Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN - zrazy. Poznajcie przepisy Andrzeja Polana na zrazy tradycyjne: zraz wołowy jak w domu z kaszą buraczaną, zraz z mięsa mielonego w kremie z ziemniaka i pora oraz wersję "na słodko": zraz nie zraz ale zwijany tak samo z ciasta drożdżowego i powideł!Zraz wołowy jak w domu z kaszą buraczaną
Zobacz też: Kilka sposobów na barszcz. Przepisy Andrzeja Polana >>>
Składniki:
Zrazy:
- 4 plastry wołowiny najlepiej zrazowej
- 300 g boczku wędzonego surowego w plastrach
- 4 ogórki kiszone
- 2 cebula
- 4 łyżeczki ostrej musztardy
- olej do smażenia
- sól, pieprz czarny
- natka pietruszki, lubczyk
Buraki i kasza:
- 2-3 buraki gotowane
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 1 szklanka soku z buraka
- 1 cebula
- 1 jabłko
- Koperek
- Olej do smażenia
- 2 łyżki mascarpone
- 50 g sera dojrzewającego
Na oleju przesmażamy pokrojoną cebulę, kiedy tylko będzie miękka dodajemy pokrojone ogórki, natkę pietruszki i lubczyk. Mięso rozklepujemy na cienkie arkusze, smarujemy musztardą i na każdym układamy po 2 plasterki boczku. Na to wszystko łyżka farszu. Boki składamy do środka i po długości zwijamy zrazy. Można je od razu przewiązać sznurkiem lub spiąć wykałaczkami ale ja proponuję po dwa zrazy zawijać w folię aluminiową. Wstawić do nagrzanego do temp 250 stopni piekarnika i zapiekać około 40 minut. Następnie odwinąć z folii, wstawić do rondla, podlać wodą, dodać kromkę pieczywa razowego, które będzie stanowić formę zagęstnika naszego sosu. Jeszcze klasyka przypraw: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i gotujemy roladki do miękkości.
Na patelni przesmażamy cebulę, dodajemy suchą kaszę i po chwili podlewamy partiami gorącej wody. Kiedy kasza zacznie nam się otwierać, dodajemy pokrojone buraki, jabłko, sok z buraka. Na koniec mascarpone ser dojrzewający i koperek.
Zraz z mięsa mielonego w kremie z ziemniaka i pora
Zobacz też: Warzywne inspiracje Andrzeja Polana: placki ziemniaczane z groszkiem i pomidory pieczone z cieciorką >>>
Składniki:
- 600g łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- 100 g sera dojrzewającego
- natka pietruszki
- jajko
- 1szklanka groszku zielonego
- Koperek
- Szczypiorek
- Pieprz czarny, sól
- Kminek mielony, gałka muszkatołowa
- 3-4 ziemniaki
- 1 por
- 200 ml śmietanki 36%
- Masło klarowane do smażenia
Cebulę przesmażamy na oleju i mielimy z mięsem w maszynce do mięsa. Do mięsa dodajemy ser dojrzewający, jajko, natkę pietruszki oraz przyprawy. Groszek sparzamy w wodzie, łączymy z koperkiem, szczypiorkiem, pokrojoną papryką. Mięso wykładamy na folię lub pergamin, formujemy prostokąt. Po środku wykładamy porcję farszu i za pomocą pergaminu lub folii zwijamy roladkę identycznie jak zrazy. Obsmażamy na patelni i dopiekamy w piecu.
Na maśle przesmażamy białe części pora, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, chwilę smażymy. Podlewamy wodą tak aby tylko trochę przykrywała ziemniaki, dodajemy pieprz i sól. Gotujemy do miękkości. Miksujemy, dodajemy śmietankę raz jeszcze doprawiamy. Na gęstym kremie niczym sosie podajemy zrazy z mięsa mielonego.
Zraz nie zraz ale zwijany tak samo z ciasta drożdżowego i powideł
Zobacz też: Przystawki z serem camembert według Andrzeja Polana >>>
Składniki:
- 500g mąki
- 250ml mleka
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 50g drożdży
- 100g masła
- szczypta soli
- cukier wanilinowy
- 1 słoik powideł śliwkowych
- 10 śliwek węgierki
- 100 g orzechów włoskich
W podgrzanym mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru i 2-3 łyżek mąki rozpuszczamy drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka z pozostałym cukrem, cukrem wanilinowym Oraz jajkiem ubijamy na puch, łączymy z drożdżami. Dodając partiami mąkę, rozpuszczone masło wyrabiamy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia.
Śliwki kroimy na małe kawałki, przesmażamy na patelni dodajemy orzechy i na koniec powidła. Takim smarowidłem smarujemy rozwałkowane ciasto i zwijamy jak klasyczny zraz. Wykładamy na blaszkę, smarujemy jajkiem, możemy posypać kruszonką i wstawiamy do pieczenia, temp. 180 stopni czas około 40 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
GwiazdyCzy Artur Rojek planuje powrót do Myslovitz? "Mam do tego duży sentyment"
Przepisy kulinarneSzybki, pyszny i różnorodny obiad w zaledwie 15 minut?
GwiazdyKsiężna Kate przyłapana na zakupach. Jest nagranie
Profilaktyka choróbJak prawidłowo czyścić zęby? "Jest dobrą bronią w ręku każdego pacjenta"
Pielęgnacja twarzy i ciałaCzy można wydłużyć działanie botoksu? Posłuchaj, co na ten temat mówi specjalista
ParentingJak wychować dzieci w dobie ekranów? "Uważajmy, żeby nie przesadzić"
GwiazdyNiepokojący stan psychiczny nastolatków. Dove i MŁODE GŁOWY łączą siły
GwiazdyIga Świątek spotkała się z gwiazdą filmu "Diuna"
Przepisy kulinarneJaśminowy, brązowy czy biały? Ryż na wiele pysznych sposobów według Grzegorza Zawieruchy
Gorące tematyMarcin Prokop założył alkogogle i przeszedł test
PaznokcieManicure Hailey Bieber to hit tej wiosny
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Przepisy kulinarneKrólowa kuchni staropolskiej w nowej odsłonie. Poznaj przepisy Darii Ładochy na dania z perliczką
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
NewsyZielone miejsca pracy czekają na górników. "Kwalifikacje są bardzo podobne"
Sposób na wnętrze"Sposób na wnętrze". Kasia Jaroszyńska i eksperci z Leroy Merlin spełnili marzenie 7-letniej Rozalii
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarneWielkanoc z nutką nowoczesności. Przepisy Mariety Mareckiej na nietuzinkowe dania świąteczne
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
Posiłki w chorobieSamotność osób starszych. Jak wspierać na co dzień seniorów?
Moda i UrodaToksyczna odzież - jakich materiałów unikać? "Po jakimś czasie dowiadujemy się, że mamy nowotwór"
ZdrowieRuszyła 8. edycja konkursu POLSKI PACJENT W AVÈNE. Do wygrania wyjazd do Centrum Hydroterapii w Avène we Francji oraz emolienty XERACALM A.D
ZdrowiePiotr Adamczyk wspiera żonę w przewlekłej chorobie
NewsyWyniki najnowszego rankingu najsmaczniejszych deserów. Polskie ciasto na pierwszym miejscu
PsychologiaAlkohol przyczynia się do występowania aż 200 chorób. Jakich?
Przepisy kulinarneDomowy street food, czyli kulinarna podróż bez biletu. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego
Zdrowie27-letnia Ola miała najpoważniejszy rodzaj udaru
GwiazdyKsiążę William zażartował z Kate. Przesadził?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
HoroskopJakie są właściwości błękitnych kamieni? Poznaj moc szafiru, turkusu i apatytu
GwiazdyPamiętacie Manię z "Przepisu na życie"? Wiemy, czym się teraz zajmuje
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ZdrowieTego badania boją się Polacy. Nie wykonał go m.in. tata Marcina Mellera: "Zmarł po 3,5 roku"
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Dziecko"Mam tysiaka. Zbieram na Lambo". Wyznania dzieci o pieniądzach bawią do łez
CiążaPo przeszczepie serca zostały matkami. "Chciałam spełnić to marzenie"
Związki i seksPierwszy partner zdradził ją z jej przyjaciółką, kolejny z prostytutką. Czy mu wybaczyła?
Pielęgnacja twarzy i ciałaZdrowe stopy na wiosnę i nie tylko. Podolog o codziennej pielęgnacji
Styl życia"Back to school. Prawdziwy egzamin". TTV wysyła rodziców z powrotem do szkoły
GwiazdyWiosenne nowości. Czego mogą spodziewać się widzowie Dzień Dobry TVN? "Mamy akcje specjalne"
Styl życiaStawiasz problemy innych ponad swoje? To może być ważny sygnał. "Nieświadome pragnienie"
NewsyIle kosztuje m2 mieszkania w bloku z wielkiej płyty? Kwota zwala z nóg
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas