Smażona makrela z puree maślanym - przepis Szymona Czerwińskiego

Smażona makrela z puree maślanym
Smażona makrela z puree maślanym
Źródło: Mike Kemp/Getty Images
Kuchnię Dzień Dobry TVN tym razem zdominowały dania rybne. Przygotowaniem najlepszych propozycji zajął się Szymon Czerwiński, finalista V edycji programu MasterChef. Jak zrobić smażoną makrelę z puree maślanym? Sprawdź przepis.

Smażona makrela z puree maślanym - przepis Szymona Czerwińskiego

Składniki:

Makrela:

  • 4 filety z makreli
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Sos Chimichuri:

  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 pęczek pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej słodkiej papryki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Puree:

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g masła
  • 100 g śmietany kremówki
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz

Smażona makrela z puree maślanym - sposób przygotowania

  • Makrela: makrelę osusz i oprósz solą i pieprzem. Następnie obtocz w mące i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju po 4 minuty z każdej strony.
  • Sos: posiekaj drobno: pietruszkę, czosnek oraz paprykę. Przełóż produkty do miski i dodaj oliwę. Dopraw solą i pieprzem gruboziarnistym.
  • Puree: ziemniaki ugotuj, następnie przeciśnij przez prasę. Do jeszcze gorących ziemniaków dodaj masło oraz śmietankę. Przetrzyj przez sito. Dodaj sól pieprz i gałkę muszkatołową.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości