Mintaj z piekarnika to bardzo szybki i łatwy sposób na obiad lub kolację. Dzięki kilku prostym dodatkom możesz stworzyć pyszne i wykwintne danie. Delikatny smak mintaja dobrze współgra z pomidorami, papryką, a nawet szpinakiem. Jako dodatek sprawdzi się schłodzone białe wytrawne wino. Sprawdź, jak w szybki sposób można przyrządzić mintaja z piekarnika.
Mintaj z piekarnika – przepisy
- 4 filety z mintaja,
- 4 marchewki starte na grubych oczkach,
- 4 papryki czerwone starte na grubych oczkach,
- cebula posiekana w piórka,
- ząbek czosnku drobno posiekany,
- pęczek szczypiorku drobno posiekanego,
- 2 szklanki bulionu warzywnego.
Przygotowanie:
- Filety ułóż na dnie naczynia.
- Na wierzchu ułóż wiórki marchewki, papryki, piórka cebuli, czosnek.
- Wszystko zalej bulionem. Naczynie przykryj i wstaw do rozgrzanego do 180℃ piekarnika i piecz przez 25 min.
- Podawaj od razu po przygotowaniu, z dodatkiem pieczywa.
Mintaj z piekarnika z pieczarkami i serem (porcja na 6 osób)
Składniki:
- 1 kg filetów z mintaja,
- 400 g sera startego na grubych oczkach,
- 20 pieczarek pokrojonych w plastry,
- 4 duże pomidory pokrojone w plastry,
- 2 cebule posiekane w piórka,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Filety ułóż na dnie naczynia. Następnie ułóż kolejno powtarzające się warstwy: ser, pieczarki, cebula, pomidory. Na wierzchu zapiekanki powinien znaleźć się ser, który całkowicie pokryje danie. Przykryj naczynie folią aluminiową, ale odchyl ją delikatnie, umożliwiając cyrkulację powietrza. Wstaw do rozgrzanego do 180℃ piekarnika i zapiekaj przez 30 min. Podawaj od razu po przygotowaniu, z dodatkiem pieczywa.
Mintaj z piekarnika na zielon o (porcja na 4 osoby)
Składniki:
- 6 filetów z mintaja,
- garść zielonej fasolki szparagowej (wcześniej ugotowanej),
- garść białej fasolki szparagowej (wcześniej ugotowanej),
- różyczki z brokuła (wcześniej zblanszowane),
- 2 łyżki masła,
- szklanka białego wytrawnego wina,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Pokrój filety z mintaja w poprzek na paski o szerokości 3 cm.
- W naczyniu umieść rybę i warzywa.
- Składniki oprósz solą, pieprzem i zalej winem.
- Wstaw do rozgrzanego do 180℃ piekarnika i piecz przez 25 min.
- Podawaj od razu po przyrządzeniu.
Mintaj z piekarnika ze szpinakiem (porcja na 4 osoby)
Składniki:
- 4 filety z mintaja,
- opakowanie świeżego szpinaku,
- 250 ml śmietany 12% lub 18%,
- 50 ml bulionu warzywnego,
- ząbek czosnku (bardzo drobno posiekany),
- łyżka masła.
Przygotowanie:
- Rozpuść masło i dodaj do niego szpinak i czosnek.
- Następnie w naczyniu ułóż filety z ryby, połóż na nie wcześniej podsmażony szpinak i wszystko polej śmietaną połączoną z bulionem.
- Wstaw do rozgrzanego do 180℃ piekarnika i piecz przez 25 min. pod przykryciem.
- Podawaj od razu po przyrządzeniu.
Mintaj z piekarnika w pomidorach (porcja dla 4 osób)
Składniki:
- 4 filety z mintaja,
- słoik koncentratu pomidorowego,
- 200 g suszonych pomidorów (odsączonych z oliwy),
- 50 g zielonych oliwek,
- 2 łyżki oliwy z pomidorów,
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich,
- ½ łyżeczki cukru.
Przygotowanie:
- Filety ułóż w naczyniu.
- Połącz koncentrat pomidorowy z cukrem i oliwą z pomidorów.
- Otrzymanym kremem posmaruj filety.
- Na wierzchu ułóż suszone pomidory i rozrzuć oliwki.
- Wstaw do rozgrzanego do 180℃ piekarnika i zapiekaj przez 25 min.
- Podawaj od razu po przyrządzeniu, z bagietką.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Lin – jak smakuje ta ryba? Jak się ją czyści? Jak hoduje?
- Smażona makrela z puree maślanym - przepis Szymona Czerwińskiego
- Dorsz - jak przyrządzić? Jak wybrać? Porady i przepisy na dorsza
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: GMVozd/Getty Images
podziel się: