Smażony, pieczony i gotowany dorsz czarniak – który przepis wybrać?

Dorsz
Fot. Anna Kurzaeva/ Getty Images
Dorsz czarniak to ryba, która występuje m.in. w Morzu Północnym i w Bałtyku. Mięso dorsza czarniaka posiada właściwości prozdrowotne. Przepisy z dorszem czarniakiem z reguły są proste, a ich realizacja nie jest czasochłonna.

Dzięki niskiej kaloryczności mięsa i znajdującym się w nim składnikom mineralnym oraz witaminom czarniak mogą włączyć do diety osoby próbujące schudnąć, kobiety w ciąży, matki karmiące i dzieci. Dorsz czarniak nadaje się do smażenia i pieczenia. Sprawdza się też jako składnik zupy rybnej.

  • Dorsz czarniak – jak wygląda i gdzie pływa?
  • Dorsz czarniak – właściwości prozdrowotne i zastosowanie
  • Smażony dorsz czarniak na pierzynce ze szpinaku - przepis
  • Przepis na dorsza czarniaka z piekarnika
  • Zupa z czarniaka - przepis

Dorsz czarniak – jak wygląda i gdzie pływa?

Dorsz czarniak , czyli dorsz norweski, to ryba z rodziny dorszowatych. Jego nazwa pochodzi od czarnej barwy wnętrza jamy gębowej. Jego ciało jest oliwkowe z widoczną bardzo dobrze linią boczną. U dorosłych osobników dorsza czarniaka dolna szczęka jest wysunięta, a na podbródku widoczny jest mały wąsik.

Ryba dorsz czarniak występuje na Morzu Północnym i Morzu Barentsa. Ważne łowiska znaleźć można również w wodach otaczających Islandię i w zachodniej części Bałtyku. W trakcie wiosny czarniak przebywa w płytkich wodach przybrzeżnych, natomiast jesienią przemieszcza się do głębszych wód, można go spotkać na głębokości 200-300 m. Czarniak jest rybą drapieżną, w trakcie żerowania sprawia, że ofiary przemieszczają się ku powierzchni wody, gdzie dochodzi do ataku.

Zobacz też: 

Najważniejsze elementy zestawu na dorsza

Dorsz czarniak – właściwości prozdrowotne i zastosowanie

Dorsz czarniak posiada duże znaczenie gospodarcze, co wynika między innymi z jego wartości odżywczej. Jest rybą chudą i bogatą w białko. Jego mięso to bogate źródło selenu, który jest odpowiedzialny za bilans wodny organizmu człowieka, wpływa też na metabolizm jodu. Znaleźć w nim można:

· witaminy B - chronią przed nowotworami, mają wpływ na prawidłowy wzrost oraz równowagę psychiczną,

· witaminę A - wzmacnia odporność, proces widzenia,

· witaminę PP - ma wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego i uczestniczy w syntezie hormonów płciowych.

Wymienione składniki sprawiają, że dorsz czarniak ma właściwości prozdrowotne.

Mięso czarniaka jest szaro-perłowe, po ugotowaniu zmienia kolor na biały. Dorsz czarniak jest rybą uniwersalną, jego mięso doskonale smakuje gotowane, pieczone, także na grillu,oraz smażone, duszone i wędzone.

Zobacz też: Dorsz smażony – zdrowy czy nie? Ile ma kalorii?

Smażony dorsz czarniak na pierzynce ze szpinaku - przepis

Aby móc cieszyć się smakiem dorsza czarniaka, potrzebne są następujące składniki:

· czarniak – 800 g (porcja dla 4 osób),

· szpinak – 400 g,

· cebula – 1 sztuka,

· czosnek – 1 ząbek,

· mąka pszenna – 5 łyżek,

· gęsta śmietana – 4 łyżki,

· masło – 1 łyżka,

· olej do smażenia,

· sól,

· pieprz.

Cebulę i czosnek drobno posiekać. Szpinak przełożyć na patelnię z rozgrzanym masłem. Wszystkie składniki dusić na niewielkim ogniu do momentu aż płyn odparuje. Następnie dolać śmietanę i chwilę dusić, nie przerywać mieszania. Dosmakować solą i pieprzem. Umytą i podzieloną na porcję rybę posolić i oprószyć pieprzem z obu stron. Obtoczonego w mące dorsza czarniaka smażyć na rozgrzanym oleju. Rybę serwować na przygotowanym uprzednio szpinaku.

Zobacz też: 

Dorsz norweski - jak przygotować dorsza z pieca z pomidorami i pieczarkami?

Przepis na dorsza czarniaka z piekarnika

Dorsz czarniak pieczony to zdrowsza alternatywa dla smażonej ryby. Aby móc go spróbować, należy zaopatrzyć się w:

· filet z dorsza czarniaka – 1000 g (porcja dla 4 osób),

· czerstwe pieczywo – 4 – 6 kromek,

· suszone pomidory – 12 sztuk,

· czarne oliwki bez pestek – 6 łyżek,

· czosnek – 4 ząbki,

· natkę pietruszki – 1 szklanka,

· masło – 8 łyżek,

· cytrynę – 1 - 2 sztuki,

· sól,

· pieprz.

Filety z czarniaka skropić sokiem z cytryny. Pieczywo, czosnek i pietruszkę zmiksować w blenderze. Do wymienionych składników dodać posiekane oliwki, pomidory, masło, startą skórkę z cytryny, sól oraz pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i umieścić w zamrażalce na kwadrans. Schłodzoną masę położyć na filecie z ryby. Czarnika wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 7 minut, po tym czasie zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 7 minut.

Zobacz też: Dorsz po angielsku – przepis na angielską rybę z frytkami

Zupa z czarniaka - przepis

Do przygotowania rozgrzewającej i aromatycznej zupy z dorsza czarniaka potrzebny jest:

· pozbawiony skóry i ości filet z dorsza czarniaka – 400 g (porcja dla 4 osób),

· pozbawione skorupy krewetki – 200 g,

· pozbawione skorupek małże – 300 g,

· por – 1 sztuka,

· marchew – 2 sztuki,

· dynia marynowana – 50 g,

· szczypiorek – 2 łyżki,

· mąka pszenna – 2 łyżki,

· masło – 2 łyżki,

· bulion rybny – 2 litry,

· śmietana 18% - 300 ml,

· białe wino – 400 ml,

· ocet winny – 1 łyżka,

· cukier – 1 łyżka,

· sól.

Oczyścić muszle małży, sprawdzić, czy wszystkie są zamknięte (otwarte wyrzucić). Uparować małże w białym winie, poczekać aż wszystkie się otworzą. Przecedzony wywar odstawić, zaś z muszli wyjąć ich zawartość. Pora, marchew i czarniaka pokroić w dużą kostkę. Masło roztopić w garnku, następnie dodać mąkę pszenną, wszystko dokładnie wymieszać. Do garnka wlać wywar z małż, bulion rybny, pozostałą część białego wina, przez kilka minut pogotować powstałą zupę. Dodać do niej czarniaka, marchew, pora, posiekany szczypiorek i dynię. Zupę pozostawić na ogniu przez około 2 minuty, do czasu aż ryba się ugotuje. Następnie wlać śmietanę, odrobinę octu, cukier i ewentualnie doprawić solą. Zupę doprowadzić do wrzenia, dodać krewetki i małże. Zaczekać aż krewetki i małże staną się ciepłe (ok. 1 minuty).

Zobacz też: Dorsz z chrupiącą panierką. Źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości