Celiakia - podstępna choroba
Celiakia nazywana jest podstępną chorobą, ponieważ jest trudna do zdiagnozowania. Na własnej skórze przekonała się o tym Dominika Musiałowska, prezes Fundacji "Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie", która latami mierzyła się z wieloma problemami zdrowotnymi.
- Biegałam od lekarza do lekarza. Były problemy neurologiczne, psychologiczne, depresja i mnóstwo niedoborów pokarmowych, bóle mięśni, infekcje. Ciężko więc było stwierdzić, co tak naprawdę się dzieje. Były też problemy z płodnością, zaburzenia hormonalne, metaboliczne. Dużo tego i trwało to wiele lat. Z roku na rok ten stan się pogarszał. (...) Trafiłam do gastrologa i pociągnęliśmy temat celiakii i do tej diagnozy w końcu doszło. To był dla mnie ratunek - tłumaczyła psychodietetyczka w Dzień Dobry TVN.
Zdaniem dr hab. n. med. Wojciecha Marlicza celiakię trudno jest rozpoznać, ponieważ "wiele objawów jest słabo wyrażonych", a dolegliwości dotyczą różnych narządów i układów, które nie zawsze są kojarzone z przewodem pokarmowym i glutenem. Dlatego tak długo pacjenci szukają pomocy. To jedna strona medalu, a druga to taka, że diagnostyka nie jest prosta. - Polega ona na wyznaczeniu pewnych przeciwciał we krwi i potwierdzeniu tych wyników biopsją endoskopową jelita cienkiego. Wiadomo, badanie nie jest przyjemne i wiele osób od niego ucieka - zauważył specjalista.
Jak żyć bez glutenu?
Ostatnio odbyła się premiera książki Dominiki Musiałowskiej pt. "Celiakia. Życie bez glutenu". Autorka w Dzień Dobry TVN opowiedziała o tym, jak wygląda jej codzienność z chorobą.
- Jedynym sposobem jej leczenia jest dieta bezglutenowa. W tym momencie nie ma żadnego innego leczenia. To jest dieta do końca życia. Wydaje nam się, że "nie będę jeść pieczywa, makaronu", ale to tak nie wygląda. W celiakii dieta bezglutenowa jest bardzo restrykcyjna. Trzeba zwracać uwagę na śladowe ilości glutenu. Nie może go być w przyprawach, wędlinach, które często mają dodatek glutenu, o którym nawet nie zdajemy sobie sprawy. Trzeba dokładnie czytać składy i uważać - poleciła nasza gościni.
Jak dodała, spożywając posiłek w restauracji, należy upewnić się, czy produkty bezglutenowe nie były przyrządzanie na tej samej desce, co te zawierające gluten.
Które objawy świadczą o rozwoju celiakii? Dlaczego powiązana jest ze stanami depresyjnymi? Ile osób w Polsce choruje na celiakię? Posłuchaj całej rozmowy z naszymi gośćmi w materiale wideo. Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz też:
- Metamorfoza uśmiechu pana Grzegorza. "Śmielej człowiek podchodzi do życia"
- Czy picie wody z octem jest dobre na odchudzanie? Ekspert rozwiewa wątpliwości
- Jak chronić się przed kleszczami? Lekarz mówi o najważniejszych zasadach
Autor: Dominika Czerniszewska
Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News