Przepisy kulinarne

Zrazy. Przepisy Andrzeja Polana

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN - zrazy. Poznajcie przepisy Andrzeja Polana na zrazy tradycyjne: zraz wołowy jak w domu z kaszą buraczaną, zraz z mięsa mielonego w kremie z ziemniaka i pora oraz wersję "na słodko": zraz nie zraz ale zwijany tak samo z ciasta drożdżowego i powideł!

Zraz wołowy jak w domu z kaszą buraczaną

Zobacz też: Kilka sposobów na barszcz. Przepisy Andrzeja Polana >>>

Składniki:

Zrazy:

  • 4 plastry wołowiny najlepiej zrazowej
  • 300 g boczku wędzonego surowego w plastrach
  • 4 ogórki kiszone
  • 2 cebula
  • 4 łyżeczki ostrej musztardy
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz czarny
  • natka pietruszki, lubczyk

Buraki i kasza:

  • 2-3 buraki gotowane
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 1 szklanka soku z buraka
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • Koperek
  • Olej do smażenia
  • 2 łyżki mascarpone
  • 50 g sera dojrzewającego

Na oleju przesmażamy pokrojoną cebulę, kiedy tylko będzie miękka dodajemy pokrojone ogórki, natkę pietruszki i lubczyk. Mięso rozklepujemy na cienkie arkusze, smarujemy musztardą i na każdym układamy po 2 plasterki boczku. Na to wszystko łyżka farszu. Boki składamy do środka i po długości zwijamy zrazy. Można je od razu przewiązać sznurkiem lub spiąć wykałaczkami ale ja proponuję po dwa zrazy zawijać w folię aluminiową. Wstawić do nagrzanego do temp 250 stopni piekarnika i zapiekać około 40 minut. Następnie odwinąć z folii, wstawić do rondla, podlać wodą, dodać kromkę pieczywa razowego, które będzie stanowić formę zagęstnika naszego sosu. Jeszcze klasyka przypraw: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i gotujemy roladki do miękkości.

Na patelni przesmażamy cebulę, dodajemy suchą kaszę i po chwili podlewamy partiami gorącej wody. Kiedy kasza zacznie nam się otwierać, dodajemy pokrojone buraki, jabłko, sok z buraka. Na koniec mascarpone ser dojrzewający i koperek.

Zraz z mięsa mielonego w kremie z ziemniaka i pora

Zobacz też: Warzywne inspiracje Andrzeja Polana: placki ziemniaczane z groszkiem i pomidory pieczone z cieciorką >>> 

Składniki:

  • 600g łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 100 g sera dojrzewającego
  • natka pietruszki
  • jajko
  • 1szklanka groszku zielonego
  • Koperek
  • Szczypiorek
  • Pieprz czarny, sól
  • Kminek mielony, gałka muszkatołowa
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 por
  • 200 ml śmietanki 36%
  • Masło klarowane do smażenia

Cebulę przesmażamy na oleju i mielimy z mięsem w maszynce do mięsa. Do mięsa dodajemy ser dojrzewający, jajko, natkę pietruszki oraz przyprawy. Groszek sparzamy w wodzie, łączymy z koperkiem, szczypiorkiem, pokrojoną papryką. Mięso wykładamy na folię lub pergamin, formujemy prostokąt. Po środku wykładamy porcję farszu i za pomocą pergaminu lub folii zwijamy roladkę identycznie jak zrazy. Obsmażamy na patelni i dopiekamy w piecu.

Na maśle przesmażamy białe części pora, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, chwilę smażymy. Podlewamy wodą tak aby tylko trochę przykrywała ziemniaki, dodajemy pieprz i sól. Gotujemy do miękkości. Miksujemy, dodajemy śmietankę raz jeszcze doprawiamy. Na gęstym kremie niczym sosie podajemy zrazy z mięsa mielonego.

Zraz nie zraz ale zwijany tak samo z ciasta drożdżowego i powideł

Zobacz też: Przystawki z serem camembert według Andrzeja Polana >>> 

Składniki:

  • 500g mąki
  • 250ml mleka
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 50g drożdży
  • 100g masła
  • szczypta soli
  • cukier wanilinowy
  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • 10 śliwek węgierki
  • 100 g orzechów włoskich

W podgrzanym mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru i 2-3 łyżek mąki rozpuszczamy drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka z pozostałym cukrem, cukrem wanilinowym Oraz jajkiem ubijamy na puch, łączymy z drożdżami. Dodając partiami mąkę, rozpuszczone masło wyrabiamy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia.

Śliwki kroimy na małe kawałki, przesmażamy na patelni dodajemy orzechy i na koniec powidła. Takim smarowidłem smarujemy rozwałkowane ciasto i zwijamy jak klasyczny zraz. Wykładamy na blaszkę, smarujemy jajkiem, możemy posypać kruszonką i wstawiamy do pieczenia, temp. 180 stopni czas około 40 minut.

Co sądzisz o tym artykule?
60
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0