Dzięki niskiej kaloryczności mięsa i znajdującym się w nim składnikom mineralnym oraz witaminom czarniak mogą włączyć do diety osoby próbujące schudnąć, kobiety w ciąży, matki karmiące i dzieci. Dorsz czarniak nadaje się do smażenia i pieczenia. Sprawdza się też jako składnik zupy rybnej.
- Dorsz czarniak – jak wygląda i gdzie pływa?
- Dorsz czarniak – właściwości prozdrowotne i zastosowanie
- Smażony dorsz czarniak na pierzynce ze szpinaku - przepis
- Przepis na dorsza czarniaka z piekarnika
- Zupa z czarniaka - przepis
Dorsz czarniak – jak wygląda i gdzie pływa?
Dorsz czarniak , czyli dorsz norweski, to ryba z rodziny dorszowatych. Jego nazwa pochodzi od czarnej barwy wnętrza jamy gębowej. Jego ciało jest oliwkowe z widoczną bardzo dobrze linią boczną. U dorosłych osobników dorsza czarniaka dolna szczęka jest wysunięta, a na podbródku widoczny jest mały wąsik.
Ryba dorsz czarniak występuje na Morzu Północnym i Morzu Barentsa. Ważne łowiska znaleźć można również w wodach otaczających Islandię i w zachodniej części Bałtyku. W trakcie wiosny czarniak przebywa w płytkich wodach przybrzeżnych, natomiast jesienią przemieszcza się do głębszych wód, można go spotkać na głębokości 200-300 m. Czarniak jest rybą drapieżną, w trakcie żerowania sprawia, że ofiary przemieszczają się ku powierzchni wody, gdzie dochodzi do ataku.
Zobacz też:
Najważniejsze elementy zestawu na dorsza
Dorsz czarniak – właściwości prozdrowotne i zastosowanie
Dorsz czarniak posiada duże znaczenie gospodarcze, co wynika między innymi z jego wartości odżywczej. Jest rybą chudą i bogatą w białko. Jego mięso to bogate źródło selenu, który jest odpowiedzialny za bilans wodny organizmu człowieka, wpływa też na metabolizm jodu. Znaleźć w nim można:
· witaminy B - chronią przed nowotworami, mają wpływ na prawidłowy wzrost oraz równowagę psychiczną,
· witaminę A - wzmacnia odporność, proces widzenia,
· witaminę PP - ma wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego i uczestniczy w syntezie hormonów płciowych.
Wymienione składniki sprawiają, że dorsz czarniak ma właściwości prozdrowotne.
Mięso czarniaka jest szaro-perłowe, po ugotowaniu zmienia kolor na biały. Dorsz czarniak jest rybą uniwersalną, jego mięso doskonale smakuje gotowane, pieczone, także na grillu,oraz smażone, duszone i wędzone.
Zobacz też: Dorsz smażony – zdrowy czy nie? Ile ma kalorii?
Smażony dorsz czarniak na pierzynce ze szpinaku - przepis
Aby móc cieszyć się smakiem dorsza czarniaka, potrzebne są następujące składniki:
· czarniak – 800 g (porcja dla 4 osób),
· szpinak – 400 g,
· cebula – 1 sztuka,
· czosnek – 1 ząbek,
· mąka pszenna – 5 łyżek,
· gęsta śmietana – 4 łyżki,
· masło – 1 łyżka,
· olej do smażenia,
· sól,
· pieprz.
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Szpinak przełożyć na patelnię z rozgrzanym masłem. Wszystkie składniki dusić na niewielkim ogniu do momentu aż płyn odparuje. Następnie dolać śmietanę i chwilę dusić, nie przerywać mieszania. Dosmakować solą i pieprzem. Umytą i podzieloną na porcję rybę posolić i oprószyć pieprzem z obu stron. Obtoczonego w mące dorsza czarniaka smażyć na rozgrzanym oleju. Rybę serwować na przygotowanym uprzednio szpinaku.
Zobacz też:
Dorsz norweski - jak przygotować dorsza z pieca z pomidorami i pieczarkami?
Przepis na dorsza czarniaka z piekarnika
Dorsz czarniak pieczony to zdrowsza alternatywa dla smażonej ryby. Aby móc go spróbować, należy zaopatrzyć się w:
· filet z dorsza czarniaka – 1000 g (porcja dla 4 osób),
· czerstwe pieczywo – 4 – 6 kromek,
· suszone pomidory – 12 sztuk,
· czarne oliwki bez pestek – 6 łyżek,
· czosnek – 4 ząbki,
· natkę pietruszki – 1 szklanka,
· masło – 8 łyżek,
· cytrynę – 1 - 2 sztuki,
· sól,
· pieprz.
Filety z czarniaka skropić sokiem z cytryny. Pieczywo, czosnek i pietruszkę zmiksować w blenderze. Do wymienionych składników dodać posiekane oliwki, pomidory, masło, startą skórkę z cytryny, sól oraz pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i umieścić w zamrażalce na kwadrans. Schłodzoną masę położyć na filecie z ryby. Czarnika wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 7 minut, po tym czasie zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 7 minut.
Zobacz też: Dorsz po angielsku – przepis na angielską rybę z frytkami
Zupa z czarniaka - przepis
Do przygotowania rozgrzewającej i aromatycznej zupy z dorsza czarniaka potrzebny jest:
· pozbawiony skóry i ości filet z dorsza czarniaka – 400 g (porcja dla 4 osób),
· pozbawione skorupy krewetki – 200 g,
· pozbawione skorupek małże – 300 g,
· por – 1 sztuka,
· marchew – 2 sztuki,
· dynia marynowana – 50 g,
· szczypiorek – 2 łyżki,
· mąka pszenna – 2 łyżki,
· masło – 2 łyżki,
· bulion rybny – 2 litry,
· śmietana 18% - 300 ml,
· białe wino – 400 ml,
· ocet winny – 1 łyżka,
· cukier – 1 łyżka,
· sól.
Oczyścić muszle małży, sprawdzić, czy wszystkie są zamknięte (otwarte wyrzucić). Uparować małże w białym winie, poczekać aż wszystkie się otworzą. Przecedzony wywar odstawić, zaś z muszli wyjąć ich zawartość. Pora, marchew i czarniaka pokroić w dużą kostkę. Masło roztopić w garnku, następnie dodać mąkę pszenną, wszystko dokładnie wymieszać. Do garnka wlać wywar z małż, bulion rybny, pozostałą część białego wina, przez kilka minut pogotować powstałą zupę. Dodać do niej czarniaka, marchew, pora, posiekany szczypiorek i dynię. Zupę pozostawić na ogniu przez około 2 minuty, do czasu aż ryba się ugotuje. Następnie wlać śmietanę, odrobinę octu, cukier i ewentualnie doprawić solą. Zupę doprowadzić do wrzenia, dodać krewetki i małże. Zaczekać aż krewetki i małże staną się ciepłe (ok. 1 minuty).
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN