Chinkali i chaczapuri - jak zrobić? Przepisy szefa kuchni

Swoje przepisy na pyszne chinkali i chaczapuri zdradził nam dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Levan Dumbowski – szef kuchni Restauracji Leo's Marani.
Mąka, sól drożdże i olej - to wszystko co jest potrzebne do przygotowania ciasta do chaczapuri. Do tego dochodzi jeszcze słony ser twarogowy.

Chinkali

  • 1 kg mąki pszennej
    • 500 ml wody
      • 500 g mięsa wołowego
        • 500 g boczku wieprzowego
          • 2 białe cebule
            • Pęczek kolendry
              • Pęczek natki pietruszki
                • 2 łyżki soli morskiej

                  Zobacz też: Kuchnia gruzińska i jej smaki. Jakich dań z Gruzji warto spróbować? >>>

                  Opis przygotowania:

                  Do miski wsypujemy mąkę dodajemy sól, mieszamy dodajemy zimną wodę i zagniatamy ciasto.

                  Odstawiamy na 30 minut.

                  Wałkujemy ciasto na 2 mm. Wykrawamy szklanką od herbaty krążki, które również wałkujemy.

                  Nakładamy farsz z surowego mięsa grubo zmielonego z przyprawami i kolendrą zawijamy i wrzucamy na wrzątek osolony, gotujemy 8 minut.

                  Chaczapuri

                  • 1 kg mąki pszennej
                    • 500 ml mleka 1,5%
                      • 100 ml śmietany 18%
                        • 100 ml jogurtu greckiego
                          • 500 g sera mozzarella
                            • 300 gr twarogu tłustego
                              • 300 gr twarogu półtłustego
                                • 200 gr masła
                                  • 1 kostka świeżych drożdży

                                    Zobacz też: Najzdrowsze pieczywo – jaki chleb warto włączyć do diety? >>>

                                    Opis przygotowania:

                                    Do miski wsypujemy mąkę i łyżkę soli mieszamy razem, na środku robimy "dziurkę " i wlewamy mleko.

                                    Do mleka dodajemy drożdże i ręką je rozpuszczamy w mleku.

                                    Dodajemy jogurt i śmietanę i zagniatamy ciasto.

                                    Odstawiamy na 1 godz. do wyrośnięcia.

                                    Później odważamy 200gr. ciasta wałkujemy je i na środek kładziemy ser, zamykamy ciasto z serem i wałkujemy nadając kształt słońca (okrągły).

                                    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 st.C i pieczemy 15-20 minut.

                                    Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                    Materiał promocyjny

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana