celiakia

    celiakia

    Większość lodów i sorbetów produkowana jest z proszku lub pasty z dodatkiem emulgatorów i stabilizatorów, które mogą zawierać gluten. Dodatkowym źródłem glutenu są wafelki do lodów, a także wszelkiego rodzaju ciasteczka dodawane do niektórych smaków. Lody z dodatkiem glutenu nie powinny być spożywane przez osoby będące na diecie bezglutenowej. W tej sytuacji odpowiednim rozwiązaniem są lody z symbolem Przekreślonego Kłosa, oznaczającego produkt bez glutenu.

    Gluten to składnik, który budzi ogromne kontrowersje. Nie brakuje osób, które łączą go z otyłością, zaburzeniami hormonalnymi czy nawet nowotworami. Czy faktycznie gluten może być dla nas niebezpieczny? Czy produkty, które go zawierają, powinny całkowicie zniknąć z naszej diety? W Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy o tym z Katarzyną Bosacką, prowadzącą program "MądrzeJEMY".

    Środą Popielcową rozpoczynamy Wielkie Post. Tego dnia wszystkich chrześcijan obowiązuje ścisły post. Dlaczego pościmy? Czy w innych kręgach kulturowych również się pości? W jaki sposób? Zapytaliśmy o to w Dzień Dobry TVN etnologa Patryka Pawlaczyka.

    Ostatnio dużą popularność zyskuje dieta bez pszenicy. W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Małgorzatę Źródlak, która reprezentuje Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiaklią. Czy nastała rewolucja w sposobie odchudzania się, czy może ta metoda była już znana i stosowana? Czy nowa modyfikowana pszenica, która ma 42 chromosomy jest dla nas szkodliwa? W jakich produktach możemy się spodziewać glutenu?

    Są takie przedszkola i szkoły, w których "bezglutenowe dzieci" są traktowane w inny sposób. Czy MEN powinno tak zróżnicować menu szkolne, by każde dziecko mogło odżywiać się w sposób, w jak pozwala mu na to organizm i biologiczne predyspozycje? Goścmi Dzień Dobry TVN były: Grażyna Jezierska-Helbert, dyrektor przedszkola, które przyjmuje dzieci z celiakią oraz Małgorzata Źródlak z Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, mama dziecka, które z tą chorobą boryka się od urodzenia.