- Kawa to napój szczególnie popularny we Włoszech
- Mieszkańcy Palermo podzielili się z Piotrem Wojtasikiem kilkoma wskazówkami dotyczącymi jego picia
- Dlaczego Włosi piją cappuccino wyłącznie do poludnia?
Rodzinny biznes stał się jego sposobem na życie
Podczas wizyty w Palermo Piotr Wojtasik odwiedził lokalną kawiarnię prowadzoną przez jednego z mieszkańców. Jego pasja do parzenia kawy rozpoczęła się już w dzieciństwie. Kiedy barista zrobił swoją pierwszą kawę?
- Miałem wtedy 8 lat, to był taki ekspres na dźwigni. Byłem jeszcze za mały, więc dźwignię opuszczał za mnie tata - wyjaśnił Giuseppe Rizzuto.
Bohater reportażu Dzień Dobry TVN zdradził przy tym, że po czasie pomagania swojemu tacie, postanowił skupić się na własnym biznesie.
- Mój ojciec miał bar. Był otwarty do 2023 r., ale potem otworzyli hotel w miejscu, w którym była kawiarnia, więc ja, już sam, zmieniłem lokalizację. [...] W branży jestem około 44 lata - podkreślił.
Piotr Wojtasik sprawdził również, jak wygląda włoski rytuał picia kawy. Okazuje się, że popularne w Polsce cappuccino nie jest preferowane przez mieszkańców Palermo.
- Tylko turyści zamawiają cappuccino, Sycylijczycy nie. Cappuccino tylko rano, głównie wolą espresso - wyjaśniła baristka Luciana Marsala.
Cappuccino tylko do 12:00? Poznaj zasady picia kawy we Włoszech
Dlaczego cappuccino pije się we Włoszech w godzinach porannych?
- Włosi piją cappuccino tylko do południa, nie później. To jest napój śniadaniowy - zdradził Giuseppe Rizzuto.
Barista zwrócił przy tym uwagę na kolejny ważny szczegół dotyczący picia kawy.
- Kawę trzeba zamieszać, bo wychodzi warstwami. Każda warstwa ma swój aromat i smak - podkreślił.
Jak wiele kaw są w stanie wypić mieszkańcy Palermo?
- Są tacy, którzy piją pięć kaw dziennie. To normalne. Jedni piją kawę po kolacji, a inni po 16:30 już nie - podsumowała Luciana Marsala.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na Player.pl.
Zobacz także:
- Jaką wodę powinniśmy pić - ciepłą czy zimną? Dzięki jednej z nich jelita pracują sprawniej
- Jogurt z mrówek? Duńscy badacze odtworzyli dawną recepturę
- Witaminy z grupy B – jakie mają funkcje oraz w jakich produktach występują?
Autor: Aleksandra Kokot
Reporter: Piotr Wojtasik
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN