Ryba po grecku to danie, które gości na wielu polskich stołach podczas Wigilii. Zazwyczaj przyrządza się ją z morskich gatunków ryb o niewielkiej zawartości tłuszczu, dlatego doskonałym wyborem będzie przygotowanie np. dorsza po grecku.

Dorsza po grecku możemy również podać jako przystawkę na spotkaniu ze znajomymi. Co zrobić, by uzyskać doskonały wygląd i smak tej potrawy? Sprawdź, jak przygotować dorsza po grecku.

Dorsz po grecku w klasycznej odsłonie

Dorsz po grecku z warzywami to potrawa, którą znają chyba wszyscy. Jego smak jest doskonały, a samo wykonanie nie jest trudne.

Składniki na 10 porcji:

  • ok. 1 kg filetów z dorsza,
  • pietruszka,
  • 3 marchewki,
  • ok. 300 g przecieru pomidorowego,
  • ½ kg cebuli,
  • mąka,
  • pół litra wody,
  • ok. 2-3 łyżek maggi,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • odrobina cukru,
  • pieprz i sól,
  • oliwa z oliwek do smażenia.

Przygotowanie:

Filety pokroić w plastry grubości ok. 5 cm. Doprawić solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące i usmażyć na oliwie z oliwek na złocisty kolor. Cebulę pokroić w paseczki i zeszklić na patelni. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce (najlepiej tej o grubszych oczkach), po czym dorzucić je na patelnię do cebuli. Po lekkim podsmażeniu dolać wodę, wrzucić liście laurowe i ziele angielskie. Dusić przez ok. pół godziny, a potem dodać passatę pomidorową. Potem dodać cukier, sól, pieprz i maggi. Zagotować, a następnie przekładać warstwami do miski, najpierw sos, potem rybę, aż do wykorzystania składników. Wierzchnią warstwę naszej ryby po grecku z dorsza powinien stanowić sos. Następnie pozostawić danie na ok. 12 godzin, pozwalając rybie nasiąknąć sosem. Podawać na zimno.

W przypadku dorsza po grecku przepis można też wykonać z użyciem przecieru pomidorowego domowej roboty.

Do przygotowania 1 słoiczka ok. 300 g przecieru potrzebne będą:

  • 4 pomidory,
  • ¼ łyżeczki kwasku cytrynowego,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Pomidory umyć i pokroić w ćwiartki. Zagotować w garnku, doprowadzając je do wrzenia. Potem rozgnieść, np. za pomocą tłuczka do ziemniaków, by warzywa dobrze puściły sok. Następnie gotować jeszcze przez ok. 1 godzinę, nawet dłużej. Pomidory powinny zacząć się rozwarstwiać i odchodzić od skórki. Podczas gotowania od czasu do czasu zamieszać. Potem zetrzeć warzywa na sitku, najlepiej za pomocą łyżki. Pozostałe na sitku skórki jeszcze raz dokładnie przetrzeć. Ponownie wrzucić pulpę do garnka i doprawić solą. Gotować na średnim ogniu do uzyskania idealnej konsystencji (ok. 1-2 godziny). Następnie umyć i wyparzyć słoik. Wieczka przetrzeć za pomocą szmatki nasączonej alkoholem. Wsypać kwasek cytrynowy i napełnić suchy słoik przecierem do 1 centymetra poniżej brzegu. Lekko stuknąć słoikiem o blat, wytrzeć brzegi i dokładnie zakręcić. Przecier można przechowywać w lodówce ok. miesiąca. Passata pomidorowa do dorsza w sosie greckim gotowa!

Zobacz film: Dorsz z kruszonką z orzechów. Źródło Dzień Dobry TVN

Ryba po grecku - dorsz inaczej

Klasyczny przepis na dorsza po grecku już Ci się znudził i chcesz spróbować czegoś innego?

Składniki na 8 porcji:

  • 4 filety z dorsza,
  • 4 pomidory,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 2 cebule,
  • ząbek czosnku,
  • oliwa z oliwek do smażenia,
  • masło do natarcia naczynia żaroodpornego,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Umytą rybę doprawić solą i pieprzem z obu stron. Cebulę i czosnek obrać, po czym drobno posiekać i zeszklić na oliwie z oliwek. Następnie oprószyć nimi filety. Cytryny i pomidory pokroić w plasterki. Rybę włożyć do naczynia, a na wierzchu ułożyć pomidora i cytrynę. Rozgrzać piekarnik do 180oC i piec w nim potrawę przez ok. 40 minut. Filet z dorsza po grecku w takiej odsłonie najlepiej podawać z kromką białego pieczywa.

Ryba po grecku - dorsz ze skórą i przyprawami orientalnymi

Taka odsłona przepisu na dorsza po grecku jest podobna do klasycznej, jednak dodatek orientalnych przypraw pozwoli uzyskać wyjątkowy smak.

Składniki na ok. 8 porcji:

  • 8 filetów dorsza ze skórą,
  • 250 g selera,
  • 250 g pietruszki,
  • 350 g marchewki,
  • 2 czerwone cebule,
  • sok z cytryny do skropienia,
  • ok. 150 g koncentratu pomidorowego,
  • łyżeczka curry,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • łyżeczka garam masali,
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • oliwa z oliwek do smażenia.

Przygotowanie:

Filety pokroić w niewielkie plastry, umyć, doprawić solą i pieprzem. Cebulę posiekać i zeszklić, po czym posypać solą. Warzywa obrać i zetrzeć na tarce, najlepiej takiej o grubych oczkach. Do cebuli dosypać pozostałe przyprawy, dokładnie wymieszać, a po podduszeniu przełożyć do garnka. Potem na patelni poddusić warzywa, kolejno seler, pietruszkę i marchew. Można co jakiś czas podlać je gorącą wodą, by pozostały miękkie. Gdy już będą al dente, wrzucić je do cebuli. Następnie do garnka dodać koncentrat i gotować jeszcze przez chwilę. Jeszcze raz doprawić mieszankę solą i pieprzem. Potem obtoczyć w mące filety z dorsza i usmażyć je na oliwie z oliwek. Na koniec rybę ułożyć w misce lub na półmisku, a na wierzch położyć warzywa. Dobrze schłodzić. Dorsz po grecku w takim wydaniu z pewnością zasmakuje gościom.

W przypadku dorsza po grecku kalorie wynoszą zaledwie 140 kcal na 100g tej pysznej potrawy. Warto więc przyrządzać ją nie tylko na wigilijną kolację. Wypróbuj powyższe przepisy, a z pewnością zapragniesz podawać to danie znacznie częściej, niż tylko raz w roku!

Co sądzisz o tym artykule?
91
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0