Materiał promocyjny

Kuchnia fasolowa. Przepisy Piotra Kucharskiego

Dziś w Dzień Dobry TVN gratka dla wielbicieli fasoli. Piotr Kucharski zaprezentował przepisy na: sałatkę z zapiekanej dyni z ciecierzycą, grzanki z fasolą flażoletką i pomidorami, zapiekane tortille z fasolą i kurczakiem oraz gulasz warzywny z grzybami i białą fasolą! Smacznego!

Gulasz warzywny z grzybami i białą fasolą

Zobacz też: Zrazy. Przepisy Andrzeja Polana >>>

Składniki:

  • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
      • 1 czerwona cebula
        • 2 ząbki czosnku
          • 1 ostra papryczka chilli
            • 1 czerwona papryka
              • 1 zielona papryka
                • 1 marchewka
                  • 300 g podgrzybków
                    • 2-3 duże borowiki
                      • 1 puszka białej fasoli
                        • świeży rozmaryn
                          • sól i pieprz
                            • sok z cytryny
                              • Kluseczki:
                                • 250 g mąki pszennej
                                  • 100 ml wody
                                    • 50 ml mleka
                                      • 2 jajka
                                        • 2 garście szpinaku
                                          • 2 szczypty soli

                                            Sposób przygotowania:

                                            Masło i oliwę rozgrzać w dużym rondlu. Cebulę, czosnek i paprykę posiekać i podsmażyć na oliwie z masłem. Dodać papryki pokrojone w paski oraz marchewkę pokrojoną w plasterki. Całość smażyć na wolnym ogniu. Pod koniec dodać pokrojone w plasterki grzyby. Całość dusić kilkanaście minut. Pod koniec dodać fasolę, przyprawić, solą, pieprzem, rozmarynem i sokiem z cytryny. Gdy gulasz się dusi przygotować kluseczki szpinakowe. W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli. Jajka, mleko, wodę i szpinak zmiksować blenderem, dodać mąkę i sól, dokładnie wymieszać (ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta do naleśników) jeśli jest za rzadkie dodać mąki. Na garnku ustawić durszlak o dużych oczkach, Wylać ciasto i przecisnąć je do gotującej się wody. Gotować 2-3 minuty. Wyjąc i wymieszać z gulaszem.

                                            Zapiekane tortille z fasolą i kurczakiem

                                            Zobacz też: Chinkali i chaczapuri - jak zrobić? Przepisy szefa kuchni >>>

                                            Składniki:

                                            • 5-6 tortilli
                                              • 2 filety z kurczaka
                                                • czerwona papryka w proszku
                                                  • oliwa z oliwek
                                                    • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
                                                      • 1 słoik papryczek jalapeno
                                                        • 1 puszka czerwonej fasoli
                                                          • sól i pieprz
                                                            • 100 g sera cheddar
                                                              • kwaśna śmietana do podania

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Kurczaka pokroić na drobne kawałki, przyprawić solą, pieprzem, kminem i papryką. Następnie podsmażyć na oliwie. Tortille wypełnić kurczakiem, fasolą i papryczkami. Zwinąć w rulony i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Posypać tartym serem i zapiec w piekarniku przez 20-25 minut. Podawać z kwaśną śmietaną.

                                                                Grzanki z fasolą flażoletką i pomidorami

                                                                Zobacz też: Kilka sposobów na barszcz. Przepisy Andrzeja Polana >>>

                                                                Składniki:

                                                                • 4 duże kromki chleba pszennego na zakwasie
                                                                  • 3 łyżki masła
                                                                    • 1 puszka fasoli flażoletki
                                                                      • 3 ząbki czosnku
                                                                        • 1 duży pomidor
                                                                          • sól i pieprz
                                                                            • mielony kminek

                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                              Pieczywo opiec w opiekaczu lub w rozgrzanym piekarniku przez chwilę żeby było chrupiące. Masło rozgrzać na dużej patelni, podsmażyć na tym odcedzoną fasolę. Dodać po chwili posiekany czosnek. A po chwili pokrojonego w kostkę pomidora. Wszystko dobrze przyprawić solą, pieprzem i kminkiem. Fasolę z pomidorami ułożyć na grzankach.

                                                                              Sałatka z zapiekanej dyni z ciecierzycą

                                                                              Składniki:

                                                                              • 1 dynia Hokkaido
                                                                                • 1 duża szalotka świeży tymianek oliwa z oliwek
                                                                                  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
                                                                                    • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
                                                                                      • 1 główka czosnku
                                                                                        • 4 łyżki oliwy
                                                                                          • sól i pieprz
                                                                                            • duży pęczek pietruszki
                                                                                              • 1 puszka ciecierzycy

                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Dynię dokładnie umyć, przekroić na połowę i wydrążyć. Następnie pokroić na kawałki wielkości kciuka. Szalotkę przekroić wzdłuż po ćwiartki, czosnek przekroić na połowę. Wszystko przyprawić solą, pieprzem, wędzoną papryką i pieprzem. Skropić oliwą z oliwek i wymieszać. Dynię przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika na 25-30 minut. Po upieczeniu dynię wymieszać z drobno posiekaną natką pietruszki, ułożyć na talerzach i posypać ciecierzycą.

                                                                                                Autor: Bernadetta Jeleń

                                                                                                Materiał promocyjny
                                                                                                podziel się:

                                                                                                Pozostałe wiadomości