Smażona makrela z puree maślanym - przepis Szymona Czerwińskiego

Smażona makrela z puree maślanym
Smażona makrela z puree maślanym
Źródło: Mike Kemp/Getty Images
Kuchnię Dzień Dobry TVN tym razem zdominowały dania rybne. Przygotowaniem najlepszych propozycji zajął się Szymon Czerwiński, finalista V edycji programu MasterChef. Jak zrobić smażoną makrelę z puree maślanym? Sprawdź przepis.

Smażona makrela z puree maślanym - przepis Szymona Czerwińskiego

Składniki:

Makrela:

  • 4 filety z makreli
    • mąka pszenna
      • bułka tarta
        • olej do smażenia
          • sól i pieprz do smaku

            Sos Chimichuri:

            • 1/2 cytryny
              • 1 łyżka oliwy z oliwek
                • 3 pęczek pietruszki
                  • 2 ząbki czosnku
                    • 1/2 czerwonej słodkiej papryki
                      • 3 łyżki oliwy z oliwek
                        • sól i pieprz

                          Puree:

                          • 1 kg ziemniaków
                            • 200 g masła
                              • 100 g śmietany kremówki
                                • gałka muszkatołowa
                                  • sól i pieprz

                                    Smażona makrela z puree maślanym - sposób przygotowania

                                    • Makrela: makrelę osusz i oprósz solą i pieprzem. Następnie obtocz w mące i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju po 4 minuty z każdej strony.
                                      • Sos: posiekaj drobno: pietruszkę, czosnek oraz paprykę. Przełóż produkty do miski i dodaj oliwę. Dopraw solą i pieprzem gruboziarnistym.
                                        • Puree: ziemniaki ugotuj, następnie przeciśnij przez prasę. Do jeszcze gorących ziemniaków dodaj masło oraz śmietankę. Przetrzyj przez sito. Dodaj sól pieprz i gałkę muszkatołową.

                                          Zobacz także:

                                          Autor: Diana Ryściuk

                                          Źródło: Szymon Czerwiński

                                          Źródło zdjęcia głównego: Mike Kemp/Getty Images

                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości

                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                          Materiał promocyjny

                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana