Nie tylko karp i śledzie na wigilijnym stole. Mikołaj Rey podpowiada, jak kupić świeżą i dobrą rybę?

''Rey i gruboskórne damy''
Na wigilijnych stołach w święta Bożego Narodzenia obok pierogów i barszczu - królują ryby. I to pod różnymi postaciami: karp w galarecie, śledzie w śmietanie czy pstrąg pieczony. A jak wybrać świeżą i najsmaczniejszą rybę? Z tym pytaniem zmierzył się znawca kulinariów Mikołaj Rey.

Mikołaj Rey wybrał się do malowniczej Doliny Prądnika, by znaleźć najlepsze ryby w Polsce. Na miejscu spotkał się z dwiema mistrzyniami Magdaleną Węgiel i jej córką Agnieszką Sendor - hodowczyniami pstrąga z Ojcowa.

W Polsce wciąż ten zawód wydaje się być typowo męski. Natomiast te panie łamią stereotyp i pokazują, że do ryb trzeba podchodzić z kobiecą delikatnością. Co ciekawe pani Magdalena wcześniej zajmowała się branżą IT, a jej córka studiowała europeistykę. – Jak widać wykształcenie mamy typowo ichtiologiczne – zażartowała pani Magdalena. To jednak nie przeszkodziło im odnieść sukces. Dwa lata temu zyskały tytuł najbardziej innowacyjnych rolniczek w Europie, który został przyznany w Parlamencie Europejskim. Swoją wiedzą na temat pstrągów podzieliły się z Mikołajem Reyem.

Pstrągarnia w Ojcowie

Pstrągarnia powstała w latach 30. XX wieku i była jedną z pierwszych w regionie. - Mało kto, prócz polskich związków wędkarskich, hoduje pstrąga potokowego , bo to jest piękna, mądra i wymagająca ryba, która, aby żyć, musi mieć spełnione warunki. I to takie najwyższej klasy, czyli najwięcej czystej wody, tlenu i przede wszystkim etyczny i ekologiczny sposób hodowli - wyjawiła Magdalena Węgiel, hodowczyni pstrąga z Ojcowa.

- Te ryby tutaj żyją jak w SPA. Mają dużo miejsca w wodzie. Mają stawy ziemne, co jest podstawą. Dlatego że ryba może naturalnie się dożywiać. Pstrąg jest rybą, która nie zbiera z ziemi, tylko łapie w powietrzu, to, co spada - dodała.

Następnie hodowczynie ubrały Mikołaja i ten przystąpił do połowu. Po czym Agnieszka Sendor wyłowione ryby oczyściła i włożyła do lekkiej solanki. I w takiej postaci pstrągi trafiły do wędzarni na 1,5-2 godziny. Ryby wędzone są tam naturalnie na drewnie bukowym.

Na tym nie koniec. Do pstrągarni przybył również kucharz z Krakowa - Miłosz Kowalski, który pokazał Mikołajowi Reyowi i pani Agnieszce, jakie smakołyki można wyczarować z ryb. Zaserwował pstrąga w towarzystwie soczewicy, kawioru i śmietany. - Śmiało taką pozycję można wrzucić w menu świąteczne - zachęcił kucharz. A deserem, kończącym ucztę, był pstrąg wyciągnięty prosto z wędzarki!

Jak rozpoznać świeżą ryby? Na co zwracać uwagę?

Następnie Mikołaj prosto z Ojcowa przybył do naszego studia, by podzielić się swoją wiedzą. Zdradził, na jakie elementy zwrócić uwagę, by mieć pewność, że ryba, którą kupujemy - jest świeża.

- Jak na stoiskach wybieramy ryby, musimy kierować się zdrowym rozsądkiem. Pierwszym elementem jest zapach. W gruncie rzeczy ma ona neutralny i świeży zapach, zaczyna pachnieć "rybą", gdy jest nieświeża. Następnie patrzmy rybie w oko. Ma być lśniące i pełne. Jeśli widzimy, że jest wyschnięte, zapadnięte do środka – nie bierzemy ryby. Możemy też kierować się wyglądem oskrzeli. Jeśli ich nie ma, raczej nie kupujemy ryby. Oskrzela powinny być czerwone, jasnoróżowe albo ciemnoróżowe. W żadnym razie brązowe, białe albo z plamami. Łuski powinny przywierać do ciała. Nie mogą być rozerwane. Ryba musi być wilgotna, ale nie może być lepka - tłumaczył smakosz.

Mikołaj podkreślił, że przede wszystkim należy zwrócić uwagę na pochodzenie ryby. Najlepsze są te z naturalnych hodowli.

Jaką rybę wybrać na święta?

Ryba kupiona, więc Anna Kalczyńska zapytała, która z nich jest najlepsza do galarety. - Każdą rybę możemy zrobić w galaretce – odpowiedział Mikołaj. Przyznał, że może być tu zarówno karp, jak i sandacz. Dopowiedział, że żelatyna sama w sobie jest tłusta, dlatego lepiej sprawdzą się chudsze ryby. Zaproponował też, by poeksperymentować i np. wykorzystać sandacza, a do galarety dodać wino, przyprawy, cynamon, trochę cukru. Na wigilijny stół warto zaserwować również pstrąga.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz też:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl

Autor: Dominika Czerniszewska

Reporter: Łukasz Kowalski

Źródło zdjęcia głównego: AlexRaths/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Trening dla młodych mam i ich maluszków. Jak zadbać o kondycję w ciąży?

Trening dla młodych mam i ich maluszków. Jak zadbać o kondycję w ciąży?

"The Traitors". Olga okazała się zdrajczynią. "Zostałam zaszantażowana"

"The Traitors". Olga okazała się zdrajczynią. "Zostałam zaszantażowana"

"Podsłuchane u fryzjera". Jakie plotki o teściowych przekazują klientki salonów fryzjerskich?

"Podsłuchane u fryzjera". Jakie plotki o teściowych przekazują klientki salonów fryzjerskich?

Alec Bladwin stanie przed sądem. Skazano już pierwszą osobę winną tragedii na planie filmowym

Alec Bladwin stanie przed sądem. Skazano już pierwszą osobę winną tragedii na planie filmowym

Ona skupia się na dziecku, on czuje się odrzucony. Czy baby clash niszczy związki?

Ona skupia się na dziecku, on czuje się odrzucony. Czy baby clash niszczy związki?

Niecodzienne trendy ślubne 2024 roku. "Wesela stały się spektaklami"

Niecodzienne trendy ślubne 2024 roku. "Wesela stały się spektaklami"

Old lady make-up. Powrót kontrowersyjnych trendów z lat 90.

Old lady make-up. Powrót kontrowersyjnych trendów z lat 90.

Marcin Prokop wyjawił tajemnicę Doroty Wellman. "Czy trzeba całemu światu o tym opowiadać?"

Marcin Prokop wyjawił tajemnicę Doroty Wellman. "Czy trzeba całemu światu o tym opowiadać?"

Afera na czerwonym dywanie. Gwiazda "Gry o tron" strofuje fotografa. "Nie powiedziałbyś tego do mężczyzny"

Afera na czerwonym dywanie. Gwiazda "Gry o tron" strofuje fotografa. "Nie powiedziałbyś tego do mężczyzny"

Ciąża u młodych kobiet przyśpiesza ich biologiczne starzenie? Nowe badanie naukowców

Ciąża u młodych kobiet przyśpiesza ich biologiczne starzenie? Nowe badanie naukowców