- Jogurt to jeden z częściej wykorzystywanych w kuchni produktów.
- Do jego produkcji dawniej wykorzystywano mrówki rudnice.
- Naukowcy z Danii zdołali odtworzyć ten proces i stworzyli jogurt z mrówek.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej.
Badacze zrobili jogurt z wykorzystaniem mrówek
Wbrew pozorom pomysł z wykorzystaniem mrówek do produkcji jogurtu nie jest niczym niezwykłym. Taką metodę produkcji dawniej powszechnie stosowano na Bałkanach oraz Turcji. Naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze w Danii zdołali odtworzyć tę zapomnianą recepturę.
Aby tego dokonać, specjaliści wybrali się do rodzinnej wioski współautorki badania i antropolożki Sevgi Mutlu Sirakovej w Bułgarii. Jej krewni i inni mieszkańcy pamiętają tę metodę produkcji jogurtu.
- Zgodnie z instrukcjami wuja Sevgi i członków społeczności wrzuciliśmy cztery całe mrówki do słoika z ciepłym mlekiem - wspomina główna autorka badania Veronica Sinotte z Uniwersytetu w Kopenhadze w Danii. Następnie słoik został schowany w mrowisku, aby fermentował przez noc. Następnego dnia mleko zaczęło gęstnieć i kwaśnieć. - To wczesny etap produkcji jogurtu i tak też to smakowało - dodała. Napój był lekko pikantny, ziołowy i zawierał posmak tłuszczu pochodzącego od krów karmionych trawą.
Jak z pomocą mrówek powstaje jogurt?
Kiedy jogurt był już gotowy naukowcy wrócili do Danii, aby dowiedzieć się w jaki sposób mrówki rudnice przyczyniły się powstania jogurtu. Przeprowadzona przez nich analiza pokazała, że owady przenoszą bakterie kwasu mlekowego i octowego. Kwasy wytwarzane przez te bakterie pomagają w procesie koagulacji - łączenia cząsteczek w mleku. Jeden z rodzajów tych bakterii był podobny do tych występujących w komercyjnym zakwasie chlebowym.
Natomiast kwas mrówkowy, który jest częścią naturalnego systemu obronnego mrówek, zakwasza mleko i wpływa na jego konsystencję. Tworzy też prawdopodobnie środowisko sprzyjające rozwojowi mikroorganizmów jogurtowych, które lubią kwasowe środowisko. Enzymy pochodzące od mrówek i mikroorganizmów współpracują ze sobą, rozkładając białka mleka i zamieniając mleko w jogurt.
Warto dodać, że jogurt udało się wytworzyć tylko z pomocą żywych mrówek. Jednak trzeba tu zachować ogromną ostrożność. Żywe mrówki mogą być nosicielami pasożytów, a zamrażanie lub suszenie mrówek może czasami sprzyjać rozwojowi szkodliwych bakterii.
Jogurt z mrówek. Jak smakuje?
Aby sprawdzić, czy jogurt z mrówek można wykorzystać w kuchni, zespół badaczy nawiązał współpracę z szefami kuchni z ekskluzywnej restauracji wyróżnionej dwiema gwiazdkami Michelin w Kopenhadze w Danii, którzy nadali tradycyjnemu jogurtowi nowoczesny charakter. Gościom podano kilka potraw, w tym kanapki z lodami jogurtowymi w kształcie mrówki, sery podobne do mascarpone o ostrym smaku oraz koktajle klarowane mlekiem. We wszystkich potrawach inspirowano się jogurtem z mrówek i wykorzystano te owady jako ich kluczowy składnik.
- Uważam, że dostarczenie naukowych dowodów na to, że tradycje te mają głębokie znaczenie i cel, nawet jeśli mogą wydawać się dziwne lub bardziej przypominać mit, jest naprawdę piękne - powiedziała Leonie Jahn z Duńskiego Uniwersytetu Technicznego.
Więcej na ten temat można przeczytać na stronie TVN Meteo.
Zobacz także:
- Witaminy z grupy B – jakie mają funkcje oraz w jakich produktach występują?
- Właściwości sera koziego. Jak samodzielnie przygotować ser kozi?
- Jak rozpoznać prawdziwy miód? "Najłatwiej można to rozróżnić"
Autor: dd/Katarzyna Oleksik
Źródło: TVN Meteo
Źródło zdjęcia głównego: Arx0nt/Getty Images