Gulasz warzywny z grzybami i białą fasolą
Zobacz też: Zrazy. Przepisy Andrzeja Polana >>>
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 ostra papryczka chilli
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 marchewka
- 300 g podgrzybków
- 2-3 duże borowiki
- 1 puszka białej fasoli
- świeży rozmaryn
- sól i pieprz
- sok z cytryny
- Kluseczki:
- 250 g mąki pszennej
- 100 ml wody
- 50 ml mleka
- 2 jajka
- 2 garście szpinaku
- 2 szczypty soli
Sposób przygotowania:
Masło i oliwę rozgrzać w dużym rondlu. Cebulę, czosnek i paprykę posiekać i podsmażyć na oliwie z masłem. Dodać papryki pokrojone w paski oraz marchewkę pokrojoną w plasterki. Całość smażyć na wolnym ogniu. Pod koniec dodać pokrojone w plasterki grzyby. Całość dusić kilkanaście minut. Pod koniec dodać fasolę, przyprawić, solą, pieprzem, rozmarynem i sokiem z cytryny. Gdy gulasz się dusi przygotować kluseczki szpinakowe. W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli. Jajka, mleko, wodę i szpinak zmiksować blenderem, dodać mąkę i sól, dokładnie wymieszać (ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta do naleśników) jeśli jest za rzadkie dodać mąki. Na garnku ustawić durszlak o dużych oczkach, Wylać ciasto i przecisnąć je do gotującej się wody. Gotować 2-3 minuty. Wyjąc i wymieszać z gulaszem.
Zapiekane tortille z fasolą i kurczakiem
Zobacz też: Chinkali i chaczapuri - jak zrobić? Przepisy szefa kuchni >>>
Składniki:
- 5-6 tortilli
- 2 filety z kurczaka
- czerwona papryka w proszku
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 słoik papryczek jalapeno
- 1 puszka czerwonej fasoli
- sól i pieprz
- 100 g sera cheddar
- kwaśna śmietana do podania
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Kurczaka pokroić na drobne kawałki, przyprawić solą, pieprzem, kminem i papryką. Następnie podsmażyć na oliwie. Tortille wypełnić kurczakiem, fasolą i papryczkami. Zwinąć w rulony i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Posypać tartym serem i zapiec w piekarniku przez 20-25 minut. Podawać z kwaśną śmietaną.
Grzanki z fasolą flażoletką i pomidorami
Zobacz też: Kilka sposobów na barszcz. Przepisy Andrzeja Polana >>>
Składniki:
- 4 duże kromki chleba pszennego na zakwasie
- 3 łyżki masła
- 1 puszka fasoli flażoletki
- 3 ząbki czosnku
- 1 duży pomidor
- sól i pieprz
- mielony kminek
Sposób przygotowania:
Pieczywo opiec w opiekaczu lub w rozgrzanym piekarniku przez chwilę żeby było chrupiące. Masło rozgrzać na dużej patelni, podsmażyć na tym odcedzoną fasolę. Dodać po chwili posiekany czosnek. A po chwili pokrojonego w kostkę pomidora. Wszystko dobrze przyprawić solą, pieprzem i kminkiem. Fasolę z pomidorami ułożyć na grzankach.
Sałatka z zapiekanej dyni z ciecierzycą
Składniki:
- 1 dynia Hokkaido
- 1 duża szalotka świeży tymianek oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 główka czosnku
- 4 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- duży pęczek pietruszki
- 1 puszka ciecierzycy
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Dynię dokładnie umyć, przekroić na połowę i wydrążyć. Następnie pokroić na kawałki wielkości kciuka. Szalotkę przekroić wzdłuż po ćwiartki, czosnek przekroić na połowę. Wszystko przyprawić solą, pieprzem, wędzoną papryką i pieprzem. Skropić oliwą z oliwek i wymieszać. Dynię przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika na 25-30 minut. Po upieczeniu dynię wymieszać z drobno posiekaną natką pietruszki, ułożyć na talerzach i posypać ciecierzycą.
Autor: Bernadetta Jeleń