Ości w rybie - w których jest mniej?
Ryb zupełnie bez ości nie uświadczymy, jednak można wybierać gatunki, w których jest ich mniej lub są prostsze do wyjmowania. Takimi są przede wszystkim te oceaniczne i morskie - im większe, tym większe ości i zarazem łatwiejsze do wyjęcia. Z ryb morskich, które mają stosunkowo mało kosteczek, warto zwrócić uwagę na łososia i dorsza - ich szkielet jest na tyle duży, że łatwo je filetować i czyścić. Dobrze też sięgnąć po makrelę i tuńczyka.
Porady Katarzyny Bosackiej
Z ryb słodkowodnych, które mają niewiele ości, warto wybierać suma europejskiego, jesiotra, amura białego, pstrąga tęczowego, szczupaka, a także karpia. Co ciekawe, w niektórych krajach wyspiarskich ryby przygotowuje się tak, aby ości miękły lub stawały się chrupkie, dzięki czemu mogą być jedzone w całości.
Jak szybko pozbyć się ości z ryby?
Duże ryby można filetować. W tym celu należy wziąć dobrze naostrzony, duży nóż. Następnie położyć rybę na suchej desce tak, aby się nie ślizgała. Można ją dodatkowo zabezpieczyć podkładając pod rybę, na stolnicę, suchą ściereczkę. Kolejnym krokiem jest nakłucie w miejscu łuku skrzelowego, mniej więcej na głębokość kręgosłupa - do 1 cm.
Nóż przesuwa się od głowy do ogona, ciągle na tej samej głębokości, oddzielając mięso od kręgosłupa. Następnie przekłada się rybę i powtarza czynność z drugiej strony, jednak już na pełną głębokość, aby przepołowić mięso. Dalej układa się filety skórą do dołu. Kręgosłup i duże ości można łatwo odciągnąć od mięsa, a resztę ryby naciera się cytryną, aby pozostałości, których nie da się wyjąć, zmiękły.
W przypadku małych ryb, w których ości są równie niewielkie, znacznie lepszym pomysłem jest zmiękczenie ich zamiast wyjmowania. W tym celu mięso można trzymać w zalewie octowej. Już po upływie 24 godzin powinny zrobić się mniej twarde. Zalecana proporcja takiej zalewy to 1:5 octu do wody.
Ryby można również delikatnie ponacinać, skropić sokiem z cytryny i dokładnie natrzeć. Uzyskamy ten sam efekt, co w przypadku zalewy octowej, jednak smak będzie mniej intensywny.
.Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Karp na święta – żywy czy w dzwonkach? Rozmowa z ekspertem z fundacji Compassion Polska
- Karp smażony na wigilię - na maśle czy w głębokim oleju? Najlepszy przepis na karpia
- Ile zapłacimy za karpia na święta? Jego cena będzie znacznie wyższa niż w zeszłym roku
Autor: Teofila Siewko
Źródło: gotujemy.pl
Źródło zdjęcia głównego: warodom changyencham/Getty Images