Dorsz norweski czy dorsz bałtycki to tylko niektóre z podgatunków dorsza atlantyckiego ( Gadus morhua ). Dorsz jest rybą wędrowną, występującą w północnej części Oceanu Atlantyckiego i w morzach północnej Europy.
W Polsce znany i popularny jest zwłaszcza dorsz bałtycki, lecz dorsz norweski ma również wierną rzeszę fanów. Na dorsza norweskiego Skrei niektórzy są gotowi czekać nawet kilka miesięcy, aż do stycznia. Przepis na dorsza norweskiego to absolutne must-have dla każdego miłośnika zdrowej kuchni.
Dorsz norweski Skrei – co oznacza norweska nazwa?
Z całej wędrownej populacji dorsza jedynie 2,5% połowu kwalifikuje się jako dorsz pierwszej kategorii, oznaczony znakiem jakości Skrei. Dorsz norweski Skrei to ryba zimowa - świeżego dorsza norweskiego można więc zjeść głównie w okresie zimowym. Połowy odbywają się od stycznia do kwietnia. Nazwa dorsza norweskiego Skrei pochodzi od norweskiego słowa “skride” – czyli “kroczyć”. Prawdopodobnie wzięła się od długich dystansów, które pokonuje ten gatunek ryby w drodze na swoje tarliska. Nazwa dorsza norweskiego Skrei jest zastrzeżona, może być używana tylko przez certyfikowane norweskie zakłady przetwórcze, spełniające najwyższe standardy rybołówstwa, zgodne z urzędowymi normami jakości.
Dorsz norweski – wartości odżywcza i kaloryczność
Mięso dorsza norweskiego Skreia jest niskokaloryczne – w 100 gramach znajduje się tylko ok. 80 kalorii. Ponadto jest bardzo dobrym źródłem białka – w 100 gramach ryby jest średnio aż 18 g białka. Pyszne białe mięso dorsza norweskiego to również cenne źródło potasu, fosforu i selenu. Sporą zaletą dorsza norweskiego jest także niska zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, natomiast wysoka kwasów z rodziny omega-3. Dorsz norweski dodatkowo zawiera witaminy B12, A, witaminy D3 i inne cenne składniki mineralne. Dorsz norweski jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy.
Dorsz norweski - przepis na dorsza z pieca: dorsz po norwesku z pomidorami i pieczarkami
Przepis na dorsza norweskiego z pieca z pomidorami i czosnkiem to pomysł na szybki obiad. Wystarczy zdobyć świeżą rybę, warzywa oraz aromatyczne przyprawy, by przygotować pożywne i zdrowe danie dla całej rodziny.
Dorsz po norwesku z pomidorami i pieczarkami – składniki:
· 2 płaty fileta dorsza norweskiego,
· 2 duże pomidory,
· 70 g przecieru pomidorowego,
· 6 pieczarek,
· 3 ząbki czosnku,
· 250 ml białego wina,
· 1 cebula,
· 2 łyżki oliwy z oliwek,
· świeży tymianek,
· sól i pieprz,
· ulubione pieczywo.
Dorsz po norwesku z pomidorami i pieczarkami – sposób przygotowania:
Aby przygotować dorsza norweskiego z pieca, należy najpierw rybę dokładnie umyć zimną wodą i osuszyć. Następnie posolić i popieprzyć z obu stron, po czym skropić sokiem z cytryny. Tak przygotowanego dorsza norweskiego należy odłożyć na bok, aby chwilę poleżał w soku z cytryny.
W międzyczasie warto przygotować warzywną salsę do naszego łososia norweskiego. Wystarczy podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek wyciśnięty czosnek oraz drobno posiekaną w kostkę cebulę i pieczarki pokrojone w talarki. Gdy całość ładnie się zeszkli, a w kuchni zacznie unosić się przyjemny aromat czosnku, to znak, że można dodać pokrojone w kostki pomidory. Całość razem podsmażać jeszcze kilka minut, a następnie dodać mały koncentrat pomidorowy. Nasz sos do ryby jest już prawie gotowy – wystarczy go jeszcze delikatnie poddusić przez kilka kolejnych minut i zalać białym winem. Na koniec doprawić danie solą i pieprzem do smaku.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami płaty dorsza norweskiego i zalać przygotowaną salsą pomidorowo-pieczarkową . Tak przygotowanego dorsza norweskiego należy piec w piecu nagrzanym do 180°C przez około 20 minut. Pod koniec pieczenia można ułożyć na ruszcie w piekarniku obok naczynia żaroodpornego kromki ulubionego pieczywa posmarowanego masłem. W ten sposób powstaną pyszne i gorące grzanki – idealne do podania z dorszem norweskim. Serwować na talerzykach, kładąc na każdy kawałek ryby z sosem małą gałązkę tymianku. Dorsz po norwesku z pomidorami i pieczarkami jest gotowy!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN