: Jakie ryby kupimy nad polskim morzem?
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?
Ryba mintaj jest bardzo popularna i łatwo dostępna, a co za tym idzie, bardzo często gości na naszych na stołach podczas obiadu. Jest delikatna w smaku i dobrze komponuje się z warzywami. Upiecz ją w piekarniku, aby podkreślić głębię jej smaku.

Mintaj z piekarnika to bardzo szybki i łatwy sposób na obiad lub kolację. Dzięki kilku prostym dodatkom możesz stworzyć pyszne i wykwintne danie. Delikatny smak mintaja dobrze współgra z pomidorami, papryką, a nawet szpinakiem. Jako dodatek sprawdzi się schłodzone białe wytrawne wino. Sprawdź, jak w szybki sposób można przyrządzić mintaja z piekarnika.

Mintaj z piekarnika – przepisy

  • 4 filety z mintaja,
  • 4 marchewki starte na grubych oczkach,
  • 4 papryki czerwone starte na grubych oczkach,
  • cebula posiekana w piórka,
  • ząbek czosnku drobno posiekany,
  • pęczek szczypiorku drobno posiekanego,
  • 2 szklanki bulionu warzywnego.

Przygotowanie:

  • Filety ułóż na dnie naczynia.
  • Na wierzchu ułóż wiórki marchewki, papryki, piórka cebuli, czosnek.
  • Wszystko zalej bulionem. Naczynie przykryj i wstaw do rozgrzanego do 180℃ piekarnika i piecz przez 25 min.
  • Podawaj od razu po przygotowaniu, z dodatkiem pieczywa.

Mintaj z piekarnika z pieczarkami i serem (porcja na 6 osób)

Składniki:

  • 1 kg filetów z mintaja,
  • 400 g sera startego na grubych oczkach,
  • 20 pieczarek pokrojonych w plastry,
  • 4 duże pomidory pokrojone w plastry,
  • 2 cebule posiekane w piórka,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  • Filety ułóż na dnie naczynia. Następnie ułóż kolejno powtarzające się warstwy: ser, pieczarki, cebula, pomidory. Na wierzchu zapiekanki powinien znaleźć się ser, który całkowicie pokryje danie. Przykryj naczynie folią aluminiową, ale odchyl ją delikatnie, umożliwiając cyrkulację powietrza. Wstaw do rozgrzanego do 180℃ piekarnika i zapiekaj przez 30 min. Podawaj od razu po przygotowaniu, z dodatkiem pieczywa.

Mintaj z piekarnika na zielon o (porcja na 4 osoby)

Składniki:

  • 6 filetów z mintaja,
  • garść zielonej fasolki szparagowej (wcześniej ugotowanej),
  • garść białej fasolki szparagowej (wcześniej ugotowanej),
  • różyczki z brokuła (wcześniej zblanszowane),
  • 2 łyżki masła,
  • szklanka białego wytrawnego wina,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  • Pokrój filety z mintaja w poprzek na paski o szerokości 3 cm.
  • W naczyniu umieść rybę i warzywa.
  • Składniki oprósz solą, pieprzem i zalej winem.
  • Wstaw do rozgrzanego do 180℃ piekarnika i piecz przez 25 min.
  • Podawaj od razu po przyrządzeniu.

Mintaj z piekarnika ze szpinakiem (porcja na 4 osoby)

Składniki:

  • 4 filety z mintaja,
  • opakowanie świeżego szpinaku,
  • 250 ml śmietany 12% lub 18%,
  • 50 ml bulionu warzywnego,
  • ząbek czosnku (bardzo drobno posiekany),
  • łyżka masła.

Przygotowanie:

  • Rozpuść masło i dodaj do niego szpinak i czosnek.
  • Następnie w naczyniu ułóż filety z ryby, połóż na nie wcześniej podsmażony szpinak i wszystko polej śmietaną połączoną z bulionem.
  • Wstaw do rozgrzanego do 180℃ piekarnika i piecz przez 25 min. pod przykryciem.
  • Podawaj od razu po przyrządzeniu.

Mintaj z piekarnika w pomidorach (porcja dla 4 osób)

Składniki:

  • 4 filety z mintaja,
  • słoik koncentratu pomidorowego,
  • 200 g suszonych pomidorów (odsączonych z oliwy),
  • 50 g zielonych oliwek,
  • 2 łyżki oliwy z pomidorów,
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich,
  • ½ łyżeczki cukru.

Przygotowanie:

  • Filety ułóż w naczyniu.
  • Połącz koncentrat pomidorowy z cukrem i oliwą z pomidorów.
  • Otrzymanym kremem posmaruj filety.
  • Na wierzchu ułóż suszone pomidory i rozrzuć oliwki.
  • Wstaw do rozgrzanego do 180℃ piekarnika i zapiekaj przez 25 min.
  • Podawaj od razu po przyrządzeniu, z bagietką.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!