Smażona makrela z puree maślanym - przepis Szymona Czerwińskiego
Składniki:
Makrela:
- 4 filety z makreli
- mąka pszenna
- bułka tarta
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Sos Chimichuri:
- 1/2 cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 pęczek pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 czerwonej słodkiej papryki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Puree:
- 1 kg ziemniaków
- 200 g masła
- 100 g śmietany kremówki
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
Smażona makrela z puree maślanym - sposób przygotowania
- Makrela: makrelę osusz i oprósz solą i pieprzem. Następnie obtocz w mące i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju po 4 minuty z każdej strony.
- Sos: posiekaj drobno: pietruszkę, czosnek oraz paprykę. Przełóż produkty do miski i dodaj oliwę. Dopraw solą i pieprzem gruboziarnistym.
- Puree: ziemniaki ugotuj, następnie przeciśnij przez prasę. Do jeszcze gorących ziemniaków dodaj masło oraz śmietankę. Przetrzyj przez sito. Dodaj sól pieprz i gałkę muszkatołową.
Zobacz także:
- Dania z makrelą według przepisów Jakuba Kuronia
- Inspiracje z rybą w roli głównej: spaghetti i grzanki z makrelą oraz młode ziemniaki z filetami śledziowymi
- Wędzona makrela - ciekawe przepisy Kasi Bukowskiej
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Mike Kemp/Getty Images
podziel się: