Słodycze bez glutenu i laktozy powinny zawierać certyfikowane składniki oznaczone symbolem przekreślonego kłosa. Jest to ważne szczególnie w przypadku takich składników jak płatki owsiane – dostępne w każdym sklepie płatki mogą być zanieczyszczone glutenem, mimo że owies sam w sobie nie zawiera glutenu. Dlatego osobom cierpiącym na celiakię i alergikom zalecamy ostrożność podczas zakupów.
Przepisy Andrzeja Polana
Przepis na słodycze bez glutenu i laktozy – ciasteczka kokosowe
Podstawą wypieków bez glutenu powinna być odpowiednia mąka, na przykład kukurydziana, z tapioki, ryżowa lub gryczana. Można wykorzystać także gotową mieszankę bezglutenowych skrobi lub certyfikowane płatki owsiane. Na ich bazie przygotujemy na przykład pyszne, chrupiące ciasteczka kokosowe – idealne słodycze bezglutenowe do kawy i na drugie śniadanie. Składniki (na 20–25 ciasteczek):
- · 2 szklanki płatków owsianych (bezglutenowych) · 1½ szklanki wiórków kokosowych · ½ szklanki cukru · ½ szklanki mąki kukurydzianej · 1 banan · 5 łyżek oleju · ½ szklanki wody · 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia · szczypta soli
Przygotowanie: 1 szklankę wiórków kokosowych wraz z całością płatków owsianych zemleć na proszek za pomocą blendera lub młynka elektrycznego. Dodać resztę wiórków, mąkę kukurydzianą, szczyptę soli, cukier i proszek do pieczenia. Banan rozgnieść widelcem lub zmiksować i dodać do sypkich składników razem z olejem i wodą. Wymieszać i nakładać masę łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując okrągłe, płaskie ciasteczka. Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
Klasyka wśród słodyczy bez cukru i glutenu – bakaliowe praliny
Słodycz śliwek, daktyli i rodzynek można wykorzystać do produkcji smacznych przekąsek. Bakaliowe kulki można łatwo modyfikować i wzbogacać o zdrowe składniki, takie jak jagody goji, spirulina, pestki dyni czy sezam. Odpowiednio przygotowane bezglutenowe słodkości zasmakują nie tylko dorosłym, ale także dzieciom – idealnie pasują do małych rączek. Kulki można obtoczyć w różnych składnikach, a następnie włożyć do małych papilotek i umieścić w ozdobnym pudełku – powstanie idealna bombonierka dla miłośnika zdrowego odżywiania. Składniki (na 20 kulek):
- · 2 szklanki orzechów (według uznania: mieszanka orzechów włoskich, laskowych, nerkowców, migdałów) · ½ szklanki daktyli · ½ szklanki innych bakalii (rodzynek, suszonych śliwek, moreli, fig) · 1 szklanka drobnych płatków owsianych (górskich, bezglutenowych) · 1 łyżka oleju kokosowego · szczypta soli · do obtoczenia: wiórki kokosowe lub kakao
Przygotowanie: Bakalie namoczyć przez 15 minut w ciepłej wodzie. Orzechy zemleć w blenderze kielichowym lub młynku elektrycznym. Jeśli mamy zwykłe płatki owsiane (nie górskie), również trzeba je rozdrobnić. Bakalie odsączyć i zmiksować. Dodać zmielone orzechy, płatki owsiane, roztopiony olej kokosowy i szczyptę soli. Uformować zwarte, gęste ciasto i odstawić do schłodzenia na 20 minut. Wybrany dodatek do obtoczenia wsypać do miseczki (ok. 2–3 łyżek). Z masy formować kulki o średnicy 2 cm i obtaczać w kakao lub wiórkach. Aby masa nie lepiła się do rąk, należy regularnie zwilżać je zimną wodą.
Przepis na bezglutenowy mus czekoladowy z kaszy jaglanej
Niektórzy nie uznają deseru innego niż czekoladowy. Dla miłośników tego przysmaku przygotowaliśmy przepis na wyśmienity bezglutenowy mus na bazie kaszy jaglanej. Gwarantujemy, że zachwyci każdego łasucha! Składniki (na 3–4 porcje):
- · ½ szklanki kaszy jaglanej · 2½ szklanki mleka · 150 g gorzkiej czekolady · ½ szklanki cukru · szczypta soli · 1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie: Kaszę opłukać, a następnie ugotować w 1,5 szklanki mleka, aż wchłonie cały płyn. Dodać cukier, kiedy jeszcze jest ciepła. Połączyć ugotowaną kaszę z 1 szklanką mleka, czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Miksować aż do uzyskania gładkiej masy. Przełożyć do szklanek lub niewielkich słoików. Udekorować startą czekoladą lub malinami. Podawać na zimno. Z gorzkiej czekolady można zrobić także różnego rodzaju praliny, na przykład faszerowane masłem orzechowym, z dodatkiem żurawiny czy pistacji. Istnieją także inne warianty musu czekoladowego bez glutenu. Warto wymienić chociażby piankowy mus, który przygotujemy na bazie aquafaby, czyli wody pozostałej po gotowaniu ciecierzycy.
Zobacz także:
- Jak jeść słodycze, żeby nie przedawkować? "Cukier jest najbardziej uzależniającą substancją na świecie"
- "Dajemy im coś, co jest słodkie i stanowi pełnowartościowy posiłek" – sprawdź, jak zrobić zdrowe słodycze nie tylko dla dzieci
- Popularne słodycze zagrażają zdrowiu dzieci. Lekarze biją na alarm
Autor: Oskar Netkowski
Źródło zdjęcia głównego: Elizabeth Perez Holowaty/Getty Images